Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ruszyła nowa kampania Federacji Polskich Banków Żywności - Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia
" Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia” to kampania społeczna, której celem jest uświadomienie negatywnych skutków ekologicznych, społecznych i ekonomicznych marnowania żywności. Kampania ma również wpłynąć na zmianę postaw i zachowań indywidualnych konsumentów oraz producentów i dystrybutorów żywności. Organizatorem kampanii jest Federacja Polskich Banków Żywności.

Federacja Polskich Banków Żywności poprzez hasło „Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia” chce zachęcić społeczeństwo do porzucenia dotychczasowych przyzwyczajeń i przyjęcia nowych postaw sprzyjających środowisku naturalnemu. Publiczne poruszenie tematu marnowania żywności ma na celu uświadomienie konsumentom konsekwencji marnowania żywności oraz pokazanie korzyści, które wynikają z zapobiegania marnowaniu żywności.

Od 1 kwietnia rusza kampanią a wraz z nią internetowa strona www.niemarnuje.pl

Kampania „Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć na śmieci stare przyzwyczajenia” ma dotrzeć do społeczeństwapoprzez emisje spotów telewizyjnych oraz radiowych, reklamę w prasie, w kinach oraz na bilbordach. Prowadzone będą działania edukacyjne wśród producentów i dystrybutorów żywności. Biorąc udział w debatach medialnych chcemy dotrzeć do jak największego grona społeczeństwa z informacją, że warto dbać o żywność. 

Nowa strona internetowa www.niemarnuje.pl w całości poświęcona jest zapobieganiu marnowania żywności i ma za zadanie pokazać konsumentom, jak w prosty sposób można uniknąć marnowania żywności. Strona internetowa zawiera zakładki, które przedstawiają konkretne działaniach pomagające prawidłowo zagospodarować posiadaną żywność.

 Na stronie można dowiedzieć się o tym, jak planować zakupy, porcje posiłków, jak przygotować potrawy, by nie zmarnować niczego, jak prawidłowo przechowywać żywność. Stronę wspierają eksperci m.in. Jan i Jakub Kuroń, prof. dr hab. Marta Mitek (SGGW) oraz przedstawiciele Poradni Żywieniowej SetPoint oraz Millward Brown SMG KRC.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij