Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Konferencja "Technologiczne aspekty obniżenia poziomu akryloamidu w żywności" - 26.05.2009, Warszawa - zarejestruj się już dziś!
Polska Federacja Producentów Żywności we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym zapraszają technologów żywności, osoby odpowiedzialne za jakość i bezpieczeństwo żywności, przedstawicieli organizacji branżowych do udziału w bezpłatnym seminarium szkoleniowym pt.: Technologiczne aspekty obniżenia poziomu akryloamidu w żywności", które odbędzie się 26 maja br. w Warszawie.

W szczególności konferencja skierowana jest do przedstawicieli firm produkujących wyroby piekarskie, ciastkarskie, ziemniaczane oraz zbożowe poddawane obróbce termicznej.


Patroni medialni:

 

Akryloamid jest substancją chemiczną powszechnie występującą w żywności, która powstaje  podczas obróbki termicznej produktów zawierających skrobię.  Jego wpływ na zdrowie nie jest jednoznacznie określony, jednakże aby nie dopuścić do nadmiernej kumulacji tego związku w ludzkim organizmie, Komisja Europejska zatwierdziła branżowe poradniki  dobrych praktyk, dotyczące  metod obniżania zawartości akryloamidu w produkcji żywności poprzez zmiany w procesach technologicznych, z uwzględnieniem specyfiki poszczególnych branż. 

Wykład inaugaracyny dotyczący zmian w Ustawie o bezpieczeństwie żywności wygłosi  Przemysław Biliński Zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego.

Podczas seminarium omówione zostaną zawarte w poradnikach wskazówki i zalecenia dotyczące technologicznych aspektów obniżenia poziomu akryloamidu w żywności.

Seminarium odbędzie się 26 maja 2009 r. w Warszawie, w godzinach: 9:30 – 15:00.

Uczestnictwo dla pracowników firm przetwórstwa żywnościowego oraz organizacji branżowych jest bezpłatne.

Osoby zainteresowane uczestnictwem proszone są o przesłanie do biura PFPZ (e-mail: biuro@pfpz.pl, fax: (022) 830 70 56) wypełnionego formularza zgłoszeniowego w nieprzekraczalnym terminie do dnia 20 maja 2009

Ze względu na ograniczoną ilość miejsc, prosimy o zgłaszanie po jednym przedstawicielu z firmy. O przyjęciu na seminarium decyduje kolejność zgłoszeń. Organizator zastrzega sobie prawo do odrzucenia zgłoszenia bez podania przyczyny.

Do pobrania:


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij