pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Koronawirus
Akademia192021.05.2021
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

19.03.2021


Przewaga kontraktowa

W lipcu 2017 r. weszła w życie ustawa z dnia 15 grudnia 2016 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi (dalej: ustawa o przewadze kontraktowej).

12.04.2021


Rozporządzenie KE (UE) 2021/382 z dnia 3 marca 2021 r.

Rozporządzenie zmieniające załączniki do rozporządzenia (WE) 852/2004 PE i Rady ws. higieny środków spożywczych w odniesieniu do zarządzania alergenami pokarmowymi, redystrybucji żywności i kultury bezpieczeństwa żywności.

12.04.2021


Praca zdalna – forma pracy nie tylko na czas pandemii

Aktualne przepisy regulują, oprócz samej definicji pracy zdalnej, m.in. takie kwestie jak tryb jej wprowadzenia, podstawowe warunki jej wykonywania oraz termin do kiedy praca w takiej formie może być wykonywana.

28.03.2021


Migracja substancji chemicznych z opakowań do żywności – matematyczne modele migracji

Termin migracja odnosi się do przenoszenia substancji chemicznych z opakowań i innych wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do samej żywności.

28.03.2021


więcej aktualności

Wiadomości

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Czy kawa szkodzi? Ekspert NIZP-PZH obala mity dotyczące małej czarnej

Kawa to królowa napojów. Na jej temat krąży jednak wiele mitów, zwykle straszących jej rzekomą szkodliwością. Tymczasem w 2016 r. dołączono ją do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dorosłych.

08.04.2021


Europejski Tydzień Sportu #Beactive

Nawet jakikolwiek ruch jest lepszy niż żaden. Dla poprawy kondycji warto wykorzystywać każdą codzienną okazję np. spacer z psem, sprzątanie ogrodu, chodzenie po schodach zamiast jazdy windą, taniec jako formę relaksu lub wyjście na basen

23.09.2020


Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy

Polecamy interesujący artykuł dr hab. n. o zdrowiu Reginy Wierzejskiej pt. "Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy", który ukazał się w punktowanym czasopiśmie naukowym - "Clinical Diabetology" oraz "Diabetologii Praktycznej”.

04.06.2020


W jakich warunkach obróbki termicznej ulega zniszczeniu wirus SARS-CoV-2?

Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 st.C przez 30 min.

18.05.2020

więcej aktualności

Polubowne rozwiązywanie sporów konsumenckich dot. ży...

Centrum Polubowne Rozwiązywania Sporów dot. Żywności oraz Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców w dniu 23 marca 2021 r. zorganizowały konferencję pod patronatem UOKiK pt.: „Polubowne rozwiązywanie sporów konsumenckich dot. żywności”.
więcej

Webinarium PFPŻ ZP "Produkty pochodzenia roślinnego ...

Według wyników badań GfK Polonia do listopada 2020 r. w ujęciu rocznym sprzedaż roślinnych zamienników nabiału wzrosła wartościowo 44%, a ilościowo 50%. W przypadku zamienników mięsa wartościowo wzrost wyniósł 138%, a ilościowo 107%[1]. W celu zbadania z ekspertami szeregu zagadnień dotyczących rynku roślinnych alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego, w dniach 24-25 lutego 2021 r. odbyło się webinarium PFPŻ ZP i kwartalnika „Food-Lex” „Produkty pochodzenia roślinnego – aspekty konsumenckie, legislacyjne i środowiskowe”.
więcej

Webinarium PFPŻ ZP „Znakowanie produktów spoży...

W dniach 23-24 września 2020 r. odbyło się webinarium PFPŻ ZP pt. „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych”, w trakcie którego najlepsi eksperci z branży omówili aktualne przepisy i zagadnienia istotne z punktu widzenia przedsiębiorstw. Webinarium dotyczyło kluczowych kwestii z zakresu znakowania produktów spożywczych, a wzięło w niej udział ponad 260 przedstawicieli przemysłu spożywczego.
więcej

Wiadomości z firm

Loteria MODA NA VALBON Do wygrania luksusowe zakupy!

Marka Valbon znana z najwyższej jakości serów pleśniowych Brie i Camembert rozpoczyna ogólnopolską loterię. Co tydzień przez 6 tygodni do wygrania będą luksusowe zakupy, każde o wartości 9 000 zł do wydania w sklepach LaMania oraz codzienne nagrody pieniężne – 5 x 100 zł. Zgłoszenia kodów lo...

09.04.2021



Hochland Polska z nową siedzibą w Poznaniu!

Zapowiadana w trzecim kwartale 2019 roku przeprowadzka głównych struktur biurowych Hochland Polska z Kaźmierza do Poznania stała się faktem. W marcu tego roku nowe biuro zostało oddane do dyspozycji pracowników, partnerów i kontrahentów firmy. Nowa lokalizacja biura Hochland Polska w kompleksie Bu...

24.03.2021



Papierowa butelka - wspólny projekt Coca-Cola i PABOCO Pioneer Community

Świat Bez Odpadów według Coca-Cola.

15.02.2021



Hochland Cheesemaster Gala za nami!

Gala Hochland Cheesemaster to tradycyjne spotkanie w ramach którego następuje podsumowanie roku oraz wyników sprzedażowych. W tym roku Galę Cheesmaster 2019/2020 zaplanowano na piątek, 12 lutego. To była GALA jakiej nikt nie znał, w nowej i niepowtarzalnej wirtualnej odsłonie, która ze względu na ...

15.02.2021



Organizacje związane z rynkiem roślinnych alternatyw wzywają UE do odrzucenia szkodliwej poprawki

ProVeg International, Oatly i Upfield składają wspólną petycję o zaprzestanie "cenzury roślinnych alternatyw nabiału".

19.01.2021



Przekazanie sterów w Nestlé Polska

Z dniem 1 stycznia 2021 stanowisko prezesa zarządu Nestlé Polska S.A. objął Artur Jankowski.

11.01.2021



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Nareszcie wiosna! Fizjoterapeutka poleca rodzinne ćwiczenia w plenerze dla zmęczonych przymusową izolacją – w tym najmłodszych

Na konsekwencje wynikające ze skrajnego wydłużenia czasu spędzanego przed komputerem szczególnie narażone są dzieci i młodzież. Ładna wiosenna pogoda sprzyja korzystaniu z różnych form ruchu na świeżym powietrzu - w dobie reżimu sanitarnego ekspertka poleca ćwiczenia w parku czy lesie.

09.04.2021



Nestlé we wszystkich produktach spożywczych w Polsce stosuje jaja z chowu bezklatkowego

Firma Nestlé poinformowała, że w Europie, w tym również w Polsce, stosuje jaja pochodzące wyłącznie z chowu bezklatkowego. Zrealizowała tym samym cel, do którego zobowiązała się w 2017 roku. W ramach dalszego zaangażowania na rzecz dobrostanu zwierząt, Nestlé przyłączyło się także do apelu do decy...

24.03.2021



Nestlé Polska ograniczyło zużycie wody o 18 proc.

Z okazji Światowego Dnia Wody, przypadającego 22 marca, Nestlé podsumowuje efekty zarządzania zasobami wody w operacjach firmy w Polsce.

19.03.2021



Design by Śliwka Nałęczowska – wystartowała IV edycja konkursu dla pasjonatów grafiki i designu

Marka Śliwka Nałęczowska już po raz czwarty organizuje konkurs Design by Śliwka Nałęczowska. Młodzi artyści mają za zadanie zaprojektować nadruk na koszulkę, będący kreatywną interpretacją hasła „Śliwka Nałęczowska – sztuka łączenia”. Z wybranych projektów powstanie limitowana ko...

17.03.2021



Upfield oferuje prośrodowiskowe opakowanie

Margaryny „Flora” i „Rama” dostępne są w innowacyjnych kubkach wielokrotnego użytku i różnego wykorzystania. To jedyne tego typu opakowanie w Polsce. Po zużyciu margaryny do kanapek, opakowanie Upfield sprawdzi się do bezpiecznego przechowywania także innej żywności, a nawe...

17.03.2021



Czy łatwo wychowywać dziecko w Polsce?

Polska znalazła się wśród 16 państw świata, w których przeprowadzono badanie na temat wyzwań związanych z wychowywaniem dzieci. Nestlé publikuje wyniki raportu Parenting Index.

03.03.2021



więcej aktualności

„Herbapol. I dzień smakuje lepiej!” – nowa odsłona kampanii „Herbapolscy”

12 kwietnia Herbapol-Lublin startuje z kolejną odsłoną kampanii z platformy „Herbapolscy”! W ramach kampanii planowane są w tym roku cztery spoty reklamowe dla czterech kluczowych kategorii produktowych marki. W marcu miała miejsce emisja pierwszego z nich, prezentującego ofertę dżemów...

12.04.2021



Kampania! Wybitna Oranżada Hellena Zero Cukru wśród wybitnych osiągnięć Polaków

Oranżada Hellena wystartowała z kampanią promującą polskość, rodaków, ich wielkie sukcesy oraz spektakularne osiągnięcia. W kampanii pt. Cudze chwalicie, swego nie znacie podkreśla wybitność Polaków, w tym Oranżady Hellena Zero Cukru. Aktywności w telewizji potrwają do końca czerwca, a w punktach ...

09.04.2021



NOWOŚĆ od Gerber: Kaszki „Pełnia zbóż” bez dodatku cukru*

Do oferty marki Gerber dołączyła nowa linia produktów: 7 kaszek „Pełnia zbóż” bez dodatku cukru* dla niemowląt po 4. i 6. miesiącu oraz małych dzieci. Jest to odpowiedź na poszukiwanie produktów pełnych zbóż, odpowiednich dla niemowląt i małych dzieci. Dzięki nowym kaszkom wybór produk...

07.04.2021



Muffinki made with KITKAT® teraz w Żabce

Nestlé wprowadza słodkości KITKAT® w zupełnie nowym formacie! Od 30 marca w sklepach sieci Żabka dostępne są Muffinki made with KITKAT®, stworzone w ramach europejskiej współpracy Nestlé Professional z dostawcą amerykańskich składników piekarniczych – firmą Dawn Food oraz Stoksonem...

31.03.2021



„Herbapol. I dzień smakuje lepiej!” – wystartowała nowa kampania reklamowa marki

W marcu marka Herbapol zaprezentowała pierwszą odsłonę swojej nowej platformy komunikacyjnej. W ramach kampanii „Herbapol. I dzień smakuje lepiej!” zrealizowano cztery spoty reklamowe dla czterech kluczowych kategorii produktowych, w których rodziny Wiśniewskich, Malinowskich, Leśniews...

24.03.2021



Grześki z nową agencją w digitalu

Marka Grześki powierzyła kompleksową obsługę w kanałach digitalowych agencji 360˚ Brand Bridge. Współpraca obejmie działania w ramach nowej platformy komunikacyjnej „Każdy ma swoje Grześki” i potrwa co najmniej do końca bieżącego roku. Nowego partnera wybrano na drodze przetargu.

24.03.2021



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij