| 
										
  
Podstawa do wyliczenia referencyjnej wartości GDA była następująca:   
- Istniejące wytyczne odnośnie norm spożycia (wytyczne WHO oraz skandynawskie) podają wartość wzorcową dla dodanego cukru (10% energii). W Wielkiej Brytanii, zaleca się, aby 11% energii pochodziło z  cukrów niemlecznych.
  
 - W chwili obecnej brak jest uzgodnionej definicji dla cukrów niemlecznych i razem z “cukrami dodanymi” bardzo trudno jest ocenić ich zawartość. 
  
 - Unijna Dyrektywa w sprawie znakowania wartością odżywczą stawia wymóg, aby na etykiecie była podawana informacja o cukrach. 
  
 - Wzorcowa wartość GDA dla cukrów bazuje na wartości “cukrów ogółem“ tzn., zgodnie z Dyrektywą Rady nr 90/496/EWG wartości "wszystkich monosacharydów i dwucukrów występujących w żywności, z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych (polioli))".   
 - Przez cukry dodane należy rozumieć wszystkie mono- i disacharydy dodane przez producentów żywności zgodnie z recepturą w procesie produkcyjnym. Dotyczy to również stosowania jako surowca produktów naturalnie zawierających w/w cukry, np. miód. 
 Do monosacharydów zaliczamy: glukozę (cukier gronowy), galaktozę, fruktozę, arabinozę. Do disacharydów zaliczamy: sacharozę (cukier biały), maltozę i laktozę (cukier mleczny).  
Zastosowano następujące zasady oraz metodę obliczeniową w celu ustalenia proponowanej wartości referencyjnej dla "cukrów ogółem":   
Wytyczne żywieniowe 
- Europejczycy są zachęcani do spożywania zrównoważonej diety zawierającej pięć porcji owoców i warzyw oraz wystarczającą ilość nabiału, aby zagwarantować odpowiedni pobór wapnia. 
  
 - Szczegółowe dzienne wytyczne żywieniowe są następujące: 
 
- Eurodiet oraz WHO zalecają, aby spożywać 400 g owoców i warzyw dziennie; 
 - W Irlandii i Francji zalecane są trzy porcje nabiału; 
 - Dodane cukry nie powinny przekraczać 10% energii z żywności.
     
Owoce i warzywa 
- 
Najpowszechniej występującymi owocami w diecie są jabłka, banany, pomarańcze, grapefruity, gruszki, winogrona, truskawki oraz brzoskwinie.  Średnia zawartość cukrów w tych owocach wynosi 10,9% (średnia wartość podana przez McCance & Widdowson);
 
  
 - 
Najpowszechniej występującymi warzywami w diecie są pomidor, marchew, sałata, groszek, ogórek, brokuły, kalafior, cebula, fasola. Średnia zawartość cukrów w tych warzywach wynosi 3,2% (średnia wartość podana przez McCance & Widdowson);
 
  
 - 
Zakłada się, że zalecenie aby spożywać 400g owoców i warzyw dziennie bazuje na założeniu spożywania owoców i warzyw w proporcjach 200g /200g. Takie proporcje zapewniają dzienny pobór cukrów z owoców i warzyw w wysokości 28g.    
Nabiał 
 
- Trzy porcje nabiału zazwyczaj zawierają szklankę mleka (200g), kubek jogurtu (125g) oraz kawałek sera (40g).  Mleko zawiera 5% cukrów, natomiast jogurt 6% cukrów.  W efekcie pobór cukrów z nabiału wyniesie 17g.
  
Cukry dodane  
W przypadku istnienia zaleceń ilościowych, mają one na celu ograniczenie dodanych cukrów do 10% poboru energii.  Dla diety 2000 kcal dla kobiet daje to 50 g/dziennie natomiast przy diecie 2500 kcal daje to 62.5 g/dziennie: 
(2000/100 x10)/4 = 50 g 
 (2500/100 x10)/4 = 62.5 g   
Wartości ogółem 
Podsumowując powyższe rozważania: 
Dla kobiet:  (wartość zaokrąglona do najbliższych 10 g) 
 
| Owoce i warzywa | 
28 |  
| Nabiał | 
17 |  
| Zewnętrzne cukry, pozamlekowe | 
50 |    Cukry                                               95 g zaokrąglone do 90g
Dla mężczyzn:  (wartość zaokrąglona do najbliższych 10 g) 
| Owoce i warzywa | 
28 |  
| Nabiał | 
17 |  
| Zewnętrzne cukry, pozamlekowe | 
62.5 |   
Cukry ogółem                          107,5 g zaokrąglone do 110g 
Wartość 90 g dla kobiet oraz 110 g dla mężczyzn należy uwzględnić jako referencyjną wartość GDA zalecaną przez CIAA dla cukrów.  
 |