Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI

13.11.2018
Nowe badania naukowe potwierdzające zalety niskokalorycznych substancji słodzących
W dniu 6 listopada br., miała miejsce konferencja zorganizowana przez International Sweeteners Association pt. „The science behind low calorie sweeteners: where evidence meets policy”.


09.11.2018
Jakie są korzyści ze stosowania niskokalorycznych substancji słodzących?
Niskokaloryczne substancje słodzące są bezpiecznie stosowane w napojach bezalkoholowych w Europie od lat 70. XX w.


10.10.2018
Kwasy omega-3 – Wszystko jak w szwajcarskim zegarku
Francuski lekarz i filozof JulienOffray de La Mettrie swoje najgłośniejsze dzieło z roku 1748 zatytułował „L’homme-machine”, czyli „Człowiek-maszyna”. Rzeczywiście analogii między organizmem ludzkim a mechanizmem jest wiele.


27.09.2018
Kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy?
To FAKT! Naukowcy mają już naprawdę mocne dowody na to, że regularne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Może też opóźniać lub spowalniać rozwój choroby.


29.08.2018
Dieta śródziemnomorska w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
Dieta śródziemnomorska zajęła w 2018 roku pierwsze miejsce jako najzdrowsza dietana platformie internetowej U.S. News & World Report (ex equo z dietą DASH) w rankingu przygotowywanym przez wybitnych ekspertów z całego świata z dziedziny medycyny i dietetyki, a opublikowanym.


29.08.2018
ABC przechowywania napojów, soków i wód
Prawidłowe przechowywanie artykułów spożywczych, w tym napojów, soków i wód ma kluczowe znaczenie dla ich jakości.


23.08.2018
Olej kokosowy - czy jest dla każdego?
Polecamy wykład Karin Michels, dyrektor Instytutu Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów Uniwersytetu we Freiburgu i profesor w Szkole Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda.


08.08.2018
Wszystko, co trzeba wiedzieć o mrożonkach
Eksperci przyznają, że w czasie mrożenia żywność traci od 10 do 30 proc. witamin. Mimo to, mrożenie pozostaje jednym z najlepszych sposobów utrwalania żywności. Przedstawiamy wady i zalety mrożonek.


25.07.2018
Jak sprawdzić, czy dany produkt jest źródłem izomerów trans?
Zgodnie z polskim i europejskim prawem, producenci żywności nie mogą umieszczać na opakowaniach informacji nt. zawartości izomerów trans.


11.07.2018
Czy sól morska albo himalajska jest lepsza od soli kuchennej?
Osoby preferujące zdrowy styl życia postrzegają często sól kuchenną jako gorszą i sięgają po inne jej rodzaje jako zdrowszą alternatywę. Czy mają rację i czy istnieje coś takiego jak „zdrowsza sól”?


03.07.2018
Dieta zgodna z grupą krwi - jeszcze jeden dietetyczny mit
W ostatnich latach zaobserwowano wzrastające zainteresowanie dietą zgodną z grupą krwi. Badania naukowe nie potwierdzają jednak jej dobroczynnego wpływu na stan zdrowia, utratę zbędnych kilogramów czy zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych - informuje NCEŻ.


22.06.2018
Co gorsze: siedzący tryb życia czy zła dieta?
Prawie każdy, kto widział zawodników sumo, zastanawiał się, czy są zdrowi. Okazuje się, że najczęściej – dopóki ćwiczą – tak. Co jest zatem gorsze: siedzący tryb życia czy nieodpowiednia, wysokokaloryczna dieta?


15.05.2018
Ekspert: Nie ma dowodów na skuteczność diety bezglutenowej u osób zdrowych
- Do tej pory nie ukazały się badania naukowe, które wskazywałyby na pozytywne skutki stosowania diety bezglutenowej u osób zdrowych. Natomiast wiele osób taką dietę stosuje z powodu mody kreowanej przez media - mówiła dr inż. Katarzyna Świąder ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji podczas konferencji Futurefoods Tech 2018.


09.05.2018
Olej rzepakowy versus oliwa z oliwek
Okazuje się, że olej rzepakowy w zestawieniu z legendarną oliwą z oliwek wypada bardzo korzystnie. Charakteryzuje się on dużą zawartością kwasu oleinowego – OMEGA 9 i kwasów polienowych, najniższą wśród olejów zawartością kwasów nasyconych, korzystną proporcją kwasów z grupy OMEGA 3 do kwasów OMEGA 6, jest ponadto cennym źródłem witamin tłuszczorozpuszczalnych – E i K.


25.04.2018
Ryby mogą chronić przed chorobą Parkinsona
Pewne białko zawarte w rybach utrudnia gromadzenie się związanych z chorobą Parkinsona, białkowych złogów. Niektóre gatunki mają tej substancji więcej niż inne, a jej ilość zmienia się wraz z porami roku - informuje PAP.


10.04.2018
Chudnąć na makaronie? Czemu nie…
Makaron postrzegany jest jako produkt, który w chudnięciu nie pomaga. Niesłusznie – pałaszując kilka porcji pasty tygodniowo można schudnąć.


30.03.2018
Chudnąc chronisz się przed rakiem?
Jeśli otyłość lub nadwaga to Twój problem, jest to FAKT! Coraz więcej nowotworów jest bowiem powodowanych przez otyłość i nadwagę.


19.03.2018
Światowy Tydzień Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli
Z okazji obchodzonego w marcu Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli (World Salt Awareness Week), lekarze na całym świecie przypominają, że sól spożywcza (chlorek sodu), konsumowana w nadmiarze, zwiększa ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób.


13.03.2018
Witamina D i witamina K – konieczne połączenie?
Nie tak dawno, bo pod koniec XX wieku, wydawało się, że już wszystko wiemy o roli witamin w zapewnieniu pełni zdrowia człowiekowi. Nieoczekiwanie od początku XXI wieku pojawia się ogromna liczba publikacji donoszących o nowych oddziaływaniach na organizm człowieka dwóch witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a mianowicie witaminy D i witaminy K - informuje NCEŻ.


01.03.2018
"Najzdrowsze produkty spożywcze świata"
Surowe migdały, czerymoja i karmazyn atlantycki – to zdaniem naukowców trzy najlepsze, pod względem wartości odżywczej, pokarmy na ziemi. Ale uwaga! Nawet najzdrowsze produkty w nadmiarze mogą nam zaszkodzić.


08.02.2018
Co warto wiedzieć o tłuszczach trans?
W Polsce producenci tłuszczów, uwzględniając wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), doprowadzili w ostatnich latach do wzrostu zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych kosztem obniżenia zawartości kwasów nasyconych i kwasów trans.


07.02.2018
Fakt: Warto jeść schłodzony ryż i makaron
Dobrymi prebiotykami są schłodzone produkty skrobiowe, takie jak makaron i ryż. Schłodzenie skrobi sprawi, że staje się ona bardziej oporna dla naszych enzymów trawiennych i dzięki temu jest znakomitym posiłkiem dla dobrych bakterii żyjących w jelicie grubym.


29.01.2018
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla Osób w Wieku Starszym
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym stanowi najprostsze i najkrótsze ogólne przedstawienie kompleksowej idei żywienia, której realizacja daje szansę na aktywne i zdrowe starzenie -
podaje Instytut Żywności i Żywienia.


23.01.2018
Białko w diecie seniorów - dlaczego jest tak ważne?
Zdrowemu i dłuższemu życiu osób w starszym wieku sprzyja prawidłowe żywienie. Ważną informacją dla osób starszych w znowelizowanych normach żywienia jest to, że wraz z wiekiem zmniejsza się zapotrzebowanie na energię (kalorie) w związku z fizjologicznym obniżeniem tempa podstawowej przemiany materii i zmniejszoną aktywnością fizyczną. Lecz mniej kalorii nie oznacza, że należy zmniejszyć spożycie wszystkich składników odżywczych. W wypadku niektórych z nich, wręcz przeciwnie, w starszym wieku trzeba spożywać dużo więcej niż w młodszych latach. Do składników, na które zapotrzebowanie wzrasta, należą: witamina D, wapń, magnez, potas, żelazo i białko - podaje NCEŻ.


04.01.2018
Soki, nektary, napoje – czym różnią się od siebie?
Soki owocowe, nektary oraz napoje – wybór produktów do picia dostępnych na sklepowych półkach jest naprawdę bardzo duży. Warto więc poznać różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami produktów, aby móc wybrać ten najbardziej odpowiedni dla swoich potrzeb oraz preferencji smakowych. W artykule wyjaśniamy, co dokładnie kryje się pod określeniami takimi jak sok, napój oraz nektar.


12.12.2017
Ekspert IŻŻ: Regularne picie kawy nie powoduje zubożenia organizmu w magnez
– Jeśli chodzi o wypłukiwanie magnezu i wapnia przez kawę, to przy umiarkowanym piciu kawy, czyli 3-5 filiżanek dziennie i urozmaiconej diecie opartej o różne produkty, nie możemy mówić o deficycie składników odżywczych w naszym organizmie, w tym braku magnezu i wapnia – powiedziała serwisowi portalspozywczy.pl dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska, ekspert Instytutu Żywności i Żywienia.


23.11.2017
Fakt: Kofeina może przyczynić się do poprawienia sprawności fizycznej podczas treningu
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że istnieje związek między spożyciem kofeiny a zwiększeniem wytrzymałości i potencjału wytrzymałościowego oraz zmniejszeniem ocenianego wysiłku lub wysiłku podczas ćwiczeń


06.11.2017
Uprawiasz sport: nie pij ani za dużo, ani za mało
Podczas intensywnych ćwiczeń trzeba pić. Byle nie za dużo - niebezpieczne jest zarówno odwodnienie, jak i wypicie zbyt dużej ilości płynów. Sprawdź, ile i jak należy ich pić podczas intensywnego wysiłku.


06.11.2017
Obalamy mit, że soki owocowe zawierają dodatek cukru!
Picie soków owocowych jest niekorzystne, ponieważ dodawany jest do nich cukier?  To mit. Jak wynika jednak z przeprowadzonych badań, aż 65% matek jest przekonanych, że soki owocowe dostępne na sklepowych półkach zawierają dodatek cukru. Ten nieprawdziwy pogląd przyczynia się do spadku spożywania tych wartościowych produktów, które poza walorami smakowymi, dostarczają do organizmu potrzebną dawkę witamin i składników mineralnych. Wystarczy zaledwie jedna szklanka soku pomarańczowego, aby zaspokoić połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Warto więc każdego dnia sięgać po soki – dla zdrowia i dobrego samopoczucia. I nie obawiać się sztucznych dodatków, których soki nie zawierają.


06.09.2017
Napoje dla kobiet karmiących piersią
Okres karmienia piersią to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety, który umożliwia nawiązanie bliskiej relacji z dzieckiem, pozwala na zaoszczędzenie czasu, a także pomaga młodej mamie w szybszym powrocie do figury sprzed ciąży. Jednak aby móc w pełni cieszyć się pierwszymi tygodniami z maluchem, warto poznać zasady dotyczące spożycia płynów przez kobiety karmiące.


29.08.2017
Napoje idealne na piknik i grilla
Lato to znakomity moment na zorganizowanie pikniku lub grilla w gronie rodziny i przyjaciół. Ciepłe promienie słońca, przyjemnie wiejący delikatny wiatr i piękna sceneria to gwarancje miło spędzonego czasu. Oprócz jedzenia bazującego na sezonowych owocach i warzywach istotną rolę podczas spotkań w plenerze odgrywają płyny – są niezastąpionym dodatkiem do serwowanych potraw. Poniżej przedstawiamy wybrane propozycje napojów, które warto zabrać ze sobą na wypoczynek na świeżym powietrzu.


07.08.2017
Zalecenia Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego
Niedawno opublikowane rekomendacje Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego po raz kolejny potwierdzają korzyści zdrowotne wynikające z zastąpienia tłuszczów nasyconych tłuszczami wielo- lub jednonienasyconymi.


03.08.2017
Zawartość tłuszczów trans w produktach tłuszczowych
Wyniki badania 44 najpopularniejszych produktów tłuszczowych pod kątem zawartości tzw. tłuszczów trans.


28.07.2017
Spożycie płynów w czasie upałów
Odwodnienie oddziałuje niekorzystnie na organizm na wiele sposobów – przyspiesza zmęczenie, pogarsza nastrój, wywołuje rozdrażnienie, bóle głowy czy problemy z koncentracją i wydłuża czas reakcji. Kiedy temperatura otoczenia jest wysoka, ryzyko odwodnienia znacznie się zwiększa. Nasz organizm, aby utrzymać stałą temperaturę ciała wytwarza większe ilości potu, usuwając w ten sposób nadmiar ciepła. Zapobiega to przegrzaniu organizmu i bardzo niebezpiecznemu dla zdrowia udarowi cieplnemu. Straty te trzeba uzupełnić, dlatego tak ważne jest picie odpowiedniej ilości płynów.


20.07.2017
Ekspert IŻŻ: Eliminacja glutenu z diety zdrowych ludzi to błąd
Rezygnując z glutenu narażamy się na choroby związane z większym spożyciem tłuszczów nasyconych, cukru i soli: nadciśnienie, miażdżycę i otyłość - zauważa ekspertka Instytutu Żywności i Żywienia, dr Anna Wojtasik. I tłumaczy, do czego nam gluten.


14.06.2017
Rola śniadania w diecie – napoje do posiłku
„Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – głosi popularne powiedzenie. O pozytywnych skutkach regularnie spożywanych śniadań można powiedzieć bardzo wiele: stanowią znakomite „doładowanie energetyczne” dla organizmu na cały dzień i pobudzają do działania. Ważnym elementem odpowiednio skomponowanego posiłku są napoje. Stanowią one doskonałe uzupełnienie pokarmu, zapewniają prawidłowe nawodnienie organizmu i mogą dostarczać składników odżywczych.


24.05.2017
Fakty: Źródła kwasów omega-3
Tłuszcze stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii. Jednak, obok białek, są także niezbędne do budowy komórek oraz produkcji substancji biologicznie czynnych. Szczególnie ważną rolę pełnią wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. Nazywane są również niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT), ponieważ organizm człowieka nie może ich samodzielnie wytwarzać. Muszą być dostarczane z dietą.


11.05.2017
Napoje izotoniczne – czym są i kiedy powinno się po nie sięgać?
Podczas intensywnego wysiłku fizycznego organizm traci duże ilości wody. Oprócz niej z naszego organizmu wydalane są również wartościowe składniki mineralne: potas, magnez, wapń oraz sód. W jaki sposób skutecznie uzupełnić powstałe niedobory? Najlepiej sięgnąć po specjalne napoje izotoniczne, które są ogólnodostępne we wszystkich większych sklepach spożywczych. Warto jednak wiedzieć w jakich ilościach możemy je spożywać oraz czym związane są niedobory elektrolitów w organizmie.


08.05.2017
Resort zdrowia zapewnia: aspartam jest bezpiecznym dodatkiem do żywności
Aspartam - jako dodatek do żywności - jest substancją bezpieczną - zapewnia ministerstwo zdrowia w odpowiedzi na petycję ws. tego środka słodzącego. Dodaje, że stosowanie aspartamu np. w napojach niskokalorycznych i gumach do żucia jest zgodne z prawem UE.


27.04.2017
Dieta bezglutenowa sprzyja rozwojowi cukrzycy typu II
Modna obecnie dieta bezglutenowa może być niebezpieczna dla osób, które nie chorują na celiakię albo nie są uczulone na gluten.


25.04.2017
Witamina D - rola w organizmie i jej źródła w diecie
W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie witaminą D, ponieważ coraz więcej badań wskazuje na jej wielokierunkowe oddziaływanie na organizm człowieka. Witamina D przestała być kojarzona wyłącznie z gospodarką wapniowo-fosforanową, a jej niedobory z krzywicą u dzieci. Przełomowe okazały się odkrycia, które udowodniły, że witamina D może oddziaływać również na serce, mózg oraz komórki jelita i trzustki.


10.03.2017
Fakty o diecie „odkwaszającej” organizm
Brak jest wiarygodnych danych na temat tego, czy dieta „odkwaszająca” organizm działa korzystnie, czy też wręcz przeciwnie – nie należy zatem polecać jej pacjentom onkologicznym.


02.03.2017
Fakt: Modnymi dietami i innymi kuracjami "oczyszczającymi" można sobie zaszkodzić
Nie wszystko, co „naturalne” oznacza „zdrowe” i „nieszkodliwe”. Wszystkie organizmy żywe posiadają systemy pozwalające im na usuwanie szkodliwych bądź niepotrzebnych substancji, a nauka nie potwierdza korzyści ze stosowania kuracji oczyszczających.


20.02.2017
Fakt: Odpowiednia ilość płynów w ciąży jest istotna
Ciąża to szczególny czas dla organizmu. W ciągu 40 tygodni organizm kobiecy pracuje na zwiększonych obrotach, dlatego też znacząco wzrasta w nim zapotrzebowanie na dostateczną ilość płynów. Odpowiednia ilość napojów wypijanych każdego dnia nie tylko pozwala uniknąć odwodnienia organizmu, ale również pozytywnie działa na pozbycie się wahań nastrojów oraz uniknięcie przedwczesnego porodu.


17.02.2017
MIT: Za nadwagę i otyłość zawsze odpowiada za duża ilość kalorii w diecie
Jednak najczęściej osoby z nadwagą i otyłością po prostu za dużo jedzą i za mało się ruszają. Tyjemy wtedy, kiedy nie spalamy kalorii dostarczanych w diecie. Czasem skłonność do przybywania na wadze wynika z niektórych stanów chorobowych, fizjologicznych lub stosowania niektórych leków - podaje serwis Zdrowie.pap.pl.


17.02.2017
Fakt: Każda aktywność jest na wagę złota
Nie trzeba ćwiczyć codziennie, by cieszyć się z efektów wysiłku fizycznego. 2,5 godziny szybkiego marszu czy jazdy na rowerze w weekend wystarczą, by zmniejszyć u siebie ryzyko choroby układu krążenia aż o 40 procent - podaje serwis Zdrowie.pap.pl.


09.02.2017
Fakt: Bez błonnika ani rusz
Choć człowiek błonnika nie trawi, bez niego nie mógłby przetrwać. Jego dobroczynne działanie to m.in. stanowienie pożywki dla tzw. „dobrych” bakterii, które zasiedlają ludzki układ pokarmowy.


08.12.2016
9 faktów na temat cukrów
O cukrze wiele się pisze i mówi. Czasami zgodnie z prawdą, a czasami nie. Nadszedł czas, aby rozwiać mity - zero słodkich słówek, czyste fakty!


08.12.2016
Nieuzasadniony strach przed dodatkami do żywności, cz. II.
Jakie są korzyści dla konsumentów ze stosowania dodatków? Czy współczesny przemysł spożywczy mógłby istnieć bez substancji dodatkowych?


17.11.2016
Bezpieczeństwo opakowań napojów, soków i wód
Opakowania artykułów spożywczych, muszą spełniać bardzo wysokie wymagania, ale kryterium bezpieczeństwa jest decydującym elementem.


07.11.2016
Nieuzasadniony strach przed dodatkami do żywności
Strach przed dodatkami do żywności wynika z niewłaściwej wiedzy, często szerzonej i powielanej przez osoby, które prezentują subiektywne poglądy, a nie fakty bazujące na badaniach naukowych. Czym są właściwie dodatki do żywności i czy należy się ich bać?


17.08.2016
Ekologiczne nie zawsze najlepsze
Rozmowa z prof. dr. hab. Janem K. Ludwickim, kierownikiem Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładzie Higieny.


02.08.2016
Czy głębokość źródła, z którego jest czerpana woda, ma znaczenie?
Jakość wody podziemnej zarówno w aspekcie czystości, a więc i jakości bezpiecznej dla zdrowia, jak też składu chemicznego, zależy od uwarunkowań geologicznych w miejscu występowania zasobów tej wody.


14.07.2016
Pasteryzacja – co nam daje?
Pasteryzacja jest jedną z najstarszych metod utrwalania żywności, która niesłusznie jest utożsamiana z pozbawianiem żywności wartości odżywczych. Wynika to najprawdopodobniej z braku znajomości tego procesu i jego właściwości.


26.04.2016
Mity z social media dot. napojów, soków i wód
Portale internetowe, blogi i kanały social media dają nam możliwość wyrażania swoich opinii, które jednocześnie kreują postrzeganie danych zagadnień. Niestety prezentowane zdania są często subiektywne i nie bazują na badaniach naukowych ani na stanowiskach uznanych naukowych instytucji.


25.04.2016
Czy cukier szkodzi? Nie!
Ale, tak jak w przypadku innych składników odżywczych, potrzebny jest umiar.


21.04.2016
Czy warto zamienić zwykłą sól na sól morską?
W związku z często pojawiającymi się opiniami o korzyściach zdrowotnych płynących z zastąpienia soli kuchennej innymi rodzajami soli, dr inż. Anna Wojtasik z IŻŻ w trakcie prelekcji "Mniej soli - korzystnie dla zdrowia" zorganizowanej przez Wszechnicę Żywieniową w SGGW w dniu 20 kwietnia 2016 r. przedstawiła obiektywne informacje w tym zakresie.


31.03.2016
Jak dokonać wyboru wody? Która jest dobra?
Prawidłowa odpowiedź – każda, jednak zależy dla kogo i do jakiego zastosowania.


09.03.2016
Kofeina i energetyki - fakty
Czym jest kofeina? Czym są napoje energetyzujące? Ile kofeiny znajduje się w różnych produktach?


09.03.2016
Mit! Obecne w przetworach owoce nie mają najlepszej jakości, zwykle są nadpsute i nieświeże
Jakość surowców używanych do produkcji słodzonych przetworów jest ściśle regulowana przez krajowe przepisy. Owoce używane do produkcji muszą być świeże, zdrowe, bez objawów zepsucia.


09.12.2015
"Świątecznie o cukrze"
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, działając wspólnie ze Stowarzyszeniem Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych POLBISCO oraz Związkiem Producentów Cukru w Polsce zorganizowały w dniu 9 grudnia br. spotkanie dla mediów pt. „Świątecznie o cukrze”. Celem spotkania było przedstawienie obiektywnych i zgodnych z aktualną wiedzą naukową informacji na temat tego składnika odżywczego.


09.11.2015
Czym smarować pieczywo - masłem czy margaryną?
Osoby zdrowe mogą używać masła, jednak ludzie z podwyższonym poziomem cholesterolu i zagrożone zawałem serca powinny go unikać - przekonuje w wypowiedzi dla PAP prof. Elżbieta Bartnikowska z zakładu dietetyki SGGW w Warszawie.


30.10.2015
5 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO
Organizmy modyfikowane genetycznie (GMO) budzą wiele kontrowersji. Przepisy UE w tej sprawie są bardzo restrykcyjne – zarówno uprawa, jak i obrót GMO są możliwe dopiero po przeprowadzeniu złożonej procedury autoryzacji. Od kwietnia 2015 roku państwa członkowskie mają swobodę we wprowadzaniu ograniczeń lub zakazów dotyczących upraw GMO na swym terytorium.


20.10.2015
W polskiej diecie znajduje się dużo kwasów trans? MIT!
Ekspert: spożycie szkodliwych izomerów trans kwasów tłuszczowych nie przekracza limitu rekomendowanego przez WHO.


12.10.2015
Nowe badanie Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego
Najnowsze badanie przeprowadzone na Harwardzkiej Szkole Zdrowia Publicznego potwierdza, że zastępowanie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.


02.10.2015
MIT! Nadmiar wody wypłukuje minerały z organizmu
Fakt: Wydalanie składników mineralnych jest procesem fizjologicznym i podlega m.in. kontroli hormonalnej.


02.10.2015
MIT! Picie płynów do posiłku może zaburzać procesy trawienne
Jeżeli tuż przed, podczas lub po posiłku czujemy pragnienie, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby napić się jakiegokolwiek płynu.


02.10.2015
MIT! Napoje gazowane nie nawadniają organizmu
Fakt: Obecność dwutlenku węgla nie upośledza procesu nawodnienia organizmu.


02.10.2015
MIT! Soki w kartonach są gorsze niż soki świeżo wyciskane
Fakt: Występują nieznaczne różnice między wartościami odżywczymi świeżo wyciskanych soków a wartościami soków produkowanych przemysłowo.


11.09.2015
MIT! Glutaminian sodu i inne wzmacniacze smaku są szkodliwe dla konsumenta
Wzmacniacze smaku są szczególnie chętnie stosowane do produktów, które w trakcie ich tworzenia, na skutek procesu technologicznego, straciły częściowo swój naturalny smak.


11.09.2015
MIT! Żywność przetworzona nie ma żadnych wartości odżywczych
Dzięki obróbce technologicznej żywności, mamy dostęp do wielu artykułów żywnościowych, których w innych warunkach nie moglibyśmy jeść na co dzień. Bez przetwórstwa żywności różnorodność produktów, które widzimy na sklepowych półkach, byłaby z pewnością znacznie ograniczona. Przetwórstwo żywności zapobiega sezonowości produktów, które mają ograniczony okres występowania. Przykładem tego mogą być puszkowane owoce, warzywa czy produkty mięsne.


10.09.2015
MIT! Niektóre dodatki E są rakotwórcze
Każda substancja dodatkowa (oznaczona symbolem E) stosowana w żywności musi posiadać ocenę bezpieczeństwa dla zdrowia; oceny tej w Unii Europejskiej dokonuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), a przed rokiem 2002 - Naukowy Komitet ds. Żywności. Akceptację uzyskują tylko te substancje, które zostały poddane wszechstronnym badaniom toksykologicznym, a ich wyniki nie budzą zastrzeżeń.


10.09.2015
MIT! Dodatki do żywności są zbędne
Współczesny przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez substancji dodatkowych; są one stosowane nawet w produktach pochodzenia ekologicznego.


19.06.2015
Dr Gajda-Wyrębek: Emocje związane z dodatkami do żywności są nieuzasadnione
Tylko substancje chemiczne poddane wszechstronnym badaniom, których wyniki nie budzą żadnych wątpliwości czy zastrzeżeń, mogą być rozpatrywane jako dodatki do żywności, wykorzystywane w jej produkcji – zapewnia dr Joanna Gajda-Wyrębek, kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.


19.06.2015
Prof. Brouns: Syrop glukozowo-fruktozowy jest taki sam jak cukier
Zarówno węglowodany występujące jako naturalny składnik produktów żywnościowych (np. owoce i miód), jak i węglowodany dodawane do żywności w procesie jej przetwarzania mają taki sam efekt metaboliczny dla organizmu człowieka – ocenia prof. Fred Brouns z Wydziału Zdrowia, Medycyny i Nauk Przyprodniczych Departamentu Biologii Człowieka Uniwersytetu z Maastricht.


19.06.2015
Prof. Achremowicz: Syrop glukozowo-fruktozowy stwarza nowe możliwości
Syrop glukozowo-fruktozowy posiada niemal identyczną słodycz jak cukier. Dlatego w części produktów spożywczych jest on stosowany jako alternatywa dla cukru. Syrop jest bardzo wygodnym składnikiem słodzącym. Dzięki swojej konsystencji może być stosowany bez konieczności uprzedniego rozpuszczania – tłumaczy prof. Bohdan Achremowicz z Katedry Technologii Węglowodanów Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.


19.06.2015
Warsztaty dla dziennikarzy pt. „Fakty i mity o dodatkach do żywności oraz o syropie glukozowo-fruktozowym
W dniu 18 czerwca br. PFPZ ZP zorganizowała warsztaty dla dziennikarzy pt. „Fakty i mity o dodatkach do żywności oraz o syropie glukozowo-fruktozowym”. Celem warsztatów było przedstawienie aktualnej i rzetelnej wiedzy w tym zakresie. Prelegentami warsztatów byli przedstawiciele wiodących polskich i europejskich instytucji naukowo-badawczych.


27.04.2015
MIT! Producenci nie deklarują na swoich produktach zawartości tłuszczów trans, bo chcą ukryć tę informację przed konsumentami
Fakt: Zasady dot. znakowania żywności są ściśle regulowane przepisami prawa.


12.03.2015
MIT! Wszystkie margaryny zawierają tłuszcze trans
Fakt: Wiodący producenci margaryn na polskim rynku osiągają poziomy transów < 1%.


10.03.2015
MIT! Wody butelkowane nie różnią się niczym od wody kranowej
Fakt: Zarówno wody źródlane jak i mineralne różnią się od wody udostępnianej w kranach zarówno pochodzeniem, przeznaczeniem, sposobem traktowania przed udostępnieniem, jak i wymaganiami mikrobiologicznymi oraz fizykochemicznymi i chemicznymi.


09.03.2015
MIT! Rafinacja niszczy jakość oleju
Fakt: Oleje rafinowane jak i tłoczone na zimno są jednakowo wartościowe.


20.02.2015
Dieta bezglutenowa – jak sami siebie oszukujemy
Nietolerancja glutenu nie związana z celiakią prawdopodobnie nie istnieje. Uwierzyły w nią jednak miliony ludzi. Jak rozchodzą się takie naukowe nieporozumienia?


21.11.2014
Dieta bezglutenowa - potrzeba czy moda?
Stosowanie diety bezglutenowej przez osoby zdrowe wiąże się z zagrożeniem wystąpienia niedoborów pokarmowych istotnych składników odżywczych.


06.11.2014
MIT! Cukier jest zdrowszy niż syrop glukozowo – fruktozowy
Fakt: W rzeczywistości syrop glukozowo-fruktozowy o 42% zawartości fruktozy (najpopularniejszy w Europie) jest w zasadzie taki sam jak cukier – zarówno pod względem składu, jak i kalorii.


30.10.2014
Zastępowanie dodatków do żywności nie wpływa na poprawę jakości zdrowotnej produktu
Przy pełnej, zgodnej z przepisami, informacji podanej na opakowaniu, konsument może świadomie dokonywać wyboru przy zakupie środków spożywczych. Większą uwagę należy zwracać na wartość odżywczą produktu niż na ilość substancji dodatkowych - mówi mgr inż Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny - Zakład Bezpieczeństwa Żywności.


20.10.2014
ADHD nie istnieje?
Leon Eisenberg, psychiatra, który odkrył ADHD, kilka miesięcy przed swoją śmiercią przyznał, że tak naprawdę…wymyślił tę chorobę. Pojawia się więc pytanie jak interpretować wnioski wielu badań łączących tę chorobę ze składnikami żywności?


19.10.2014
Glutenowe oszustwo
Nie ma żadnych dowodów, że wystarczy przestać jeść gluten, by schudnąć i poczuć się lepiej. Co gorsza, dieta bezglutenowa może być szkodliwa, bo nie zapewnia organizmowi niezbędnych witamin i soli mineralnych – podaje Newsweek.


29.08.2014
"Inactivity, not calorie consumption, behind rising obesity"
Przyczyną rosnącego poziomu otyłości w Wielkiej Brytanii nie jest wzrost spożycia kalorii, ale spadek aktywności fizycznej.


20.07.2014
Niskokaloryczne substancje słodzące a dzieci
Spożywanie niskokalorycznych substancji słodzących przez dzieci jest czasem kwestionowane z uwagi na względnie duże ilości spożywanych pokarmów i napojów w porównaniu z osobami dorosłymi. W konsekwencji, u dzieci obserwuje się tendencję do spożywania większych ilości substancji słodzących w przeliczeniu na kilogram masy ciała dziennie.


10.07.2014
Dlaczego mówi się, że dodatki do żywności są bezpieczne, a gdy się czyta o poszczególnych substancjach okazuje się, że wykazują niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka?
Przykładem są barwniki – na opakowaniach pisze się o ich złym wpływie np. na koncentrację u dzieci – czy w takiej sytuacji nie można ich zastąpić innymi substancjami?


29.06.2014
Konserwanty są szkodliwe - MIT!
Konserwanty (substancje konserwujące) to substancje przedłużające trwałość żywności poprzez zmniejszenie szybkości lub całkowite zahamowanie procesów rozkładu środków spożywczych spowodowanych przez mikroorganizmy.


19.04.2014
Niskokaloryczne substancje słodzące a chorzy na cukrzycę
Na podstawie najnowszych danych opublikowanych przez Międzynarodową Federację ds. Cukrzycy (International Diabetes Federation) szacuje się, że w 2010 r. na cukrzycę cierpiało w Europie 55,2 miliona osób w wieku 20 – 79 lat. Szacuje się, że do 2030 r. liczba ta wzrośnie do 66,2 miliona.


02.04.2014
Co to są stabilizatory?
Stabilizatory są jedną z grup substancji dodatkowych i ich zadaniem jest utrzymanie właściwej struktury środka spożywczego. Przykładami stabilizatorów są związki fosforu lub skrobie modyfikowane.


18.03.2014
Napoje energetyzujące - to napoje dla sportowców
Napoje dla sportowców mają na celu dostarczenie płynnych węglowodanów i elektrolitów osobom podejmującym intensywny wysiłek fizyczny, zwłaszcza sportowcom. Napoje energetyzujące natomiast są to funkcjonalne napoje bezalkoholowe o unikalnym pobudzającym działaniu powodowanym przez kofeinę, taurynę, witaminy i inne składniki o działaniu odżywczym i fizjologicznym


03.03.2014
Niskokaloryczne substancje słodzące a ciąża
Spożywanie dopuszczonych do stosowania niskokalorycznych substancji słodzących w granicach ADI w czasie ciąży jest bezpieczne i nie wiąże się z jakimkolwiek ryzykiem dla matki bądź dla dziecka.


19.02.2014
Napoje energetyzujące mają bardzo wysoką zawartość kofeiny
Maksymalne stężenie kofeiny w napojach energetyzujących wynosi 320 mg/l, zatem ilość kofeiny w puszce napoju energetyzującego o objętości 250 ml jest zbliżona do zawartości tej substancji w jednej filiżance kawy.


18.02.2014
Konsumpcja napojów energetyzujących zachęca ludzi do picia większych ilości alkoholu
Nie ma związku przyczynowo-skutkowego między konsumpcją napojów energetyzujących a piciem alkoholu; nie istnieje również tzw. efekt maskowania skutków przy spożywaniu napojów energetyzujących łącznie z napojami alkoholowymi.


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij