pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Koronawirus
Konferencja 23.03.2021r
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

23.12.2020


Rozp. Komisji UE) 2020/1322 z dn. 23/09/2020 zmieniające rozp. (WE) nr 1881/2006

W odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów 3-MCPD i jego estrów kwasów tłuszczowych (DZ.URZ. UE L 310).

27.01.2021


Komisja Kodeksu Żywnościowego pracuje pomimo pandemii

Pandemia COVID-19 doprowadziła do odwołania wszystkich fizycznych posiedzeń Komisji Kodeksu Żywnościowego (KKŻ) i jej organów pomocniczych w 2020 roku.

17.01.2021


Rozp. PE i Rady 2020/1693 z 11/11/2020 zmieniające rozp. (UE) 2018/848 ws. produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do daty rozpoczęcia jego stosowania oraz niektórych innych dat

Zgodnie z opublikowanym rozporządzeniem nr 2020/1693, data rozpoczęcia stosowania rozporządzenia (UE) nr 2018/848 zostaje odroczona o rok, czyli do 1 stycznia 2022 r.

17.01.2021


Konsekwencje naruszenie prawa żywnościowego - wymiar sankcji za naruszenie prawa żywnościowego

Prawodawca unijny określił podstawowe wymagania, jakimi powinny się charakteryzować regulacje krajowe określające sankcje za naruszenie prawa żywnościowego w tym zakresie, które określać można mianem „unijnych zasady wymiaru sankcji”. Jednocześnie zasady te są wytycznymi dla organów urzędowej kontroli żywności....

11.01.2021


więcej aktualności

Wiadomości

Hamilton - 2021

Bezpłatna konferencja on-line pt.: Polubowne rozwiązywanie sporów konsumenckich dot. żywności, 23.03.2021r.

Centrum Polubowne Rozwiązywania Sporów dot. Żywności oraz Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji on-line pt.: „Polubowne rozwiązywanie sporów konsumenckich dot. żywności”, która odbędzie się w dniu 23 marca 2021 r. na platformie ZOOM.

02.03.2021


Webinar pt.: Przyszłość tradycyjnego modelu żywienia: edukacja konsumentów poprzez systemy etykietowania żywności, 4 marca 2021

Ambasada Włoch w Warszawie zaprasza do udziału w webinarze pt.: „Przyszłość tradycyjnego modelu żywienia: edukacja konsumentów poprzez systemy etykietowania żywności”, który odbędzie on-line się w dniu 4 marca, od godz. 11.00 do 13.00.

26.02.2021


Implementacja Dyrektywy ECN+ w Polsce – w stronę skuteczniejszego stosowania prawa konkurencji?

Konferencja online organizowana jest przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Centrum Studiów Antymonopolowych i Regulacyjnych.

24.02.2021


Webinarium PFPŻ ZP pt.: Produkty pochodzenia roślinnego – aspekty konsumenckie, legislacyjne i środowiskowe, 24-25.02.2021r.

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w webinarium pt.: „Produkty pochodzenia roślinnego – aspekty konsumenckie, legislacyjne i środowiskowe”, które odbędzie się w dniach 24-25 lutego 2021 r. na platformie ZOOM.

18.02.2021


więcej aktualności

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Europejski Tydzień Sportu #Beactive

Nawet jakikolwiek ruch jest lepszy niż żaden. Dla poprawy kondycji warto wykorzystywać każdą codzienną okazję np. spacer z psem, sprzątanie ogrodu, chodzenie po schodach zamiast jazdy windą, taniec jako formę relaksu lub wyjście na basen

23.09.2020


Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy

Polecamy interesujący artykuł dr hab. n. o zdrowiu Reginy Wierzejskiej pt. "Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy", który ukazał się w punktowanym czasopiśmie naukowym - "Clinical Diabetology" oraz "Diabetologii Praktycznej”.

04.06.2020


W jakich warunkach obróbki termicznej ulega zniszczeniu wirus SARS-CoV-2?

Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 st.C przez 30 min.

18.05.2020


Jak bezpiecznie postępować z posiłkami dostarczanymi z restauracji lub zakupionymi „na wynos”?

Najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie posiłku zaraz po dostarczeniu. Nie zaleca się ich przechowywania.

18.05.2020

więcej aktualności

Webinarium PFPŻ ZP „Znakowanie produktów spoży...

W dniach 23-24 września 2020 r. odbyło się webinarium PFPŻ ZP pt. „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych”, w trakcie którego najlepsi eksperci z branży omówili aktualne przepisy i zagadnienia istotne z punktu widzenia przedsiębiorstw. Webinarium dotyczyło kluczowych kwestii z zakresu znakowania produktów spożywczych, a wzięło w niej udział ponad 260 przedstawicieli przemysłu spożywczego.
więcej

Webinarium PFPŻ ZP pt.: Produkcja środków spożywczyc...

Wychodząc naprzeciw potrzebie płynącej z rynku i wielu zapytaniom PFPŻ ZP zdecydowała się zorganizować konferencję dla branży spożywczej w zupełnie nowej formule. Webinarium PFPŻ ZP pt.: „Produkcja środków spożywczych – istotne kwestie legislacyjne” odbyło się w dniach 17-18 czerwca br. i zgromadziło ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny i J.S. Hamilton Poland S.A oraz ponad 150 uczestników.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

Zorganizowana w dniu 27 listopada 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa koncentrowała się na przetworzonych wyrobach ekologicznych.
więcej

Wiadomości z firm

Papierowa butelka - wspólny projekt Coca-Cola i PABOCO Pioneer Community

Świat Bez Odpadów według Coca-Cola.

15.02.2021



Hochland Cheesemaster Gala za nami!

Gala Hochland Cheesemaster to tradycyjne spotkanie w ramach którego następuje podsumowanie roku oraz wyników sprzedażowych. W tym roku Galę Cheesmaster 2019/2020 zaplanowano na piątek, 12 lutego. To była GALA jakiej nikt nie znał, w nowej i niepowtarzalnej wirtualnej odsłonie, która ze względu na ...

15.02.2021



Organizacje związane z rynkiem roślinnych alternatyw wzywają UE do odrzucenia szkodliwej poprawki

ProVeg International, Oatly i Upfield składają wspólną petycję o zaprzestanie "cenzury roślinnych alternatyw nabiału".

19.01.2021



Przekazanie sterów w Nestlé Polska

Z dniem 1 stycznia 2021 stanowisko prezesa zarządu Nestlé Polska S.A. objął Artur Jankowski.

11.01.2021



Nowy Dyrektor Finansowy w Hochland Polska

Tomasz Lewandowski został od 1 listopada 2020 roku powołany na stanowisko nowego Dyrektora Finansowego w Hochland Polska. Tomasz Lewandowski dołączył do Grupy Hochland w listopadzie 2019 roku na stanowisko Menadżera Controllingu. Posiada tytuł magistra finansów międzynarodowych i miał możliwość d...

09.11.2020



Medale „Good Cheese” dla serów Hochland

Sery Hochland zdobyły medale w kilku kategoriach w konkursie sera „Good Cheese” zorganizowanym w ramach kolejnej edycji Polskiego Kongresu Serowarskiego, który odbył się we wrześniu w Lublinie, w Between Hotelu.

22.09.2020



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Czy łatwo wychowywać dziecko w Polsce?

Polska znalazła się wśród 16 państw świata, w których przeprowadzono badanie na temat wyzwań związanych z wychowywaniem dzieci. Nestlé publikuje wyniki raportu Parenting Index.

03.03.2021



Więcej czasu dla najmłodszych: Nestlé wprowadza dodatkowy 4-tygodniowy urlop ojcowski

Od początku roku pracownicy Nestlé w Polsce mogą korzystać z urlopu ojcowskiego wydłużonego o cztery tygodnie. Dodatkowy czas ułatwi nowym rodzicom łączenie wychowania dzieci z pracą oraz pomoże wyrównać szanse kobiet i mężczyzn na rynku pracy.

25.02.2021



Nestlé stawia na rolnictwo regeneracyjne – również w Polsce

Zmiany klimatyczne to ogromne zagrożenie dla przyszłości żywności. Jej produkcja jest jednym z głównych źródeł emisji gazów cieplarnianych. Z tego względu zrównoważenie całego systemu jest dziś kluczowym krokiem. W zaprezentowanej przez Nestlé mapie drogowej do osiągnięcia zerowej emisji netto do ...

10.02.2021



Hochland KIDS AT WINTER HOLIDAY

W styczniu kolejny raz odbyły się wirtualne zajęcia KIDS AT HOME dla dzieci pracowników Hochland, tym razem pod hasłem KIDS AT WINTER HOLIDAY.

09.02.2021



Z boiska przed komputer – jak zmieniło się życie dzieci podczas izolacji

Nestlé i Polski Związek Lekkiej Atletyki przedstawiają raport „Aktywność fizyczna i żywienie dzieci w czasie pandemii”, zrealizowany w ramach programu „Lekkoatletyka dla każdego!”.

03.02.2021



Hochland gotowy na Święta!

Koniec roku zbliża się wielkimi krokami! Rok 2020 postawił cały sektor spożywczy w wyjątkowej sytuacji pandemii. Wyjątkowe są też firmowe kartki na Boże Narodzenie i życzenia, które ilustrują, że Pracownicy Hochland w dobie zamknięcia gospodarki poczuli niesamowitą solidarność i wzajemne wsparcie ...

14.12.2020



więcej aktualności

KitKat rusza z kampanią. Na rynku nowe smaki i formaty popularnych słodkości

Wystartowała nowa kampania reklamowa kultowej marki KitKat należącej do Nestlé. Jednocześnie na półkach sklepowych pojawiły się nowe smaki i formaty słodyczy.

05.03.2021



Big-Active poszerza portfolio o liściastą Herbatę Zieloną z Mango

W portfolio herbat zielonych Big-Active pojawił się nowy produkt – liściasta Herbata Zielona z Mango. Tym razem marka zaprasza do świata egzotyki łącząc klasyczną herbatę zieloną z dodatkiem mango i pachnących płatków kwiatów.

17.02.2021



Herbapol-Lublin startuje ze sprzedażą syropu o smaku jabłkowym

Herbapol-Lublin, producent najchętniej kupowanych przez Polaków syropów owocowych, idzie za głosem konsumentów i wprowadza do sprzedaży kolejny wariant swojego produktu. Owocowy syrop, charakteryzujący się orzeźwiającym smakiem dojrzałych jabłek, to propozycja dla wszystkich osób, które pragną zas...

09.02.2021



Najlepsze gatunki herbaty od marki Big-Acitve – portfolio herbat czarnych

Właśnie ruszyła kampania VOD herbat czarnych Big-Active – marki, która zrodziła się z prawdziwej pasji do herbaty. W swojej ofercie posiada m.in. najbardziej popularną czarną herbatę Pure Ceylon pochodzącą z najlepszych na świecie, cejlońskich plantacji. To właśnie tam jest zrywana i pakowan...

03.02.2021



Familijne Wieczory Filmowe – ruszyła zimowa kampania Wafli Familijnych

Wafle Familijne wystartowały z zimową komunikacją pod hasłem „Familijne Wieczory Filmowe”. Od 18 stycznia będą towarzyszyć Polakom podczas domowych chwil relaksu z dobrym filmem czy serialem. Kompleksowe działania zaplanowano w telewizji, na platformach VOD i w mediach społecznościowyc...

19.01.2021



Cheddary od Hochland Professional dla prawdziwych profesjonalistów

Hochland Cheddar to nowa linia produktów w ofercie Hochland Professional dla gastronomii oraz klientów B2B. Hochland Cheddar w plastrach dostępny jest w dwóch wariantach: klasycznym oraz białym. Są to sery topione o szerokim zastosowaniu w gastronomii - doskonałe do burgerów, tostów, kanapek oraz ...

18.01.2021



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij