Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Opinia EFSA w sprawie ESBO
Europejski Urząd ds. Żywności opublikował opinię w sprawie narażenia osób dorosłych na epoksydowany olej sojowy stosowany w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

17 marca 2006 na stronie internetowej EFSA zamieszczono opinię AFC (Panelu Naukowego ds. Substancji Dodatkowych, Aromatów, Substancji Pomagających w Przetwarzaniu oraz Materiałów Przeznaczonych do Kontaktu z Żywnością) dotyczącą stopnia narażenia osób dorosłych na epoksydowany olej sojowy, znany jako ESBO, Substancja ta jest składnikiem (plastyfikatorem, stabilizatorem) powlekań wykonanych z PCV umieszczonych na wewnętrznych powierzchniach metalowych zakrętek szkolanych słoików. EFSA wykorzystała opinie na temat migracji ESBO do sosów, płynnych przypraw i produktów w oleju. Uzyskane wyniki wskazują na przeciętne przyjmowanie ESBO z żywnością na poziomie poniżej tolerowanego dziennego spożycia (TDI), które w przypadku tej substancji wynosi 1 mg/kg masy ciała, a poziom narażenia osób dorosłych na ESBO uznano za nieistotny i nie wymagający dalszych badań.  
>>> Zapoznaj się z opinią EFSA w sprawie narażenia dorosłych na ESBO

W 2004 roku EFSA przeprowadziła ocenę migracji ESBO (i jego pochodnych) z opakowań (słoików, butelek) żywności przeznaczonej dla dzieci. Mimo stwierdzenia braku faktycznego zagrożenia dla dzieci EFSA zaleciłą  opkreślenie szczegółowego dopuszczalnego poziomu migracji ESBO do żywności dla dzieci, biorąc pod uwagę spożywane ilości produktów oraz przeciętną masę ciała 6-miesięcznego dziecka wynoszącą 7,5 kg. Uznano ponadto konieczność kontynuowania badań w tym zakresie.
>>> Zapoznaj się z opinią EFSA w sprawie narażenia dzieci na ESBO


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij