Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Punkt Kontaktowy ds. Produktów w Ministerstwie Gospodarki
Na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 764/2008 z dnia 9 lipca 2008 r. ustanawiającego procedury dotyczące stosowania niektórych krajowych przepisów technicznych do produktów wprowadzonych legalnie do obrotu w innym państwie członkowskim oraz uchylającego decyzję nr 3052/95/WE, w państwach członkowskich UE zostały utworzone Punkty Kontaktowe ds. Produktów, które mają ułatwić handel wewnątrzwspólnotowy.

W Polsce Punkt Kontaktowy ds. Produktów powstał w Ministerstwie Gospodarki w Departamencie Regulacji Gospodarczych. Jego celem działania jest udzielanie informacji – na wniosek  podmiotu gospodarczego lub właściwego organu innego państwa członkowskiego w zakresie:

  • polskich przepisów technicznych mających zastosowanie do konkretnego rodzaju produktu;
  • wymogu uzyskania odpowiedniego zezwolenia na wprowadzenie na rynek polski określonego produktu;
  • danych kontaktowych Punktów Kontaktowych ds. Produktów utworzonych w innych państwach członkowskich;
  • danych kontaktowych właściwych organów na terytorium RP, odpowiedzialnych za nadzorowanie wdrożenia danych przepisów technicznych;
  • polskich przepisów prawnych regulujących procedury odwoławcze w przypadku wystąpienia sporu między właściwymi organami a podmiotem gospodarczym.


Strona Punktu Kontaktowego ds. Produktów
http://www.pcp.mg.gov.pl
E-mail: pcp@mg.gov.pl
Tel: +48 22 693 58 52


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij