Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Niejadalne osłonki przeznaczone do kontaktu z wyrobami mięsnymi, wędlinami oraz serami
Niejadalne osłonki są niezwykle ważnym elementem zapewniania jakości wędlin, kiełbas oraz serów. Decydują o wielu właściwościach produktu, w tym utrzymują nadaną wielkość i kształt, wpływają na takie parametry wyrobu jak wygląd oraz trwałość.

Istnieje bardzo wiele odmian osłonek niejadanych, generalnie w zależności od wykorzystywanego w produkcji osłonek surowca dzielimy je na naturalne np. kolagenowe (białkowe), sztuczne wykonane z tworzyw sztucznych takich jak  np. poliamid czy poliester, materiałów naturalnych takich jak celuloza lub materiałów tekstylnych np. impregnowanej przędzy bawełnianej czy wiskozy.


Biorąc pod uwagę niezwykle dużą różnorodność materiałów stosowanych do produkcji osłonek niejadalnych należy zwrócić szczególną uwagę nie tylko na ich cechy użytkowe, ale przede wszystkim na ich bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością, w celu uniknięcia uwalniania się z osłonki do kontaktującej się żywności szkodliwych  substancji chemicznych.


Więcej w najnowszym numerze kwartalnika Food-Lex, zapraszamy do prenumeraty! 

okladka_01_2018

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij