Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Konsultacje EFSA nt. węglowodanów, błonnika pokarmowego i tłuszczu
5 sierpnia br. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął publiczne konsultacje dotyczące referencyjnych wartości spożycia dla węglowodanów, błonnika pokarmowego i tłuszczu. Konsultacje potrwają do 15 października br. W tym czasie w dniach 7-8 września br. EFSA zorganizuje spotkanie z ekspertami państw członkowskich.

Działania te wynikają z wniosku Komisji Europejskiej skierowanego do EFSA, aby urząd ten biorąc pod uwagę najnowsze dane naukowe dokonał przeglądu i w razie konieczności uaktualnił wytyczne żywieniowe dla populacji europejskiej z zakresu wartości referencyjnych spożycia składników odżywczych i energii, opublikowane w raporcie Komitetu Naukowego ds. Żywności w 1993 r.

Projekty opinii EFSA oraz dodatkowe informacje są zawarte na stronach internetowych urzędu:

EFSA press- release on the public consultation:

http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902778363.htm

EFSA public consultation:

http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902774897.htm

EFSA Draft Opinion on Dietary Reference Values for Fat

http://www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/DocumentSet/nda_op_drv_fat_draft_en_released%20for%20consultation,0.pdf?ssbinary=true

EFSA Draft Opinion on Dietary Reference Values for Carbohydrates and Dietary Fibre 

http://www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/DocumentSet/nda_op_drv_carbohydrates_draft_en_released%20for%20consultation,0.pdf?ssbinary=true

EFSA opinion on the Review of labelling reference intake for selected nutritional elements

http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902511922.htm

 

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij