Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
VIII Akademia Food-Lex – jakość i bezpieczeństwo żywności 22-23 maja 2019 r.
Food Lex
Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
ABC Magazynowania
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego


Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

02.01.2018


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

31.12.2018


Żywność dla dzieci - część I

Szczególną grupę konsumentów żywności stanowią dzieci. Wynika to z jednej strony z tego, że ze względu na proces wzrostu niezwykle istotne jest właściwe zaspokojenie potrzeb żywieniowych dzieci, w szczególności niemowląt (tj. dzieci do 12 miesiąca życia) i małych dzieci (tj. dzieci do 3 roku życia), a poza tym niemowlęta i małe dzieci s...

28.03.2019

Organiczne zanieczyszczenia żywności pochodzące z opakowań i materiałów kontaktujących się z żywnością

Opakowania oraz materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością mogą stanowić źródło zanieczyszczenia żywności różnymi organicznymi substancjami szkodliwymi dla człowieka.

21.03.2019


więcej aktualności
Znakowanie - pl

Wiadomości

Siemens

Izomery trans kwasów tłuszczowych - rozporządzenie Komisji Europejskiej

25 kwietnia br. zostało opublikowane rozporządzenie Komisji Europejskiej (UE) 2019/649 z dnia 24 kwietnia 2019 r. zmieniającego załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do izomerów trans kwasów tłuszczowych, innych niż izomery trans kwasów tłu...

07.05.2019


Johimbra lekarska

W Dzienniku Urzędowym UE z dnia 25 kwietnia br. zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2019/650 z dnia 24 kwietnia 2019 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do johimby lekarskiej (Pausinystalia yohimbe (K. Schum) P...

06.05.2019


Wystąpienie Wielkiej Brytanii z UE - opublikowana decyzja Rady UE

W Dzienniku Urzędowym UE L 101 z dnia 11 kwietnia 2019 r. została opublikowana Decyzja Rady Europejskiej (UE) 2019/584 przyjęta w porozumieniu ze Zjednoczonym Królestwem z dnia 11 kwietnia 2019 r. przedłużająca okres, o którym mowa w art. 50 ust. 3 TUE.

12.04.2019


Podpisanie Porozumienia ramowego w zakresie kontroli urzędowych zwierząt i towarów wprowadzanych na terytorium UE

W dniu 10 kwietnia 2019 r. w Głównym Inspektoracie Sanitarnym zostało podpisane Porozumienie ramowe pomiędzy Głównym Inspektorem Sanitarnym, Głównym Lekarzem Weterynarii, Głównym Inspektorem Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w spra...

11.04.2019


więcej aktualności
Znakowanie - eu

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Woda zdrowia doda? Sprawdź, co warto wiedzieć na jej temat

Niedobór płynów w organizmie – jego skutkiem może być nie tylko gorsza kondycja fizyczna, ale także słabszy intelekt i obniżony nastrój. Trzeba jednak wiedzieć, ile i co pić, aby jak najlepiej się czuć i sobie nie zaszkodzić - informuje Serwis Zdrowie.

22.05.2019


Kawa w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej

Wywiad z prof. dr. hab. Mirosławem Jaroszem, dyrektorem Instytutu Żywności i Żywienia.

02.04.2019


Optymalizacja wartości energetycznej i składu napojów

Kwestia zapewnienia konsumentom dostępu do produktów żywnościowych o wysokiej wartości odżywczej jest priorytetem dla producentów żywności, w tym dla branży napojowej. W celu zahamowania niekorzystnych trendów, takich jak nadwaga i otyłość, od wielu lat prowadzone są przez branżę spożywczą działan...

02.04.2019


Aktualne doniesienia na temat właściwości prozdrowotnych kawy

Od kliku lat w piśmiennictwie światowym nie tylko zanikają tytuły „Czy kawa szkodzi?”, ale intensywnie przybywa publikacji, o takich nagłówkach, jak: „Kawa dla ochrony serca i długowieczności”, „Kawa to więcej, niż zwykły gorący napój”.

28.03.2019

więcej aktualności

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

Zorganizowana w dniu 28 marca 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu produkcji żywności.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Polubowne ...

Dorota Karczewska, Wiceprezes UOKiK otworzyła konferencję pt.: „Polubowne rozwiązywanie sporów konsumenckich dotyczących żywności” zorganizowaną w dniu 17 stycznia 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) pod Honorowym Patronatem Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK).
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Kontrola ż...

Zorganizowana w dniu 15 listopada 2018 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu kontroli jakości w łańcuchu spożywczym.
więcej

Wiadomości z firm

Hochland wspiera Słodką Polskę

Słodka Polska to reprezentacja Polski Dzieci z Cukrzycą w piłce nożnej. Została powołana do życia jesienią 2018 roku. Oficjalnie działa pod skrzydłami Fundacji dla Dzieci z Cukrzycą w Warszawie. Hochland wspiera Słodką Polskę, ogólnopolską reprezentację, rocznik młodszy 2008-2010.

20.05.2019



Hochland w akcji „Dwie godziny dla Rodziny”

Akcja „Dwie godziny dla Rodziny” to kampania społeczna na rzecz głębokich relacji rodzinnych, aby być razem, a nie obok siebie i jednocześnie jeden z głównych programów Fundacji Humanites, której misją jest świadomy, szczęśliwy i społecznie wrażliwy człowiek. Hochland od kilku lat akt...

07.05.2019



Hochland zmniejsza zużycie plastiku poprzez opakowania zrównoważone

Hochland Polska w oparciu o najnowsze wymagania prawne, a także wymagania ze strony klientów, między innymi sieci handlowe, wypracował listę priorytetów dotyczących opakowań zrównoważonych.

07.05.2019



Światowy Dzień Ziemi z Hochland

Światowy Dzień Ziemi to coroczne wydarzenie obchodzone w celu promowania ochrony środowiska, rozszerzania świadomości ekologicznej i życia zgodnie z naturą. W tym roku Hochland Polska dołączył do świętowania.

22.04.2019



Hochland „Ulubioną Marką Polaków 2019”

Poznaliśmy wyniki badania Ulubiona Marka Polaków / Polek 2019! Ich ogłoszenie miało miejsce w czwartek 11 kwietnia w warszawskim Hotelu Bellotto. Marka HOCHLAND zwyciężyła w kategorii SERY ŻÓŁTE w tegorocznej edycji ogólnopolskiego badania konsumenckiego „Ulubiona Marka Polaków®”....

16.04.2019



Co czwarte dziecko nie je codziennie śniadania. Zdrowe nawyki żywieniowe mogą budować w najmłodszych szkoły

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Badania wskazują jednak, że w porannym pośpiechu często o nim zapominamy. 24 proc. dzieci nie je codziennie śniadania, nie wszystkie zabierają też drugie śniadanie do szkoły – mówi Ewa Gayny z Partnerstwa dla Zdrowia. By nauczyć dziecko tego z...

14.11.2018



więcej aktualności

Lider w branży przekąsek zwiększa inwestycje we Wrocławiu. Nowe receptury słodyczy trafiają stąd na cały świat

We wrocławskim Centrum Badań, Rozwoju i Jakości firmy Mondelēz International tworzone są nowe produkty kultowych marek słodyczy lubianych na całym świecie – to tutaj powstają m.in. receptury czekolad Milka czy ciastek Oreo. W kilkanaście miesięcy po otwarciu wrocławskiego ośrodka global...

11.12.2018



25 lat Programu Agro kluczem do sukcesu PepsiCo w Polsce

W zakładzie w Grodzisku Mazowieckim odbyła się uroczystość podsumowująca 25 lat Programu Agrarnego PepsiCo w Polsce. W ciągu minionego ćwierćwiecza, dzięki znaczącym inwestycjom PepsiCo, areał upraw wzrósł do 7000 ha, a wielkość kontraktowanych zamówień, pochodzących w 100% od polskich rolników, s...

29.11.2018



PepsiCo zapowiada wielomilionowe inwestycje w rozwój swoich zakładów w Polsce. Planuje zwiększenie liczby współpracujących gospodarstw rolnych o 30 proc.

Od 25 lat PepsiCo prowadzi w Polsce program agrarny oparty na współpracy z polskimi producentami ziemniaka, rocznie skupując płody rolne o wartości blisko 120 mln zł. W planach ma zwiększenie liczby współpracujących gospodarstw rolnych o 30 proc. i kolejne, wielomilionowe inwestycje w zakłady dzia...

27.11.2018



PEPSICO WICELIDEREM BADANIA SATYSFAKCJI WSPÓŁPRACY WEDŁUG SIECI HANDLOWYCH W POLSC

Od 5 lat PepsiCo znajduje się na podium w badaniach TAG Advantage; w tym roku firma zajęła 2. miejsce pod względem oceny całościowej wśród 19 biorących udział w badaniu firm z branży dóbr szybkozbywalnych.

20.09.2018



LEMON LEMON® OD 7UP – NOWA, BARDZO BARDZO CYTRYNOWA LEMONIADA Z BĄBELKAMI OD PEPSICO

Już tej wiosny, PepsiCo zaprezentuje Lemon Lemon od 7UP, zupełnie nową lemoniadę z bąbelkami, która jest idealnym dopełnieniem pikników na świeżym powietrzu. Produkt zawiera sok z cytryn i ma mniej kalorii, dzięki częściowemu zastąpieniu cukru substancją słodzącą otrzymaną ze stewii.

23.04.2018



Szkoły szukują się do zdrowej rywalizacji w ramach 8. edycji programu "Żyj smacznie i zdrowo"

Nauczyciele szkół podstawowych i gimnazjalnych, którzy zarejestrują się do programu, otrzymają przygotowane przez zespół specjalistów darmowe materiały edukacyjne pomocne w przeprowadzeniu lekcji z obszaru prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej. Jednocześnie mają możliwość wzięcia udziału r...

31.10.2017



więcej aktualności

Hochland mecenasem albumu „WHITE & BLACK”

Ostatnie 18 miesięcy to niezwykle intensywna praca nad pionierskim albumem „WHITE & BLACK” poświęconym w całości życiu krów, mleku, które od nich dostajemy i ciężkiej ludzkiej pracy. Mecenasem projektu „WHITE & BLACK” jest Hochland Polska. Wydanie albumu zbiegło się z jubi...

15.05.2019



Hochland Kanapkowy – od teraz w internecie!

Hochland właśnie wystartował z silną kampanią internetową Kanapkowego Standard i Kanapkowego Mini. Z kampanią zaplanowano dotarcie do 17 mln odbiorców i obecność na 500 portalach internetowych. Kampania potrwa do września 2019 r.

13.05.2019



Hochland gotowy na sezon grillowy!

Hochland powraca na rynek z gamą produktów na sezon grillowo-sałatkowy, które idealnie wpasowują się w oczekiwania konsumentów.

13.05.2019



VALBON - silna kampania reklamowa!

Hochland w Polsce już od 25 lat gwarantuje najwyższą jakość produktów, jest obecny we wszystkich najważniejszych segmentach serów, świetnie radzi sobie nie tylko w handlu detalicznym branży spożywczej. Zaopatruje również gałęzie przemysłu spożywczego oraz gastronomii. Aktualnie prowadzona jest kam...

07.05.2019



Hochland otwiera interesujący świat dla konsumenta!

Hochland jest jedną z firm branży serowej, która obecna jest w Polsce od 25 lat i może pochwalić się długą historią. Silna pozycja Hochland podparta jest ponad 90-letnim doświadczeniem w produkcji sera. Hochland otwiera interesujący świat dla konsumenta, pokazując w swoich działaniach nie tylko at...

28.03.2019



Szkolni przyjaciele z reklamy Hochland powracają. To jest pyszne... już od 25 lat!

Przyjaźń zaczyna się od pysznych, prostych gestów, które nadają życiu smak – ta idea była bliska firmie Hochland Polska od początku jej istnienia. Kiedy wiele lat temu na srebrnych ekranach zagościła kultowa już dziś reklama SZKOLNI PRZYJACIELE, z dziećmi wymieniającymi się pysznymi kanapkam...

26.03.2019



więcej aktualności

Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



Do 15 kwietnia Nestlé przyjmuje aplikacje na „Letnią Praktykę z Nestlé”. To szansa na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego w międzynarodowej firmie

Jak co roku, Nestlé zaprasza na płatne letnie praktyki. Przez 3 miesiące, od 1 lipca do 30 września, młodzi praktykanci będą mogli zobaczyć jak wygląda praca w międzynarodowej firmie i zdobywać doświadczenie zawodowe u największego światowego producenta spożywczego.

31.03.2015



więcej aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij