Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rola śniadania w diecie – napoje do posiłku
„Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – głosi popularne powiedzenie. O pozytywnych skutkach regularnie spożywanych śniadań można powiedzieć bardzo wiele: stanowią znakomite „doładowanie energetyczne” dla organizmu na cały dzień i pobudzają do działania. Ważnym elementem odpowiednio skomponowanego posiłku są napoje. Stanowią one doskonałe uzupełnienie pokarmu, zapewniają prawidłowe nawodnienie organizmu i mogą dostarczać składników odżywczych.

Woda

Woda jest głównym źródłem płynów w naszej diecie i towarzyszy nam podczas całego dnia. Nie zapominajmy o jej regularnym piciu również podczas śniadania. Szklanka do śniadania będzie doskonałym wyborem a jeszcze lepiej, gdy zaczniemy od niej dzień wypijając ją tuż po wstaniu z łóżka. Pobudzi nasz metabolizm do działania po nocnym odpoczynku, uzupełni brak płynów, nawilży wysuszone śluzówki i po prostu pomoże poczuć się lepiej i obudzić. Do wyboru mamy szeroki asortyment wód: mineralną, źródlaną czy stołową. Jeżeli niekoniecznie preferujemy smak samej wody, warto dorzucić do niej plasterki świeżej cytryny, pomarańczy i listki mięty. W celu schłodzenia napoju warto również dodać kostki lodu.


Soki warzywne i owocowe

Jednym z popularnych napojów do śniadania są soki, zarówno owocowe, jak również warzywne. Posiadają one wiele witamin i składników mineralnych. Soki pomarańczowy i jabłkowy stanowią źródło witaminy C, która wzmacnia odporność oraz pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych.


Miłośnicy soku marchewkowego dostarczają do swojego organizmu m.in. prowitaminę A odpowiedzialną za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry, wzroku i błon śluzowych.


Sok pomidorowy charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika oraz dostarcza organizmowi potas, który reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz czynności mięśni i nerwów, a także stabilizuje ciśnienie krwi. Większość soków owocowych i warzywnych zawiera również witaminy z grupy B.


Napoje energetyzujące

Gdy potrzebujemy dodatkowej „energii” na początek dnia możemy sięgnąć po napój energetyzujący. Głównym składnikiem znajdującym się w tego typu napojach jest często kofeina (może występować również w postaci wyciągu z guarany). W szklance produktu o pojemności 250 ml znajduje się ok. 80 mg kofeiny. Pozostałymi składnikami wchodzącymi w skład energetyków są między innymi tauryna, żeń-szeń oraz witaminy z grupy B.


Źródło: Wodainapoje.pl


sniadanie

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij