Home System RWS wg nowych zasad KONTAKT  
START System GDA wg dotychczasowych zasad Uzasadnienie dla referencyjnych wartości GDA
System GDA wg dotychczasowych zasad
Oblicz GDA dla twojego produktu
Uzasadnienie dla referencyjnych wartości GDA

Referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (Guideline Daily Amount - GDA) są to wartości ustalone w oparciu o zalecenia żywieniowe przez Konfederację Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA) dla energii i podstawowych składników odżywczych: białka, węglowodanów, tłuszczy ogółem, nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz sodu (równoważnika soli).

Definicje poszczególnych składników odżywczych są zawarte w obowiązujących przepisach.

Przy opracowywaniu referencyjnych wartości GDA organizacja CIAA uwzględniła następujące zasady:

  • W celu zachowania spójności informacji z obowiązującymi wymogami prawnymi, referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) muszą być zgodne z Dyrektywą Rady nr 90/496/EWG z dnia 24 września 1990 r. w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych.

  • Referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia powinny być opracowane jako wartości średnie dla osób dorosłych, powyżej 18 roku życia oraz o prawidłowej wadze.

  • Referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia powinny być zaokrąglone, aby umożliwić konsumentowi łatwe stosowanie i zapamiętanie tych wartości oraz w celu uniknięcia niczym nieuzasadnionej dokładności.

 Organizacja CIAA ustaliła, że referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) będą bazować na docelowych ilościach składników odżywczych ustalonych przez Eurodiet (Raporty i obrady Eurodiet, Public Health Nutrition, tom 4 Nr 2(A) kwiecień 2001), podanych poniżej:

Składnik odżywczy Wartość 
 Wartość energetyczna  -
 Węglowodany  >55% energii
 Tłuszcz  <30% energii
 Kwasy tłuszczowe nasycone  <10% energii
 Błonnik  25 g/dziennie
 Sód (w przeliczeniu na sól)  2,4 g (6 g/dziennie)
 Białko  wykazywane jako różnica

Niektóre referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) stanowią maksymalny pobór, natomiast inne stanowią średni lub optymalny minimalny pobór składników odżywczych wymienionych poniżej:

 Wartość energetyczna 

 średni

 Białko

 średni
 Węglowodany  min
 Tłuszcz  max
 Kwasy tłuszczowe nasycone  max
 Sód/sól  max
 Błonnik  min
 Cukry ogółem  średni
 
CMS by - WEB interface 2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij