Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ustawa o bezpieczeństwie żywności skierowana do Sejmu
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował PFPŻ, że Rada Ministrów skierowała do Sejmu RP projekt ustawy o bezpieczeństwie żywności

Skierowanie ustawy do Parlamentu oznacza długo oczekiwane rozpoczęcie następnego etapu w trwających od prawie roku pracach nad rządowym projektem.

Rozpoczynając prace nad ustawą resort zdrowia zamierzał wprowadzić w życie nowe przepisy od początku 2006 roku, tak aby osiągnąć jeden z głównych celów ustawy: umożliwienie stosowania przepisów rozporządzeń unijnego pakietu higienicznego, które obowiązują właśnie od 1 stycznia 2006. Obecnie, biorąc pod uwagę długość procedur legislacyjnych, należy się liczyć z co najmniej półrocznym opóźnieniem w stosunku do zakładanego terminu.

Najbliższe posiedzenie Sejmu odbędzie się w dniach 25-28 kwietnia. Na razie program nie przewiduje pierwszego czytania ustawy, jednakże może ona być rozpatrywana, jako akt prawny mający na celu wykonanie prawa UE. Należy się spodziewać, że parlamentarne debaty nad ustawą będą przebiegać w atmosferze dyskusji nad przyszłością systemu urzędowej kontroli żywności w Polsce, co może spowodować głębokie zmiany w treści ustawy, sankcjonującej dotychczasowy system inspekcji.

PFPŻ aktywnie uczestniczyła w dotychczasowych pracach nad projektem, a większość naszych postulatów znalazła odzwierciedlenie w jego obecnej treści.

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij