| 
										 Referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (Guideline Daily Amount - GDA) są to wartości ustalone w oparciu o zalecenia żywieniowe przez Konfederację Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA) dla energii i podstawowych składników odżywczych: białka, węglowodanów, tłuszczy ogółem, nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz sodu (równoważnika soli). 
 Definicje poszczególnych składników odżywczych są zawarte w obowiązujących przepisach. 
 Przy opracowywaniu referencyjnych wartości GDA organizacja CIAA uwzględniła następujące zasady: 
- 
 - 
Referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia powinny być opracowane jako wartości średnie dla osób dorosłych, powyżej 18 roku życia oraz o prawidłowej wadze. 
 
  
 - 
Referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia powinny być zaokrąglone, aby umożliwić konsumentowi łatwe stosowanie i zapamiętanie tych wartości oraz w celu uniknięcia niczym nieuzasadnionej dokładności.    
 Organizacja CIAA ustaliła, że referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) będą bazować na docelowych ilościach składników odżywczych ustalonych przez Eurodiet (Raporty i obrady Eurodiet, Public Health Nutrition, tom 4 Nr 2(A) kwiecień 2001), podanych poniżej: 
 
| Składnik odżywczy | 
Wartość  |  
|  Wartość energetyczna | 
 - |  
|  Węglowodany | 
 >55% energii |  
|  Tłuszcz  | 
 <30% energii |  
|  Kwasy tłuszczowe nasycone | 
 <10% energii |  
|  Błonnik | 
 25 g/dziennie |  
|  Sód (w przeliczeniu na sól) | 
 2,4 g (6 g/dziennie) |  
|  Białko | 
 wykazywane jako różnica |   
Niektóre referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) stanowią maksymalny pobór, natomiast inne stanowią średni lub optymalny minimalny pobór składników odżywczych wymienionych poniżej: 
| 
  Wartość energetyczna   | 
 średni |  
| 
  Białko  | 
 średni |  
|  Węglowodany | 
 min |  
|  Tłuszcz | 
 max |  
|  Kwasy tłuszczowe nasycone | 
 max |  
|  Sód/sól | 
 max |  
|  Błonnik | 
 min |  
|  Cukry ogółem | 
 średni |      
 |