Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Dla Prasy > Fakty i mity > Mit: Tłoczona na zimno oliwa z oliwek typu "Virgin" jest zdrowsza niż inne oliwy, ponieważ zawiera mniej tłuszczu.

Olimpiada Dziennikarzy pt. "Fakty i mity o żywności i żywieniu" - materiały
Informacje Prasowe
Zarejestruj się
Mit: Tłoczona na zimno oliwa z oliwek typu "Virgin" jest zdrowsza niż inne oliwy, ponieważ zawiera mniej tłuszczu.

Fakt: Określenie "tłoczona na zimno" odnosi się do metody otrzymywania oliwy i oznacza, że produkcja trwa możliwie najkrócej i odbywa się w niskiej temperaturze. Wszystkie oleje dostarczają tych samych ilości tłuszczu, niezależnie od ich źródła. Jak każdy tłuszcz, oliwa z oliwek dostarcza 9 kcal (37 kJ) w 1 gramie i powinna być spożywana w róznych formach.
Pożytek dla zdrowia płynący ze spożywania tłuszczów nienasyconych (takich jak oliwa z oliwek, oleje z nasion i inne jednonienasycone i wielonienasycone oleje) polega na tym, że pomagają one utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi. Dzięki temu są dobrym substytutem tłuszczów nasyconych.

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij