Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Europejska Rada Informacji o Żywności radzi internautom
W związku z rosnącą ilością stron internetowych związanych z tematyką żywieniową, spośród których nie wszystkie są wiarygodnym źródłem informacji, Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC), opublikowała poradnik dla użytkowników Internetu.

Zawarte na stronie EUFIC-u wskazówki ułatwią internautom zorientowanie się, czy oglądane przez nich strony są obiektywnym źródłem naukowej informacji. Wyróżniono podstawowe kryteria oceny stron. Są to: 
- przejrzystość, uczciwość i prywatność – Osoby i instytucje odpowiedzialne za powstanie strony powinny ujawniać swoje nazwy, adresy fizyczne i e-mailowe, numery telefonów, typ organizacji (prywatna, państwowa, typu non-profit), itd. Dalszymi oznakami przejrzystości mogą być szczerość w określeniu grupy doceloej, dla której strona jest przeznaczona czy ujawnienie źródeł finansowania (granty, sponsorzy). Dobrze, gdy autorzy strony ujawniają również misję i cele swojej organizacji. 
- częstotliwość i znaczenie uaktualnianych informacji – należy sprawdzić wiarygodność autorów zamieszczanych na stronie informacji, ich dotychczasowe osiągnięcia, oraz linki do innych wiarygodnych organizacji i instytucji, które umieszczane są na stronie. Ważne jest również to, jak często uaktualniane są informacje na stronie. Warto również poszukać informacji na temat jakichkolwiek przejawów profesjonalizmu – np. polityki poufności.
- przystępność – strona powinna być przyjazna dla użytkownika, mieć łatwą nawigację, pozwalającą łatwo znaleźć poszukiwane informacje.

Z przyjemnością informaujemy państwa, iż zarówno strona www.pfpz.pl jak i www.trzymajforme,pl spełniają powyższe kryteria.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij