Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Dla Prasy > Fakty i mity > Mit: Powinno się jeść więcej w trakcie przeziębienia, natomiast "gorączkę powinno się przegłodzić".

Olimpiada Dziennikarzy pt. "Fakty i mity o żywności i żywieniu" - materiały
Informacje Prasowe
Zarejestruj się
Mit: Powinno się jeść więcej w trakcie przeziębienia, natomiast "gorączkę powinno się przegłodzić".

Fakt: Nie musisz stosować się do żadnego z tych zaleceń. Lepiej, abyś postepował zgodnie z twoim apetytem. Jednakże, jeśli masz gorączkę i dużo się pocisz, ważne jest, abyś zwiększył ilość wypijanych płynów, by nie dopuścić do odwodnienia organizmu. Jeżeli masz ochotę na jedzenie, jedz produkty zawierające białko, jak np. ryby, drób, mięso lub warzywa strączkowe. Stany chorobowe mogą bowiem zwiększać zapotrzebowanie na białko. Innymi składnikami odżywczymi, ważnymi dla powstawania komórek systemu immunologicznego są cynk (zawarty w owocach morza oraz w czerwonym mięsie) oraz kwas foliowy i prowitamina A (beta-karoten), zawarta w brokułach, szpinaku i marchwi.

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij