HOME BAZY DODATKÓW PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START HOME

Serdecznie witamy na stronie Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców poświęconej substancjom dodatkowym do żywności.

Strona ta ma na celu podniesienie wiedzy i usystematyzowanie wiadomości na temat tych istotnych składników żywności. Powstała we współpracy z ekspertami wiodących ośrodków naukowych.

Zamiarem autorów jest dotarcie do szerokiej grupy adresatów. Stąd na naszej stronie umieszczamy zarówno podstawowe wiadomości o charakterze popularno-naukowym, jak i wyczerpujące zasoby wiedzy m.in. w zakresie prawa żywnościowego. Chcemy w ten sposób zrealizować potrzeby zarówno przedstawicieli przemysłu żywnościowego, jak i konsumentów, dziennikarzy czy studentów poszukujących kompendium wiedzy z zakresu dodatków do żywności.

W trakcie korzystania ze strony zapraszamy do używania słowniczka, w którym znajdziecie Państwo wyjaśnienia wielu pojęć istotnych ze względu na zrozumienie treści serwisu.

Rozmiar: 541 bajtów
Acceptable daily intake
ADI
Aromat
Aromat dymu wędzarniczego
Aromat przetworzony
Barwnik
Data minimalnej trwałości
Dobra Praktyka Produkcyjna
Dodatki do żywności
Dopuszczalne dzienne pobranie
Dopuszczalne dzienne spożycie
EFSA
Emulgator
European Food Safety Authority
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
FAO
Fenyloketonuria
Food and Agriculture Organization
Gaz do pakowania
Gaz nośny
GMP
INS
International Numbering System
JECFA
Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives
Kwas
Minikubeczek
No observed adverse effect level
NOAEL
Nośnik
Ocena ryzyka
Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa
Oznaczenie E
Polepszacze
Poliole
Preparat aromatyczny
Przeciwutleniacze
Quantum satis
Regulator kwasowości
Sekwestrant
Składnik żywności
Skrobia modyfikowana
Słodziki
Sól emulgująca
Stabilizatory
Substancja aromatyczna
Substancja dodatkowa do żywności
Substancja glazurująca
Substancja konserwująca
Substancja pianotwórcza
Substancja pomocnicza w przetwórstwie
Substancja przeciwpieniąca
Substancja przeciwzbrylająca
Substancja słodząca
Substancja spulchniająca
Substancja utrzymująca wilgoć
Substancja wiążąca
Substancja wypełniająca
Substancja żelująca
Substancje konserwujące
Substancje zagęszczające
Symbol E
Środek aromatyzujący
Środek do przetwarzania mąki
Środek spożywczy
Światowa Organizacja Zdrowia
Termin przydatności do spożycia
WHO
World Health Organization
Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności
Wzmacniacz kontrastu
Wzmacniacze smaku
Zanieczyszczenie
Żywność
Żywność przeznaczona bezpośrednio dla konsumenta finalnego
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2016 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij