HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEÑSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE S£ODZ¡CE  
START SUROWCE I SUBSTANCJE S£ODZ¡CE Substancje s³odz±ce
SUROWCE I SUBSTANCJE S£ODZ¡CE
 
 
 
Substancje s³odz±ce

Substancje s³odz±ce to substancje stosowane do nadania ¿ywno¶ci s³odkiego smaku lub stosowane w s³odzikach sto³owych. S± to zwi±zki, które maj± s³odki smak i nie zawieraj± kalorii b±d¼ zwi±zki, których smak s³odki jest na tyle intensywny, ¿e w produktach spo¿ywczych mo¿na je stosowaæ w stê¿eniach na tyle niskich, aby nie przyczyni³y siê znacz±co do ogólnej kaloryczno¶ci produktów koñcowych. Wiêkszo¶æ niskokalorycznych substancji s³odz±cych jest kilkaset razy s³odsza ni¿ cukier sto³owy, co oznacza , ¿e dodanie nawet bardzo ma³ej ilo¶ci substancji jest wystarczaj±ce do osi±gniêcia efektu s³odz±cego. Niska kaloryczno¶æ produktów s³odzonych tymi substancjami powoduje, ¿e s± one powszechnie stosowane w produktach przeznaczonych dla osób dbaj±cych o szczup³± sylwetkê.  Natomiast nieobecno¶æ lub niska zawarto¶æ cukru w tych produktach powoduje, ¿e s± one wybierane przez osoby dbaj±ce o zdrowie swoich zêbów oraz konsumentów cierpi±cych na cukrzycê.

Niskokaloryczne substancje s³odz±ce s± stosowane w ró¿norodnych produktach spo¿ywczych i napojach, m.in. w:
 - napojach bezalkoholowych
 - gumach do ¿ucia
 - wyrobach cukierniczych
S± one równie¿ szeroko stosowane w produkcji leków, w celu poprawy ich smaku.

Substancje s³odz±ce s± bezpiecznie wykorzystywane ju¿  od ponad 100 lat . Pierwsz± powszechnie u¿ywan± niskokaloryczn± substancj± s³odz±c± by³a sacharyna, która zosta³a odkryta w 1879 r. Od tamtego czasu odkryto równie¿ inne niskokaloryczne substancje s³odz±ce, jak acesulfam K, aspartam , cyklaminian czy sukraloza. Najnowsz± niskokaloryczn± substancj± s³odz±c± s± glikozydy stewiolowe(pot. stewia), która zosta³a zatwierdzona do stosowania w Europie w listopadzie 2011 r.


Dowiedz siê wiêcej:

Substancje s³odz±ce w ¿ywieniu
Bezpieczeñstwo substancji s³odz±cych
Charakterystyka najpopularniejszych substancji s³odz±cych

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleæ stronê Drukuj Mapa Serwisu Na górê
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrze¿one
Serwis PFP¯ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodê na ich zapis lub wykorzystanie.
Wiêcej informacji mo¿na znale¼æ w Polityce prywatno¶ci.
Akceptujê politykê prywatno¶ci i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij