HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZE垶TWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SΜDZ。E  
START SUROWCE I SUBSTANCJE SΜDZ。E Surowce s這dz帷e
SUROWCE I SUBSTANCJE SΜDZ。E
 
Surowce s這dz帷e

Cukry s naturalnie wyst瘼uj帷ymi w przyrodzie sk豉dnikami pokarmowymi, kt鏎e nadaj pokarmom s這dki smak. Najpopularniejszym cukrem jest sacharoza (nazywana r闚nie cukrem sto這wym), kt鏎a jest krystaliczn substancj, otrzymywan g堯wnie z burak闚 cukrowych lub z trzciny cukrowej.
Sacharoza jest stosowana w wielu produktach spo篡wczych, napojach i produktach leczniczych w celu poprawy ich smaku.

Opr鏂z sacharozy, w 篡wno軼i stosowanych jest wiele r騜nych innych cukr闚, w tym:
glukoza i fruktoza – wyst瘼uj帷e w owocach i warzywach;
laktoza - cukier naturalnie obecny w mleku ssak闚 (przyk豉dowo zawarto嗆 laktozy w mleku krowim wynosi 4,5%);
maltoza – wyst瘼uj帷a w s這dowych napojach i w piwie.

W przemy郵e spo篡wczym u篡wany jest r闚nie syrop glukozowo-fruktozowy, kt鏎y stanowi wodny roztw鏎 glukozy i fruktozy. Syrop glukozowo-fruktozowy otrzymywany jest z pszenicy oraz z kukurydzy. W przeciwie雟twie do wcze郾iej wymienionych substancji, syrop glukozowo-fruktozowy ma p造nn posta i mo積a go stosowa bez konieczno軼i uprzedniego rozpuszczania, co u豉twia jego dozowanie.

Wszystkie rodzaje cukru maj t sam warto嗆 energetyczn wynosz帷 4 kcal/g.

Rozmiar: 541 bajt闚
CMS by - WEB interface
Pole stron Drukuj Mapa Serwisu Na g鏎
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrze穎ne
Serwis PFP wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgod na ich zapis lub wykorzystanie.
Wi璚ej informacji mo積a znale潭 w Polityce prywatno軼i.
Akceptuj polityk prywatno軼i i wykorzystywania plik闚 cookies w serwisie
zamknij