pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Koronawirus
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

19.03.2021


Aspekty prawne związane z „free sale certificate” dla suplementów diety i FSMP

Certyfikat wolnej sprzedaży” (ang. „free sale certificate”) potwierdzający zgodność produktu z polskimi i unijnymi przepisami często wymagany jest przez zagranicznych partnerów biznesowych spoza Unii Europejskiej w odniesieniu do środków spożywczych, w tym w szczególności suplementów diety oraz żywności specjalnego prz...

18.04.2021


Pojęcie suplementu diety z perspektywy prawa żywnościowego i prawa farmaceutycznego

Suplementy diety są w prawodawstwie unijnym uznane za produkt żywnościowy, podlegający regulacjom z zakresu prawa żywnościowego.

18.04.2021


Przewaga kontraktowa

W lipcu 2017 r. weszła w życie ustawa z dnia 15 grudnia 2016 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi (dalej: ustawa o przewadze kontraktowej).

12.04.2021


Rozporządzenie KE (UE) 2021/382 z dnia 3 marca 2021 r.

Rozporządzenie zmieniające załączniki do rozporządzenia (WE) 852/2004 PE i Rady ws. higieny środków spożywczych w odniesieniu do zarządzania alergenami pokarmowymi, redystrybucji żywności i kultury bezpieczeństwa żywności.

12.04.2021


więcej aktualności

Wiadomości

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Czy kawa szkodzi? Ekspert NIZP-PZH obala mity dotyczące małej czarnej

Kawa to królowa napojów. Na jej temat krąży jednak wiele mitów, zwykle straszących jej rzekomą szkodliwością. Tymczasem w 2016 r. dołączono ją do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dorosłych.

08.04.2021


Europejski Tydzień Sportu #Beactive

Nawet jakikolwiek ruch jest lepszy niż żaden. Dla poprawy kondycji warto wykorzystywać każdą codzienną okazję np. spacer z psem, sprzątanie ogrodu, chodzenie po schodach zamiast jazdy windą, taniec jako formę relaksu lub wyjście na basen

23.09.2020


Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy

Polecamy interesujący artykuł dr hab. n. o zdrowiu Reginy Wierzejskiej pt. "Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy", który ukazał się w punktowanym czasopiśmie naukowym - "Clinical Diabetology" oraz "Diabetologii Praktycznej”.

04.06.2020


W jakich warunkach obróbki termicznej ulega zniszczeniu wirus SARS-CoV-2?

Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 st.C przez 30 min.

18.05.2020

więcej aktualności

„Akademia Prawa Żywnościowego” - eksperc...

W dniach 19-20 maja 2021 r. odbyła się „Akademia Prawa Żywnościowego” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Program tegorocznej Akademii obejmował tradycyjne zagadnienia prawa żywnościowego, w tym dodatki do żywności, zanieczyszczenia oraz materiały i wyroby do kontaktu z żywnością, a także najnowsze informacje dotyczące trwających dyskusji na poziomie UE.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

W dniu 11 maja 2021 r. odbyła się konferencja pt.: „Produkcja pod marką własną w aspekcie prawa żywnościowego i kontraktowego” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym wydarzenia była Kancelaria Domański Zakrzewski Palinka sp.k.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Przemysł ż...

W dniu 14 kwietnia 2021 r. odbyła się konferencja pt.: „Przemysł żywnościowy a ochrona danych osobowych - szanse i zagrożenia w dobie gospodarki opartej o dane” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) pod honorowym patronatem Urzędu Ochrony Danych Osobowych (UODO) i patronatem Centrum Kształcenia Podyplomowego Uczelni Łazarskiego. Partnerem wydarzenia była Kancelaria SSW Pragmatic Solutions.
więcej

Wiadomości z firm

Hochland na Festiwalu Grilla

Niespełna dwa tygodnie pozostały do prawdopodobnie najbardziej spektakularnego wydarzenia kulinarnego tego lata, jakim niewątpliwie będzie „Festiwal Grilla 2021” w Czeladzi. Hochland jest Partnerem tego wydarzenia ze swoją ofertą grillową. Znany wielkopolski szef kuchni Patryk Dziamski...

09.06.2021



Znamy laureatów konkursu Design by Śliwka Nałęczowska 2021!

Konkurs Design by Śliwka Nałęczowska twórczo pobudza środowisko artystyczne. Do IV edycji akcji, promującej i odkrywającego talenty z dziedziny szeroko pojętej grafiki i designu, zgłoszono niemal 2400 prac. Jury wyłoniło 12 najlepszych prac inspirowanych hasłem „Śliwka Nałęczowska – sz...

28.05.2021



Loteria MODA NA VALBON Do wygrania luksusowe zakupy!

Marka Valbon znana z najwyższej jakości serów pleśniowych Brie i Camembert rozpoczyna ogólnopolską loterię. Co tydzień przez 6 tygodni do wygrania będą luksusowe zakupy, każde o wartości 9 000 zł do wydania w sklepach LaMania oraz codzienne nagrody pieniężne – 5 x 100 zł. Zgłoszenia kodów lo...

09.04.2021



Hochland Polska z nową siedzibą w Poznaniu!

Zapowiadana w trzecim kwartale 2019 roku przeprowadzka głównych struktur biurowych Hochland Polska z Kaźmierza do Poznania stała się faktem. W marcu tego roku nowe biuro zostało oddane do dyspozycji pracowników, partnerów i kontrahentów firmy. Nowa lokalizacja biura Hochland Polska w kompleksie Bu...

24.03.2021



Papierowa butelka - wspólny projekt Coca-Cola i PABOCO Pioneer Community

Świat Bez Odpadów według Coca-Cola.

15.02.2021



Hochland Cheesemaster Gala za nami!

Gala Hochland Cheesemaster to tradycyjne spotkanie w ramach którego następuje podsumowanie roku oraz wyników sprzedażowych. W tym roku Galę Cheesmaster 2019/2020 zaplanowano na piątek, 12 lutego. To była GALA jakiej nikt nie znał, w nowej i niepowtarzalnej wirtualnej odsłonie, która ze względu na ...

15.02.2021



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Kto sięga po roślinne zamienniki mięsa?

Marka żywności roślinnej Garden Gourmet firmy Nestlé przeanalizowała zwyczaje Polaków, którzy ograniczają mięso w codziennej diecie, by sprawdzić, kto sięga po zamienniki mięsa.

28.05.2021



Warto przygotowywać posiłki wspólnie z dzieckiem!

Wiosna – czas świeżych, pysznych nowalijek – to świetny moment by rozwijać i wzmacniać prawidłowe nawyki żywieniowe najmłodszych. Jak to zrobić? Wspólnie gotując!

20.05.2021



Nestlé przekazuje personelowi medycznemu żywność wartą 9 mln zł

Nestlé w okresie pandemii postanowiło otoczyć szczególną troską tych, którzy na co dzień bohatersko troszczą się o innych. Do połowy 2021 r. firma, we współpracy z Fundacją Lekarze Lekarzom oraz Raben Logistics, przekaże ok. 4,5 mln produktów spożywczych i butelek wody o łącznej wartości blisko 9 ...

04.05.2021



Hochland w raporcie „Odpowiedzialny biznes w Polsce 2020. Dobre praktyki”

W raporcie „Odpowiedzialny biznes w Polsce 2020. Dobre praktyki" znalazło się 10 dobrych praktyk z firmy Hochland Polska. Najnowszy opublikowany przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu największy w Polsce przegląd CSR i zrównoważonego rozwoju potwierdza ogromną mobilizację i zaangażowanie w wal...

20.04.2021



Rolnictwo regeneracyjne odpowiedzią PepsiCo na aktualne zagrożenia dla światowego systemu żywnościowego

W ramach pakietu działań dla rozwoju upraw rolnych pod nazwą „Pozytywne Rolnictwo”, firma PepsiCo ogłosiła nowe cele, jakie zamierza zrealizować do roku 2030. Obejmują one wdrożenie praktyk rolnictwa regeneracyjnego na obszarze 2,8 mln hektarów na całym świecie, co jest praktycznie jed...

20.04.2021



Nareszcie wiosna! Fizjoterapeutka poleca rodzinne ćwiczenia w plenerze dla zmęczonych przymusową izolacją – w tym najmłodszych

Na konsekwencje wynikające ze skrajnego wydłużenia czasu spędzanego przed komputerem szczególnie narażone są dzieci i młodzież. Ładna wiosenna pogoda sprzyja korzystaniu z różnych form ruchu na świeżym powietrzu - w dobie reżimu sanitarnego ekspertka poleca ćwiczenia w parku czy lesie.

09.04.2021



więcej aktualności

NESVITA® wprowadza nowe warianty owsianek funkcjonalnych

Marka NESVITA®, należąca do Nestlé, wprowadza do swojej oferty nowe owsianki funkcjonalne z błonnikiem.

09.06.2021



Gdzie te wafelki? Familijne z nową komunikacją na outdoorze

Marka Familijne kontynuuje wątek rodzinnego poszukiwania wafelków w ramach kolejnej odsłony nowej platformy komunikacyjnej pod hasłem „Mus je schrupać… zanim znikną!”. Tym razem akcja przenosi się z domowego zacisza, znanego ze spotów telewizyjnych, w realną przestrzeń największy...

09.06.2021



Światowy Dzień Burgera z Hochland

Dokładnie 28 maja obchodzony jest Światowy Dzień Burgera. Właśnie wystartowała kampania promocyjna Światowego Dnia Burgera z Hochland w prasie i internecie.

28.05.2021



Rusza kampania autentycznie wystrzałowej Oranżady Strzelającej Hellena

Oranżada Hellena reklamuje swoją kolejną wystrzałową propozycję. Do promocji Oranżady Strzelającej Hellena zaangażowano nastoletniego twórcę internetowego Miłosza Mazura. Kampania w telewizji, social mediach, prasie i placówkach handlowych będzie realizowana do 27 czerwca br.

24.05.2021



Nowość – Herbatka na zimno Malina Granat od marki Herbapol. 100% smaku!

Herbapol-Lublin poszerzył portfolio herbatek typu cold brew o nowy smak, stanowiący połączenie ulubionej przez Polaków maliny z egzotycznym owocem granatu. Napoje cold brew to prosty i wygodny sposób na przyjemne owocowe orzeźwienie – do ich przygotowania wystarczy tylko zimna woda. Oprócz n...

20.05.2021



„Herbapol-Lublin” S.A. otwiera oficjalny sklep na Allegro

„Herbapol-Lublin” S.A., producent marek Herbapol, Big-Active, Zioła Mnicha, Nasza i Herbapol Polana, rozpoczyna sprzedaż w swoim oficjalnym sklepie na Allegro. Od kwietnia klienci mogą kupować tam swoje ulubione produkty z pełnego portfolio firmy. Uruchomienie sklepu na największej pol...

18.05.2021



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij