Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Konferencja 'Przyszłość branży przetwórstwa mięsnego: szanse i zagrożenia', 3 czerwca 2009
Redakcja dwutygodnika branży spożywczej AgroTrendy zaprasza na konferencję dotyczącą przyszłości branży przetwórstwa mięsnego w Polsce. Eksperci omówią m.in. aktualną i prognozowaną sytuację sektora mięsnego w Polsce, kwestię strategii rozwoju dla przemysłu mięsnego oraz problem jakości mięsa kulinarnego.

Jednym z wiodących tematów bedzie także Ustawa o Funduszach Promocji artykułów rolno-spożywczych i wynikające z niej korzyści dla branży przetwórstwa mięsnego. Specjaliści związani z branżą będą dyskutować także m.in. o finansowaniu tego sektora. Patronat Honorowy nad konferencją objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezes Agencji Rynku Rolnego oraz Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Przyszłość branży przetwórstwa mięsnego – szanse i zagrożenia

Konferencja odbędzie się w dniu 3 czerwca 2009 r. w godzinach 11.00-15.00, w Centrum Prasowym Foksal w Warszawie.

Program konferencji 

11.00-11.30   Aktualna i prognozowana sytuacja sektora mięsnego w Polsce
(Michał Koleśnikow, Bank BGŻ)  

11.35-11.55   Wyzwania, szanse i zagrożenia dla polskiego przemysłu spożywczego (Wiesław Łopaciuk, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej)

12.00-12.20   Nowelizacja ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i wynikające z niej obowiązki dla przedsiębiorców (Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor JHARS)

12.20-13.00   Problemy jakości mięsa kulinarnego (prof. Andrzej Pisula, SGGW)

13.05-13.25   Okresy przejściowe dla zakładów przetwórczych w kontekście nowego prawa unijnego (dr Krzysztof Jażdżewski, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii)

13.25-13.45   Lunch

13.45-14.00   Ustawa o Funduszach Promocji artykułów rolno-spożywczych - korzyści dla branży przetwórstwa mięsnego (Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności)

14.05-14.25   Techniczne aspekty funkcjonowania Ustawy o Funduszach Promocji – rola i zadania firm przetwórczych (Dariusz Goszczyński, zastępca dyrektora Departamentu Rynków Rolnych, MRiRW)

14.25-14.45   Strategia rozwoju dla przemysłu mięsnego (Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso)

14.45-15.00   Finansowanie w branży przetwórstwa mięsnego (Przedstawiciel Banku BGŻ)

Debata panelowa z udziałem zaproszonych gości
Prowadzenie: Redaktor Krzysztof Karman

Po konferencji zapraszamy na ogłoszenie wyników Rankingu Zakładów Mięsnych AgroTrendy.

 Ranking Zakładów Mięsnych AgroTrendy godz. 15.30-16.10

1. Omówienie wyników Rankingu ZM. 

2. Wręczenie nagród Laureatom V Rankingu Zakładów Mięsnych dwutygodnika AgroTrendy. 

Nadzór Merytoryczny nad Rankingiem: Witold Choiński (Związek Polskie Mięso) i Janusz Rodziewicz (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP)

Kontakt i zgłoszenia do udziału w konferencji:
Magdalena Sojka - z-ca red. naczelnego AgroTrendy
msojka@topconsult.pl
tel.: 0 664 172 040


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij