Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Prace EFSA dotyczące wpływu zmian klimatycznych na występowanie aflatoksyny B1 w zbożach
Urząd EFSA rozpoczął przygotowania do realizacji projektu naukowego dotyczącego potencjalnego wzrostu poziomu aflatoksyny B1 w zbożach uprawianych na terenie Unii Europejskiej, jako rezultat zmian klimatu. Projekt koncentruje się na wzroście grzybów produkujących aflatoksynę B1 na etapie uprawy zbóż, przed zbiorami. Potencjalne zanieczyszczenie zbóż w trakcie transportu, przechowywania i dystrybucji/handlu nie jest objęte zakresem tego projektu.

Aflatoksyna B1 jest wytwarzana przez określone grzyby (m.in. Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus) występujące w zbożach, w tym kukurydzy, pszenicy i ryżu. Korzystne warunki rozwoju tych grzybów i wytwarzania aflatoksyny to wysoka temperatura i wilgoć.

Projekt jest koordynowany przez departament ryzyka EFSA. Organizacje/instytucje naukowe wskazane przez kraje członkowskie i przyjęte przez zarząd EFSA (uaktualniona lista instytucji z dnia 18 grudnia 2008 r.) mają czas do 7 września br. na przekazanie własnych propozycji badań, a ostatecznie wybrany aplikant otrzyma grant w wysokości do 250 000 euro.

 Zgodnie z art. 36 rozporządzenia 178/2002, urząd EFSA regularnie przyznaje granty kompetentnym organizacjom/instytucjom naukowym na działania wspierające EFSA w zakresie gromadzenia danych i innych prac przygotowawczych niezbędnych do wydania opinii naukowych. Od momentu rozpoczęcia tej procedury w 2007 r., wytypowanych zostało 28 grantów o łącznej wartości ok. 3,8 miliona euro.

 http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902671501.htm

 Lista uprawnionych instytucji naukowych:

 http://www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/resource_EFSA/partners/art36/art36listg.pdf?ssbinary=true

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij