Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
AAAKonferencja17012019
Food Lex
Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
ABC Magazynowania
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego


Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

02.01.2018


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

31.07.2018


Opłaty za f-gazy

Opłaty za korzystanie ze środowiska znane są przedsiębiorcom od lat. Niestety nie wszyscy jeszcze wiedzą, że opłaty za wprowadzanie gazów lub pyłów do powietrza to również opłaty za emisję związków HFC czy HCFC.

27.09.2018

Gospodarka o obiegu zamkniętym stała się faktem

14 czerwca 2018 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej został opublikowany pakiet dyrektyw dotyczących odpadów, którego celem jest transformacja unijnego modelu gospodarczego z linearnego na cyrkularny

27.09.2018


więcej aktualności
Znakowanie - pl

Wiadomości

Budżet UE na 2019 r.: wzrost gospodarczy, solidarność i bezpieczeństwo w Europie i na świecie – osiągnięto tymczasowe porozumienie

We wtorek 4 grudnia Parlament Europejski i Rada, przy wsparciu Komisji, osiągnęły w rozmowach trójstronnych tymczasowe porozumienie w sprawie budżetu UE na 2019 r.

06.12.2018


USA największym dostawcą soi do Europy; import do UE wzrósł o 100%

Według najnowszych danych opublikowanych przez Komisję Europejską import nasion soi do UE ze Stanów Zjednoczonych wzrósł o 100% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Obecnie ponad dwie trzecie nasion soi importowanych do Unii Europejskiej pochodzi z USA.

06.12.2018


Nowa propozycja Komisji Europejskiej dot. przytwierdzania nakrętek do butelek z tworzyw sztucznych spowoduje znaczące zwiększenie zużycia plastiku, większą emisję dwutlenku węgla oraz dodatkowe 2,7 miliarda euro kosztów produkcji

Analiza przeprowadzona przez PwC wykazała, że zaproponowany przez Komisję Europejską obowiązek przytwierdzania nakrętek/wieczek do butelek z tworzyw sztucznych przeznaczonych do napojów (artykuł 6 projektu Dyrektywy w sprawie ograniczenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowi...

05.12.2018


PAIH otwiera drzwi do najbardziej innowacyjnego rynku świata

– Z naszym wsparciem biznes znad Wisły będzie mógł rozwinąć skrzydła na najbardziej innowacyjnym rynku świata. To właśnie dla polskiego sektora IT/ICT rysują się szczególnie obiecujące perspektywy w Korei Południowej – powiedział dziś podczas otwarcia biura handlowego PAIH w Seulu wice...

29.11.2018


więcej aktualności
Znakowanie - eu

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Oleje roślinne - bogactwo natury

Natura to przebogaty i nieprzebrany rezerwuar zasobów, wśród których człowiek znaleźć może praktycznie wszystko, co potrzebne mu jest do funkcjonowania. Zwłaszcza dziś, gdy wielowiekowemu doświadczeniu i mądrości przodków w sukurs przychodzi najnowsza technologia. Nie od dziś wiadomo, jak ważną ro...

06.12.2018


Nowe badania naukowe potwierdzające zalety niskokalorycznych substancji słodzących

W dniu 6 listopada br., miała miejsce konferencja zorganizowana przez International Sweeteners Association pt. „The science behind low calorie sweeteners: where evidence meets policy”.

13.11.2018


Jakie są korzyści ze stosowania niskokalorycznych substancji słodzących?

Niskokaloryczne substancje słodzące są bezpiecznie stosowane w napojach bezalkoholowych w Europie od lat 70. XX w.

09.11.2018


Kwasy omega-3 – Wszystko jak w szwajcarskim zegarku

Francuski lekarz i filozof JulienOffray de La Mettrie swoje najgłośniejsze dzieło z roku 1748 zatytułował „L’homme-machine”, czyli „Człowiek-maszyna”. Rzeczywiście analogii między organizmem ludzkim a mechanizmem jest wiele.

10.10.2018

więcej aktualności

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Kontrola ż...

Zorganizowana w dniu 15 listopada 2018 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu kontroli jakości w łańcuchu spożywczym.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie...

Zorganizowana w dniu 11 października 2018 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych dla artykułów spożywczych.
więcej

VII Akademia Food-Lex - jakość i bezpieczeństwo żywn...

W dniach 23 – 24 maja 2018 r. w Radziejowicach koło Warszawy odbyła się dwudniowa „VII Akademia Food-Lex - jakość i bezpieczeństwo żywności” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”. Konferencja dotyczyła kluczowych kwestii z zakresu bezpieczeństwa i jakości żywności, a wzięło w niej udział ponad trzydziestu przedstawicieli przemysłu spożywczego.
więcej

Wiadomości z firm

Co czwarte dziecko nie je codziennie śniadania. Zdrowe nawyki żywieniowe mogą budować w najmłodszych szkoły

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Badania wskazują jednak, że w porannym pośpiechu często o nim zapominamy. 24 proc. dzieci nie je codziennie śniadania, nie wszystkie zabierają też drugie śniadanie do szkoły – mówi Ewa Gayny z Partnerstwa dla Zdrowia. By nauczyć dziecko tego z...

14.11.2018



Gryf Gospodarczy 2018 dla Farm Frites Poland

W środę, 19 września w Dworze Artusa w Gdańsku, Dorota Markiewicz-Kubik, Dyrektor ds. HR, Komunikacji i Zaangażowania Społecznego naszej firmy, odebrała z rąk Marszałka Województwa Pomorskiego, Mieczysława Struka, statuetkę Gryfa Gospodarczego 2018, przyznaną naszej firmie w kategorii Lider Odpowi...

20.09.2018



PEPSICO OGŁASZA ZNACZĄCE POSTĘPY W REALIZACJI CELÓW FIRMY DO ROKU 2025, WYNIKAJĄCYCH ZE STRATEGII „DZIAŁANIE ZE ŚWIADOMOŚCIĄ CELU”

Poszerzenie oferty napojów o wartości energetycznej nieprzekraczającej 100 kalorii do 43%; ponad dwukrotne zwiększenie odsetka płodów rolnych pozyskiwanych w ramach Programu Zrównoważonego Rolnictwa; dotarcie do 6,4 mln kobiet i dziewcząt dzięki inwestycjom w projekty dot. lokalnych społeczności.

27.07.2018



PEPSICO OGŁASZA DRUGĄ EDYCJĘ PROGRAMU NUTRITION GREENHOUSE WSPIERAJĄCEGO MARKI SPOŻYWCZE PRZYSZŁOŚCI

Nawet 10 start-upów skupionych wokół odżywiania może skorzystać z dotacji o łącznej wysokości 300 tysięcy euro i zawalczyć o nagrodę pieniężną

22.05.2018



Żywiec Zdrój wspiera lokalne społeczności w ramach programu „Dobry Sąsiad”

Żywiec Zdrój ze szczególną troską dba o dobro natury i okolic, z których pochodzi. Dlatego firma stworzyła program „Dobry Sąsiad”, którego celem jest wspieranie oraz pomoc mieszkańcom, a także angażowanie się w rozwiązywanie istotnych problemów z punktu widzenia lokalnej społeczności. ...

23.02.2018



Pierwsze siłownie plenerowe w ramach akcji „Nestlé Porusza Polskę” już otwarte

Na przełomie września i października zakończyły się prace montażowe, związane z otwarciem pierwszych siłowni plenerowych w ramach finału tegorocznej edycji akcji „Nestlé porusza Polskę”. Z obiektów mogą już korzystać m.in. mieszkańcy Szczytny, Chynowa oraz Koła. Siłownie stanęły w zwyc...

19.10.2017



więcej aktualności

Lider w branży przekąsek zwiększa inwestycje we Wrocławiu. Nowe receptury słodyczy trafiają stąd na cały świat

We wrocławskim Centrum Badań, Rozwoju i Jakości firmy Mondelēz International tworzone są nowe produkty kultowych marek słodyczy lubianych na całym świecie – to tutaj powstają m.in. receptury czekolad Milka czy ciastek Oreo. W kilkanaście miesięcy po otwarciu wrocławskiego ośrodka global...

11.12.2018



25 lat Programu Agro kluczem do sukcesu PepsiCo w Polsce

W zakładzie w Grodzisku Mazowieckim odbyła się uroczystość podsumowująca 25 lat Programu Agrarnego PepsiCo w Polsce. W ciągu minionego ćwierćwiecza, dzięki znaczącym inwestycjom PepsiCo, areał upraw wzrósł do 7000 ha, a wielkość kontraktowanych zamówień, pochodzących w 100% od polskich rolników, s...

29.11.2018



PepsiCo zapowiada wielomilionowe inwestycje w rozwój swoich zakładów w Polsce. Planuje zwiększenie liczby współpracujących gospodarstw rolnych o 30 proc.

Od 25 lat PepsiCo prowadzi w Polsce program agrarny oparty na współpracy z polskimi producentami ziemniaka, rocznie skupując płody rolne o wartości blisko 120 mln zł. W planach ma zwiększenie liczby współpracujących gospodarstw rolnych o 30 proc. i kolejne, wielomilionowe inwestycje w zakłady dzia...

27.11.2018



PEPSICO WICELIDEREM BADANIA SATYSFAKCJI WSPÓŁPRACY WEDŁUG SIECI HANDLOWYCH W POLSC

Od 5 lat PepsiCo znajduje się na podium w badaniach TAG Advantage; w tym roku firma zajęła 2. miejsce pod względem oceny całościowej wśród 19 biorących udział w badaniu firm z branży dóbr szybkozbywalnych.

20.09.2018



LEMON LEMON® OD 7UP – NOWA, BARDZO BARDZO CYTRYNOWA LEMONIADA Z BĄBELKAMI OD PEPSICO

Już tej wiosny, PepsiCo zaprezentuje Lemon Lemon od 7UP, zupełnie nową lemoniadę z bąbelkami, która jest idealnym dopełnieniem pikników na świeżym powietrzu. Produkt zawiera sok z cytryn i ma mniej kalorii, dzięki częściowemu zastąpieniu cukru substancją słodzącą otrzymaną ze stewii.

23.04.2018



Szkoły szukują się do zdrowej rywalizacji w ramach 8. edycji programu "Żyj smacznie i zdrowo"

Nauczyciele szkół podstawowych i gimnazjalnych, którzy zarejestrują się do programu, otrzymają przygotowane przez zespół specjalistów darmowe materiały edukacyjne pomocne w przeprowadzeniu lekcji z obszaru prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej. Jednocześnie mają możliwość wzięcia udziału r...

31.10.2017



więcej aktualności

ŚWIAT POMALOWANY NA NIEBIESKO: PEPSI ZAPRASZA NA WYJĄTKOWE EMOCJE W GLOBALNEJ KAMPANII FOOTBALLOWEJ

Nowa globalna telewizyjna kampania reklamowa - Pepsi łączy piłkę nożną i słynnych piłkarzy.

09.03.2018



PEPSICO PRZEDŁUŻA PARTNERSTWO Z LIGĄ MISTRZÓW UEFA

Firma PepsiCo ogłosiła dzisiaj przedłużenie umowy sponsorskiej z Ligą Mistrzów UEFA na kolejne trzy lata. Kontrakt obejmuje sześć wiodących światowych marek PepsiCo, w tym Pepsi®, Pepsi MAX®, Lay’s i Gatorade, które pozostaną oficjalnymi markami wspierającymi rozgrywki klubowe aż d...

08.02.2018



WYZWANIE SMAKU PEPSI ZNÓW BĘDZIE RZĄDZIĆ LATEM!

JESZCZE WIĘCEJ EMOCJI ZAPEWNI WYJĄTKOWY AMBASADOR AKCJI – FILIP CHAJZER!

12.06.2017



Jemy oczami – czyli o tym, co wpływa na nasz apetyt

Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz apetyt już „od pierwszego wej...

11.04.2017



Herbapol Lublin wchodzi w kanał HoReCa

Spółka Herbapol-Lublin podjęła decyzję o wejściu w kanał HoReCa. W rezultacie poszerzone zostało portfolio firmy o dedykowane sektorowi HoReCa linie herbat: Breakfast i Premium.

21.03.2017



Unilever wprowadza do Polski lody Ben & Jerry’s

Unilever Polska rozszerza portfolio produktów dostępnych na polskim rynku o znaną na całym świecie markę Ben & Jerry’s z segmentu lodów superpremium. Lody Ben & Jerry’s dostępne będą w Polsce w sześciu wariantach smakowych i dwóch gramaturach. Oficjalny launch produktów nastąpi jeszcze...

20.03.2017



więcej aktualności

Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



Do 15 kwietnia Nestlé przyjmuje aplikacje na „Letnią Praktykę z Nestlé”. To szansa na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego w międzynarodowej firmie

Jak co roku, Nestlé zaprasza na płatne letnie praktyki. Przez 3 miesiące, od 1 lipca do 30 września, młodzi praktykanci będą mogli zobaczyć jak wygląda praca w międzynarodowej firmie i zdobywać doświadczenie zawodowe u największego światowego producenta spożywczego.

31.03.2015



więcej aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij