HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZE垶TWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SΜDZ。E  
START SUROWCE I SUBSTANCJE SΜDZ。E Substancje s這dz帷e
SUROWCE I SUBSTANCJE SΜDZ。E
 
 
 
Substancje s這dz帷e

Substancje s這dz帷e to substancje stosowane do nadania 篡wno軼i s這dkiego smaku lub stosowane w s這dzikach sto這wych. S to zwi您ki, kt鏎e maj s這dki smak i nie zawieraj kalorii b康 zwi您ki, kt鏎ych smak s這dki jest na tyle intensywny, 瞠 w produktach spo篡wczych mo積a je stosowa w st篹eniach na tyle niskich, aby nie przyczyni造 si znacz帷o do og鏊nej kaloryczno軼i produkt闚 ko鎍owych. Wi瘯szo嗆 niskokalorycznych substancji s這dz帷ych jest kilkaset razy s這dsza ni cukier sto這wy, co oznacza , 瞠 dodanie nawet bardzo ma貫j ilo軼i substancji jest wystarczaj帷e do osi庵ni璚ia efektu s這dz帷ego. Niska kaloryczno嗆 produkt闚 s這dzonych tymi substancjami powoduje, 瞠 s one powszechnie stosowane w produktach przeznaczonych dla os鏏 dbaj帷ych o szczup陰 sylwetk.  Natomiast nieobecno嗆 lub niska zawarto嗆 cukru w tych produktach powoduje, 瞠 s one wybierane przez osoby dbaj帷e o zdrowie swoich z瑿闚 oraz konsument闚 cierpi帷ych na cukrzyc.

Niskokaloryczne substancje s這dz帷e s stosowane w r騜norodnych produktach spo篡wczych i napojach, m.in. w:
 - napojach bezalkoholowych
 - gumach do 簑cia
 - wyrobach cukierniczych
S one r闚nie szeroko stosowane w produkcji lek闚, w celu poprawy ich smaku.

Substancje s這dz帷e s bezpiecznie wykorzystywane ju  od ponad 100 lat . Pierwsz powszechnie u篡wan niskokaloryczn substancj s這dz帷 by豉 sacharyna, kt鏎a zosta豉 odkryta w 1879 r. Od tamtego czasu odkryto r闚nie inne niskokaloryczne substancje s這dz帷e, jak acesulfam K, aspartam , cyklaminian czy sukraloza. Najnowsz niskokaloryczn substancj s這dz帷 s glikozydy stewiolowe(pot. stewia), kt鏎a zosta豉 zatwierdzona do stosowania w Europie w listopadzie 2011 r.


Dowiedz si wi璚ej:

Substancje s這dz帷e w 篡wieniu
Bezpiecze雟two substancji s這dz帷ych
Charakterystyka najpopularniejszych substancji s這dz帷ych

Rozmiar: 541 bajt闚
CMS by - WEB interface
Pole stron Drukuj Mapa Serwisu Na g鏎
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrze穎ne
Serwis PFP wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgod na ich zapis lub wykorzystanie.
Wi璚ej informacji mo積a znale潭 w Polityce prywatno軼i.
Akceptuj polityk prywatno軼i i wykorzystywania plik闚 cookies w serwisie
zamknij