HOME BAZY DODATKÓW PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE
SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE
SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE

Smak słodki jest jednym z pięciu podstawowych wrażeń smakowych, które w połączeniu z innymi zmysłami odgrywają zasadniczą rolę w podejmowaniu decyzji dotyczących spożywania pokarmów. Jako ludzie mamy naturalną preferencję dla słodyczy i niechęć do gorzkich smaków. Smak słodki przyczynia się do odczuwania przyjemności ze spożywania pokarmów i napojów.

Tradycyjnie, do nadawania słodkiego smaku żywności i napojom wykorzystywany jest cukier oraz miód.  W przemyśle spożywczym stosowane są m.in. cukier, fruktoza oraz syrop glukozowo-fruktozowy. Dowiedz się więcej >>>

W ostatnim czasie, coraz większą popularnością cieszą się substancje słodzące, które nadają produktom słodki smak, ale nie przyczyniają się do wzrostu kaloryczności produktów. Dowiedz się więcej >>> 

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2019 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij