Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym”
Kwestie związane z kontrolą żywności w łańcuchu spożywczym były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 17 listopada 2016 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.

W konferencji wzięło udział prawie 50 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski. Konferencję otworzyła i prowadziła Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex”.

 

Część merytoryczną konferencji rozpoczęła pani Anna Kamińska z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. W prezentacji pt. „Zadania i sposób działania organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w nadzorowaniu zagrożeń związanych z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi – stan obecny i planowane zmiany w świetle prawa wspólnotowego” prelegentka omówiła przepisy z zakresu jakości wody przeznaczonej do picia. Dzięki wystąpieniu pani Kamińskiej uczestnicy konferencji zapoznali się również z zasadami przeprowadzania badań i potwierdzania jakości wód.

 

Kolejną prezentację pt. „Wzrost bezpieczeństwa i jakości produkcji żywności poprzez monitoring w podczerwieni w czasie rzeczywistym” omówił pan Piotr Latowski z BŰCHI Labortechnik AG. Prelegent przedstawił kwestie pomiaru on-line w kontekście jego bezpieczeństwa i jakości. W trakcie prezentacji zostały także wskazane zalety analizatora procesowego w podczerwieni, jak również nowe możliwości, jakie stwarza monitoring w podczerwieni w czasie rzeczywistym.

 

Następnie pani Marlena Żarnecka z kancelarii Dentons przedstawiła prezentację pt. „Dokumenty zakładowe w świetle prowadzonych kontroli przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych”. W trakcie wystąpienia została omówiona deklaracja producenta dotycząca środka spożywczego w kontekście przepisów prawnych. Pani Mecenas wyjaśniła także kwestię charakteru dokumentów zakładowych w świetle orzecznictwa sądów. Ponadto, uczestnicy seminarium otrzymali praktyczne rekomendacje w przedmiotowym temacie.

 

Prezentacja pt. „Bezpieczeństwo żywności w czasach globalizacji – nowe zagrożenia mikrobiologiczne i chemiczne” została podzielona na dwie części. Kontekst mikrobiologiczny omówiła pani Małgorzata Stachowiak, dyrektor ds. badań mikrobiologicznych w J.S. Hamilton Poland S.A., natomiast zagrożenia chemiczne przedstawiła Hanna Wachowska, dyrektor ds. wdrożeń i rozwoju w J.S. Hamilton Poland S.A. Obydwie prelegentki zaprezentowały, jak globalizacja i import żywności wpływają na kwestię bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów.

 

Marzena Pawlicka, ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny, omówiła zagadnienie „Zadrukowane opakowania i materiały do kontaktu z żywnością – zapewnienie bezpieczeństwa w świetle przepisów i dobrych praktyk”. Uczestnicy seminarium zapoznali się z aktualnym stanem prawnym w zakresie materiałów do kontaktu z żywnością, ze szczególnym uwzględnieniem problematyki migracji substancji szkodliwych pochodzących z farb drukarskich i lakierów do żywności. Ponadto, pani Pawlicka omówiła, jakie dyskusje toczą się na poziomie Komisji Europejskiej, a także jakie inicjatywy podejmowane są przez różne państwa członkowskie.


Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło konferencję była prezentacja „Zwalczanie nieuczciwych praktyk handlowych w łańcuchu dostaw – aktualny stan prawny i perspektywy” pana Marcina Tomasika reprezentującego kancelarię prawną Tomasik Jaworski sp.p. W trakcie swojego wystąpienia pan Mecenas odniósł się do Sprawozdania Komisji Europejskiej i rezolucji Parlamentu Europejskiego w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych w ramach łańcucha dostaw produktów spożywczych oraz omówił wnioski z tych dokumentów dla praktyki. Ponadto, prelegent przedstawił status prac legislacyjnych oraz zakres planowanych zmian w zakresie przeciwdziałania nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi w Polsce.

 

Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:

  • BÜCHI Labortechnik
  • Bureau Veritas Polska Sp. z o.o.
  • Henkel
  • J.S. Hamilton Poland S.A.
  • Kancelaria DENTONS

Patroni konferencji PFPŻ ZP:

  • Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
  • System Gwarantowanej Jakości Żywności „QAFP”
  • Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
  • Związek Polskich Przetwórców Mleka
  • Związek Polskie Mięso

Patroni medialni PFPŻ ZP:

  • „Food-Lex”
  • Gospodarka Mięsna
  • Mistrz Branży
  • Nowy Przegląd Mleczarski
  • Polskie Mięso
  • Portal www.pfpz.pl
  • Przegląd Mleczarski
  • Przegląd Piekarski i Cukierniczy
  • Przemysł Spożywczy
  • Wiadomości Handlowe

Galeria zdjęć:

Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Anna Kamińska z Głównego Inspektoratu Sanitarnego
Anna Kamińska z Głównego Inspektoratu Sanitarnego
Piotr Latowski z BŰCHI Labortechnik AG
Piotr Latowski z BŰCHI Labortechnik AG
Marlena Żarnecka z kancelarii Dentons
Marlena Żarnecka z kancelarii Dentons
Hanna Wachowska z J.S. Hamilton Poland S.A.
Hanna Wachowska z J.S. Hamilton Poland S.A.
Małgorzata Stachowiak, J.S. Hamilton Poland S.A.
Małgorzata Stachowiak, J.S. Hamilton Poland S.A.
Marzena Pawlicka, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH
Marzena Pawlicka, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH
Marcin Tomasik, kancelaria prawna Tomasik Jaworski sp.p.
Marcin Tomasik, kancelaria prawna Tomasik Jaworski sp.p.
Dorota Kozłowska, PFPŻ ZP
Dorota Kozłowska, PFPŻ ZP
Monika Jonczak, PFPŻ ZP
Monika Jonczak, PFPŻ ZP
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij