Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Działania > Seminaria i Konferencje > Archiwum: > Warsztaty "Nowe przepisy dotyczące stosowania dodatków w żywności” - II edycja

Seminaria i Konferencje
Archiwum:
Aktualności
Współpraca krajowa
Współpraca międzynarodowa
Publikacje
Warsztaty "Nowe przepisy dotyczące stosowania dodatków w żywności” - II edycja

W dniu 4 grudnia 2008 r. PFPŻ zorganizowała drugą edycję warsztatów szkoleniowych na temat praktycznego podejścia do nowych przepisów z zakresu aromatów, substancji dodatkowych (w tym barwników), enzymów.

Nowy pakiet Rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady na temat dodatków do żywności ujednolica i zmienia dotychczasowe wymagania wspólnotowe związane ze stosowaniem substancji dodatkowych, aromatów i enzymów oraz upraszcza i ustanawia jednolitą procedurę udzielania zezwoleń na ich stosowanie na rynku europejskim. Z tego względu dokładne informacje o zmianach prawnych są niezmiernie istotne dla producentów żywności.

Uczestnicy warsztatów mogli zapoznać się ze zmianami, do których musi dostosować się przemysł spożywczy, zarówno w aspekcie podawania informacji na opakowaniach, jak i w zakresie stosowania konkretnych dodatków, uwzględniając ustanowione okresy przejściowe.

Warsztaty prowadziła Pani Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, która jest krajowym ekspertem z zakresu dodatków do żywności.

W czasie warsztatów była możliwość bieżącego zadawania pytań i prowadzenia dyskusji dotyczących omawianych zagadnień w celu wyjaśnienia wszelkich wątpliwości.

Program warsztatów:

10:00 Otwarcie
10:15 Aktualne podstawy prawne stosowania dodatków do żywnosci w Polsce
10:45 Pakiet rozporzadzeń Parlamentu Europejskiego i Rady o dodatkach do żywności – zmiany przepisów wspólnotowych i ich wpływ na przemysł spożywczy, w tym:
  - zakres stosowania nowych rozporzadzeń i zmiany definicji;
  - znakowanie opakowań, w tym nowe nazewnictwo aromatów, informacje o zawartości niektórych barwników;
  - wykazy substancji dodatkowych, aromatów, enzymów.
12:00 Zmiany przepisów wspólnotowych i ich wpływ na przemysł spożywczy c.d.
  - organiczenia stosowania dodatków;
  - okresy przejściowe;
  - procedura dopuszczania do stosowania nowych dodatków
14:00 Spodziewane zmiany przepisów krajowych
  - krajowe odstępstwa od wymagań wspólnotowych - czy są możliwe?
14:30 Najczęstsze nieprawidłowości w stosowaniu dodatków
15:00 Zakończenie

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij