Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rozporządzenia wspólnotowe dotyczące aromatów stosowanych w żywności
Trwają prace Komisji Europejskiej oraz Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wynikające z wejścia w życie rozporządzeń ramowych Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie aromatów (nr 1334/2008) oraz w sprawie jednolitej procedury autoryzacji (nr 1331/2008)

Do końca 2009 r. powinien być już gotowy przewodnik EFSA dotyczący przygotowywania wniosku o ocenę bezpieczeństwa substancji aromatycznych (jakie dane powinien zawierać wniosek).  Projekt tego dokumentu zostanie poddany publicznym konsultacjom, a  Komisja Europejska powinna przyjąć finalną wersję przewodnika do 16 grudnia 2010 roku.

Wspólna metodyka monitoringu substancji aromatycznych i substancji z załącznika III powinna być przyjęta do 20 stycznia 2011.

Pozytywna lista substancji aromatycznych 

Komisja rozpoczęła prace nad opracowaniem pierwszej pozytywnej listy substancji aromatycznych dopuszczonych do żywności. W pierwszej fazie będą rozpatrywane substancje, co do których nie ma żadnych zastrzeżeń. Podstawą do sporządzenia pozytywnej listy substancji aromatycznych  będą tzw. tabele skriningowe, opracowane w celu zestawienia i podsumowania konkluzji EFSA odnośnie każdej substancji. Przewiduje się, lista ta będzie przyjęta przez Komisję  Europejską w grudniu 2010 r., a wejdzie w życie w styczniu 2011 r.

Jednocześnie konieczne będzie ustalenie  kryteriów czystości dla tych substancji aromatycznych.

Ponadto rozpoczynają się równoległe prace zmierzające do opracowania listy aromatów dymu wędzarniczego dopuszczonych do żywności.

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij