Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Higiena produkcji żywności – prace Kodeksu Żywnościowego
Grupa Robocza Komisji Kodeksu Żywnościowego opracowuje wytyczne z zakresu zasad higieny w przemyśle spożywczym zmierzające do minimalizacji ryzyka występowania wirusów chorobotwórczych w żywności.

Środki stosowane w procesach produkcji żywności w celu eliminacji lub zminimalizowania ryzyka zanieczyszczenia produktów wirusami nie zostały do tej pory wystarczająco określone i zwalidowane. W ostatnich latach dane światowe wskazują, że wirusy należą do ważniejszych przyczyn chorób związanych ze spożywaniem żywności. Do wirusów chorobotwórczych spotykanych w żywności na świecie należą: norowirusy (NoV), wirusy żółtaczki typy A i E, enterowirusy, parvowirusy i inne. FAO/WHO uznała za najistotniejsze z punktu widzenia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności dwa wirusy: novowirus oraz wirus żółtaczki typu A.
Wytyczne mają wskazać producentom żywności najlepsze praktyki w celu uniknięcia zanieczyszczenia produktów wirusami chorobotwórczymi na wszystkich etapach produkcji.

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij