pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Konferencja PFPŻ ZP pt.: Produkcja wyrobów ekologicznych w sektorze spożywczym, 27.11.2019 r.
Konferencja PFPŻ ZP pt.: Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym, 14.11.2019 r.
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

02.01.2018


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

23.09.2019


Koncepcja nowego systemu gospodarki odpadami opakowaniowymi w Polsce

Warszawa, 7 sierpnia 2019 r.: Związek Pracodawców EKO-PAK, Polska Federacja Producentów Żywności oraz Związek Pracodawców „Browary Polskie” przedstawiły wspólną koncepcję, jak w Polsce można wdrożyć zasady Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta z uwzględnieniem różnych mechanizmów możliwych dla różnych rodzajów opakowań. ...

09.08.2019


Podwójna jakość produktów – prace legislacyjne

Planowane zmiany dotyczące podwójnej jakości produktów stanowią istotną część całościowej reformy prawa konsumenckiego na szczeblu unijnym. Prace nad reformą dyrektyw dotyczących różnych aspektów konsumenckich nabrały w ostatnim czasie realnych kształtów.

24.09.2019


Wytyczne CEPI dla papieru i tektury do kontaktu z żywnością

Konfederacja Europejskiego Przemysłu Papierniczego (CEPI) opublikowała w dniu 9.04.2019 r. nową wersję dokumentu „Wytyczne dotyczące kontaktu z żywnością w zakresie zgodności materiałów i wyrobów z papieru i tektury”.

24.09.2019


Rzetelność recyklerów a opłata produktowa

Dokumenty potwierdzające recykling lub inny proces odzysku – DPR i DPO – to podstawowe dokumenty potwierdzające realizację obowiązku osiągnięcia wymaganych poziomów odzysku i recyklingu odpadów opakowaniowych.

24.09.2019


więcej aktualności

Wiadomości

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Cukier & słodziki - Poznajcie Marka

Bohater serii filmików nt. znaczenia słodzików w diecie, przygotowanych w ramach Programu informacyjno-edukacyjnego nt. niskokalorycznych substancji słodzących realizowanego przez Fundację "Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie".

08.10.2019


Cukry stanowią stały element naszej codziennej diety

Cukry są naturalnie występującymi w przyrodzie składnikami pokarmowymi. Wszystkie rośliny, z których pro­dukuje się środki spożywcze, w tym owoce, warzywa czy zboża, zawierają naturalnie obecne cukry. Cukry są również naturalnie obecne w mleku i jego przetworach, czy w miodzie.

18.09.2019


Napoje idealne na piknik i grilla

Czerwiec to znakomity moment na zorganizowanie pikniku lub grilla w gronie rodziny i przyjaciół. Ciepłe promienie słońca, przyjemnie wiejący delikatny wiatr i piękna sceneria to gwarancje miło spędzonego czasu. Oprócz jedzenia bazującego na sezonowych owocach i warzywach istotną rolę podczas spotk...

11.06.2019

więcej aktualności

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Przekazywa...

Zorganizowana w dniu 15 października 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu etykietowania żywności.
więcej

„VIII Akademia Food-Lex - jakość i bezpieczeńs...

W dniach 22-23 maja 2019 r. odbyła się dwudniowa „Akademia Food-Lex - jakość i bezpieczeństwo żywności” zorganizowana przez PFPŻ ZP oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”. Konferencja dotyczyła kluczowych kwestii z zakresu bezpieczeństwa i jakości żywności, a wzięło w niej udział ponad trzydziestu przedstawicieli przemysłu spożywczego.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

Zorganizowana w dniu 28 marca 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu produkcji żywności.
więcej

Wiadomości z firm

Mondelēz International stawia na HARMONY - pozyskiwanie pszenicy do produkcji kultowych ciastek w trosce o środowisko naturalne

Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP biorąc udział w dyskusji panelowej konferencji Mondelez podkreślił wagę zrównoważonego rozwoju przemysłu żywnościowego dla ochrony zasobów naturalnych, w tym istotne wsparcie przez przetwórców zrównoważonej produkcji rolnej.

27.09.2019



Hochland sponsorem głównym Poznań Business Run!

Firma Hochland Polska została sponsorem głównym tegorocznego biegu Poznań Business Run, który odbędzie się 8 września. Barwy Hochland Polska zdecydowało się reprezentować aż 50 osób zrekrutowanych spośród pracowników firmy.

09.08.2019



Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Hochland celebrował 25 rok istnienia w Polsce!

W minionym tygodniu Hochland Polska zaprosił do świętowania swojego jubileuszu partnerów biznesowych i pracowników. Dla wszystkich pracowników zorganizowana została wyjątkowa Gala Urodzinowa – “Pyszne od 25 lat”. Poprzedził ją biznesowy event – Kolacja Mistrzów, która był o...

18.06.2019



Lider w branży przekąsek zwiększa inwestycje we Wrocławiu. Nowe receptury słodyczy trafiają stąd na cały świat

We wrocławskim Centrum Badań, Rozwoju i Jakości firmy Mondelēz International tworzone są nowe produkty kultowych marek słodyczy lubianych na całym świecie – to tutaj powstają m.in. receptury czekolad Milka czy ciastek Oreo. W kilkanaście miesięcy po otwarciu wrocławskiego ośrodka global...

11.12.2018



25 lat Programu Agro kluczem do sukcesu PepsiCo w Polsce

W zakładzie w Grodzisku Mazowieckim odbyła się uroczystość podsumowująca 25 lat Programu Agrarnego PepsiCo w Polsce. W ciągu minionego ćwierćwiecza, dzięki znaczącym inwestycjom PepsiCo, areał upraw wzrósł do 7000 ha, a wielkość kontraktowanych zamówień, pochodzących w 100% od polskich rolników, s...

29.11.2018



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Hochland daje przykład

Ślad węglowy obejmuje emisję dwutlenku węgla, metanu, podtlenku azotu i innych gazów cieplarnianych wyrażone w ekwiwalencie CO2. Hochland daje przykład i stara się równoważyć te emisje, inwestując w projekty wychwytywania i ograniczania emisji CO2.

22.10.2019



Mondelēz International stawia na HARMONY - pozyskiwanie pszenicy do produkcji kultowych ciastek w trosce o środowisko naturalne

Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP biorąc udział w dyskusji panelowej konferencji Mondelez podkreślił wagę zrównoważonego rozwoju przemysłu żywnościowego dla ochrony zasobów naturalnych, w tym istotne wsparcie przez przetwórców zrównoważonej produkcji rolnej.

27.09.2019



Mazowieckie Święto Chleba i Sera z Hochland!

W niedzielę 15 września na węgrowskim rynku odbyło się Mazowieckie Święto Chleba i Sera, którego sponsorem już trzeci raz z rzędu była firmy Hochland Polska.

17.09.2019



Pracownicy Hochland biegli w szczytnym celu!

W Poznaniu po raz czwarty odbył się bieg Business Run w którym udział wzięli reprezentanci firm i instytucji. Hochland Polska był sponsorem głównym tego wydarzenia. W imprezie wystartowało ponad 4 tys. osób, 800 sztafet z 333 firmy. Barwy Hochland Polska zdecydowało się reprezentować aż 50 osób zr...

11.09.2019



Hochland dba o zrównoważony rozwój

ługofalowa współpraca z dostawcami mleka to dla Hochland Polska jeden z priorytetów. Dostawcy są starannie dobierani i objęci wymagającymi procedurami, potwierdzającymi spełnienie standardów w zakresie jakości, bezpieczeństwa czy wpływu na środowisko naturalne. Dzięki unikalnemu modelowi współprac...

09.08.2019



Hochland jest dumny z dostawców mleka

Hochland Polska skupuje mleko od ponad 600 gospodarstw, które podlegają restrykcyjnym procedurom stosowanym dla uzyskania produktu najwyższej jakości. W tych wszystkich gospodarstwach krowy mogą być karmione wyłącznie paszą pozbawioną GMO, czyli organizmów modyfikowanych genetycznie. Szczegółowe w...

03.06.2019



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Zwycięzcy odebrali kluczyki do samochodów! Finał urodzinowej loterii Hochland – To jest pyszne od 25 lat

Za nami finał loterii urodzinowej Hochland, w której do wygrania były niezwykle atrakcyjne nagrody główne – 5 samochodów Jeep Renegade! 9 lipca odbyło się spotkanie w trakcie którego zwycięzcy odebrali kluczyki do swoich nowych aut. Finał był także okazją do świętowania obchodów jubileuszu f...

15.07.2019



Produkty Hochland Perłami Rynku FMCG 2019

Nowości z oferty Hochland zostały nagrodzone przez jurorów w tegorocznej edycji badania „Perły Rynku FMCG 2019”. Hochland Kanapkowy Mini zdobył „Perłę Rynku FMCG 2019 – ZŁOTO" – I miejsce, w kategorii PRODUKTY ŚNIADANIOWE, z kolei Hochland Burger & Toast otrzymał ...

12.06.2019



Hochland mecenasem albumu „WHITE & BLACK”

Ostatnie 18 miesięcy to niezwykle intensywna praca nad pionierskim albumem „WHITE & BLACK” poświęconym w całości życiu krów, mleku, które od nich dostajemy i ciężkiej ludzkiej pracy. Mecenasem projektu „WHITE & BLACK” jest Hochland Polska. Wydanie albumu zbiegło się z jubi...

15.05.2019



Hochland Kanapkowy – od teraz w internecie!

Hochland właśnie wystartował z silną kampanią internetową Kanapkowego Standard i Kanapkowego Mini. Z kampanią zaplanowano dotarcie do 17 mln odbiorców i obecność na 500 portalach internetowych. Kampania potrwa do września 2019 r.

13.05.2019



Hochland gotowy na sezon grillowy!

Hochland powraca na rynek z gamą produktów na sezon grillowo-sałatkowy, które idealnie wpasowują się w oczekiwania konsumentów.

13.05.2019



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij