Glikozydy stewiolowe – alternatywa dla cukru

Pierwsza opinia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dotycząca bezpieczeństwa glikozydów stewiolowych stosowanych w żywności jako substancja słodząca została opublikowana 14 kwietnia 2010 r. (EFSA Journal 2010, 8(4):1537). Ponowne oświadczenie EFSA w sprawie przewidywalnej wielkości spożycia zostało opublikowane w styczniu 2011 r., wnioski były jednak podobne do poprzednich. 

W listopadzie 2011 r. zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) nr 1331/2011 dopuszczające stosowanie glikozydów stewiolowych (E 960) do żywności na terenie Unii Europejskiej.

Zgodnie z ww. rozporządzeniem  Komisji   substancja słodząca E 960 jest dopuszczona do szeregu środków spożywczych,  w większości przypadków do produktów o ograniczonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru.

Więcej w numerze kwartalnika "Food-Lex1/2014, dostęp dla prenumeratorów>>

fotolia45972035