Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Pożegnanie Prof. dr hab. Krzysztofa Krygiera
Z głębokim żalem zawiadamiamy, że 24 maja 2023 r. zmarł prof. dr hab. Krzysztof Krygier.

Wspomnienie sylwetki Profesora

Prof. dr hab. Krzysztof Krygier pracował jako nauczyciel akademicki w Zakładzie Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych SGGW od 1972 roku. W tym czasie pełnił funkcje Kierownika Katedry Technologii Zbóż, Nasion Oleistych i Koncentratów Spożywczych i Kierownika Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych.

Dorobek naukowy prof. dr hab. Krzysztofa Krygiera jest znaczący i obejmuje ogółem ponad 200 publikacji naukowych. O dużym uznaniu w świecie naukowym świadczy cytowalność prac Profesora zarówno w czasopismach naukowych krajowych i zagranicznych. Jego aktywność naukowa dotyczyła przede wszystkim szeroko rozumianej nauki o tłuszczach. Szczególne osiągnięcia wiązały się z badaniami oleju rzepakowego, olejów tłoczonych na zimno, analizą procesu utleniania tłuszczów i możliwościami ograniczenia zmian oksydacyjnych, np. przez zastosowanie przeciwutleniaczy. Szereg prac z tego zakresu znalazło zastosowanie w praktyce przemysłowej. Prowadził też prace nad monitorowaniem i ograniczeniem degradacji tłuszczu podczas smażenia. Szereg prac z tego zakresu znalazło zastosowanie w praktyce przemysłowej Był m.in. autorem tekstu Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie bezpieczeństwa tłuszczów stosowanych do smażenia.


Prof. dr hab. Krzysztof Krygier wypromował 14 doktorów, ponad 150 magistrów i inżynierów. Opracował ponad 100 recenzji dotyczących m.in.: całokształtu dorobku na tytuł naukowy profesora, dorobku na stanowisko profesora,  dorobku i prac habilitacyjnych, książek i podręczników, artykułów naukowych, projektów badawczych, programów nauczania oraz około 200 prac dyplomowych. Był współautorem kilku książek naukowych, m.in. „Safety in AgriFood Chain”.


Prof. dr hab. Krzysztof Krygier aktywnie uczestniczył w pracach Rady Wydziału Nauk o Żywności, był członkiem wielu komisji Uczelnianych i Wydziałowych, współpracował z czasopismami naukowymi, m.in. był członkiem Rady Programowej i Recenzentów European Journal of Lipid Science and Technology. W naukowej współpracy międzynarodowej pełnił m.in. funkcję członka zarządu European Federation of the Science and Technology of Lipids i  Przewodniczącego Europejskiego Kongresu Lipidowego.


Prof. dr hab. Krzysztof Krygier prowadził zajęcia  nie tylko z szeroko rozumianej tematyki tłuszczowej, ale również opracował i zainicjował wykłady z przedmiotów takich jak, „Dodatki do żywności”, „Żywność specjalna” i „Żywność funkcjonalna” dla studentów macierzystego Wydziału jak również dla innych m.in. Biotechnologii z Wydziału Ogrodnictwa. Zajęcia prowadzone przez prof. dr. hab. Krzysztofa Krygiera były bardzo wysoko oceniane przez studentów. Został doceniony przez Samorząd Studentów SGGW, który przyznał Mu wyróżnienie dla Mistrza Edukacji w kategorii Mistrz Dydaktyki.


Profesor był wieloletnim członkiem Rady Naukowej przy PFPŻ ZP. Wielokrotnie wspierał działania Federacji dot. rozpowszechniania rzetelnych i wiarygodnych informacji o żywności, m.in. biorąc udział w pracach Rady ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia, będąc ekspertem w trakcie konferencji i warsztatów organizowanych przez Federację. W ostatnim czasie Profesor zaangażowany był w przygotowanie serii filmików edukacyjnych PFPŻ ZP pt. Mitożercy. 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij