HOME BAZY DODATKÓW PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE Substancje słodzące Bezpieczeństwo substancji słodzących
SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE
 
 
 
Bezpieczeństwo substancji słodzących

Podobnie jak w przypadku każdego innego dodatku do żywności, dopuszczenie substancji słodzących do stosowania w Unii Europejskiej odbywa się na podstawie ich oceny bezpieczeństwa dokonywanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

W procesie oceny substancji, EFSA określa dopuszczalne dzienne spożycie (ADI), które odpowiada takiej ilości dodatku do żywności, która może być bezpiecznie spożywana codziennie przez całe życie danej osoby, bez jakichkolwiek problemów dla zdrowia.

Na poziomie ogólnoświatowym, odpowiedzialność za dopuszczenie do stosowania dodatków do żywności spoczywa na Wspólnym Komitecie Ekspertów ds. Dodatków Żywnościowych (Joint Expert Scientific Committee on Food Additives JECFA), Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Żywności i Rolnictwa (FAO) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Więcej na temat oceny bezpieczeństwa dodatków do żywności

Poniżej zestawienie opinii naukowych organów Unii Europejskiej dotyczących najczęściej stosowanych niskokalorycznych substancji słodzących:

Lp.
Niskokaloryczna substancja słodząca
Ostatnia analiza bezpieczeństwa w Unii Europejskiej
1
Acesulfam K (E950)Komitet Naukowy UE ds. Żywności (SCF) potwierdził bezpieczeństwo w opinii z 2000 r.
2
Aspartam (E951)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił i potwierdził bezpieczeństwo w opiniach z lat 2002, 2006, 2009, 2010 i 2011
3
Cyklaminiany (E952)Komitet Naukowy UE ds. Żywności (SCF) potwierdził bezpieczeństwo w opinii z 2000 r.
4
Sacharyny (E954)Komitet Naukowy UE ds. Żywności (SCF) potwierdził bezpieczeństwo w opinii z 1995 r.
5
Sukraloza (E955)
Komitet Naukowy UE ds. Żywności (SCF) potwierdził bezpieczeństwo w opinii z 2000 r.
6
Neotam (E961)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił i potwierdził bezpieczeństwo w opinii z 2007 r.
Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2019 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij