Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Doniesienia prasowe - przemysł spożywczy jednym z najbardziej konkurencyjnych zarówno na krajowym jak i na unijnym rynku.
Według doniesień dzisiejszej Rzeczypospolitej, badania Centrum Analiz Społeczno-Ekonomicznych (CASE) wykazały, iż w latach 1996-2003 do wymagań europejskich dostosowały się 22 spośród 87 branż przemysłu przetwórczego. Wśród nich znalazła się branża spożywcza.

Prym wiodą producenci mięsa i produktów mięsnych oraz owoców i warzyw przetworzonych i zakonserwowanych. Dzięki dostosowaniu się do wymagań wspólnotowych firmy branży spożywczej zarabiają na eksportowaniu swoich produktów do krajów UE-25. Są wśród nich także podwójni zwycięzcy, którzy oprócz konkurencyjności na rynku unijnym mają również silne pozycje na rynku krajowym.

Według analityków z CASE jednym z czynników najbardziej ograniczających rozwój polskiego przemysłu są przede wszystkim wysokie podatki oraz własność państwowa.

Rzeczpospolita, "Przebojowa żywność z Polski", 29.03.2006 r.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij