Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Dalsze losy ustawy o bezpieczeństwie żywności
Prace nad ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia zatrzymały się na poziomie rady ministrów, ale już wkrótce ustawa ma trafić do Sejmu.

Według najświeższych informacji powodem zatrzymania prac nad projektem ustawy są zastrzeżenia ministra środowiska odnośnie przepisów dotyczących grzybów. Po uwzględnieniu tych komentarzy ustawa ma trafić do Sejmu.

Rozpoczynając prace nad ustawą resort zdrowia zamierzał wprowadzić w życie nowe przepisy od początku 2006 roku, tak aby osiągnąć jeden z głównych celów ustawy: umożliwienie stosowania przepisów rozporządzeń unijnego pakietu higienicznego, które obowiązują właśnie od 1 stycznia 2006. Obecnie, biorąc pod uwagę długość procedur legislacyjnych, należy się liczyć z co najmniej półrocznym opóźnieniem w stosunku do zakładanego terminu.

Dodatkowo parlamentarne debaty nad ustawą będą przebiegać w atmosferze dyskusji odnośnie przyszłości systemu urzędowej kontroli żywności w Polsce, co może spowodować głębokie zmiany w treści ustawy, która sankcjonuje dotychczasowy system.

PFPŻ aktywnie uczestniczyła w dotychczasowych pracach nad projektem i większość naszych postulatów znalazła odzwierciedlenie w jego obecnej treści.

>>> Pobierz ostatnią wersję projektu ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

>>> Zapoznaj się ze stanowiskiem PFPŻ w sprawie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij