pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Koronawirus
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

02.01.2018


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

23.09.2019


Ustawa z dn. 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (Dz.U.2019.1680)

Ustawa określa zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców żywności w celu przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i gospodarczym wynikającym z marnowania żywności.

14.01.2020


Zawiadomienie Komisji - Wytyczne dot. wykładni i stosowania Dyrektywy Rady 93/13/EWG w spr. nieuczciwych warunków w umowach konsumenckich

Głównym celem zawiadomienia Komisji jest przedstawienie w ustrukturyzowany sposób wykładni, jakiej dokonał Trybunał w odniesieniu do kluczowych pojęć i przepisów dyrektywy 93/13/EWG w kontekście konkretnych spraw rozpoznawanych przez sądy w państwach członkowskich.

10.01.2020


Konsument żywności

W przepisach prawa żywnościowego bardzo często używane jest pojęcie „konsumenta”, można nawet stwierdzić, że jest to pojęcie kluczowe i podstawowe. Jest ono używane w różnych kontekstach, jest wykorzystywane zarówno w przepisach o charakterze fundamentalnym, określających podstawowe cele i zasady prawa żywnościowego, jak też...

10.01.2020


Własność intelektualna w obrocie międzynarodowym - o czym należy pamiętać nabywając lub licencjonując prawa IP

Transfer praw własności intelektualnej ma coraz częściej ponadgraniczny, często również globalny charakter. W umowach poddanych prawu obcemu dotyczących transferu technologii czy wyników prac badawczo-rozwojowych, np. dotyczących nowych systemów produkcji dodatków do żywności, zawieranych przez polskich przedsiębiorców, często pojawiają...

08.01.2020


więcej aktualności

Wiadomości

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, Instytutu Żywności i Żywienia w spr. stosowania niskokalorycznych substancji słodzących

Jednym z największych wyzwań współczesnej medycyny jest wzrost częstości zachorowań na nadwagę i otyłość oraz występowania ich powikłań, głównie cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia.

20.12.2019


Dr Anna Barczak o zaletach picia kawy

"Najnowsze metaanalizy wskazują, że kawa spowalnia degradację funkcji poznawczych, choć sama jako taka lekiem na otępienie nie jest" - powiedziała dr Anna Barczak z Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej w Warszawie w rozmowie z Termedia.

18.12.2019


Program "Trzymaj Formę!" wiarygodnym źródłem informacji o zdrowym żywieniu

W internecie działają tysiące portali, blogów i forów poświęconych tematyce zdrowotnej. Niestety, spora część z nich zawiera informacje nieaktualne, niepełne lub po prostu nieprawdziwe. Ale w sieci nie brakuje też solidnych źródeł wiedzy o zdrowiu – Serwis Zdrowie PAP podpowiada, z których w...

10.12.2019


Nowe wyniki badań nt. wpływu kawy na zdrowie

Najnowsze badania pokazują, że picie kawy może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Naukowcy dowodzą, że picie do czterech filiżanek dziennie może obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, a także obniżyć ciśnienie krwi. Badania zostały przeprowadzone m.in. na grupie Polaków.

05.12.2019

więcej aktualności

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

Zorganizowana w dniu 27 listopada 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa koncentrowała się na przetworzonych wyrobach ekologicznych.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Kontrola ż...

Zorganizowana w dniu 14 listopada 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu kontroli żywności.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Przekazywa...

Zorganizowana w dniu 15 października 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu etykietowania żywności.
więcej

Wiadomości z firm

Mondelēz International stawia na HARMONY - pozyskiwanie pszenicy do produkcji kultowych ciastek w trosce o środowisko naturalne

Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP biorąc udział w dyskusji panelowej konferencji Mondelez podkreślił wagę zrównoważonego rozwoju przemysłu żywnościowego dla ochrony zasobów naturalnych, w tym istotne wsparcie przez przetwórców zrównoważonej produkcji rolnej.

27.09.2019



Hochland sponsorem głównym Poznań Business Run!

Firma Hochland Polska została sponsorem głównym tegorocznego biegu Poznań Business Run, który odbędzie się 8 września. Barwy Hochland Polska zdecydowało się reprezentować aż 50 osób zrekrutowanych spośród pracowników firmy.

09.08.2019



Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Hochland celebrował 25 rok istnienia w Polsce!

W minionym tygodniu Hochland Polska zaprosił do świętowania swojego jubileuszu partnerów biznesowych i pracowników. Dla wszystkich pracowników zorganizowana została wyjątkowa Gala Urodzinowa – “Pyszne od 25 lat”. Poprzedził ją biznesowy event – Kolacja Mistrzów, która był o...

18.06.2019



Lider w branży przekąsek zwiększa inwestycje we Wrocławiu. Nowe receptury słodyczy trafiają stąd na cały świat

We wrocławskim Centrum Badań, Rozwoju i Jakości firmy Mondelēz International tworzone są nowe produkty kultowych marek słodyczy lubianych na całym świecie – to tutaj powstają m.in. receptury czekolad Milka czy ciastek Oreo. W kilkanaście miesięcy po otwarciu wrocławskiego ośrodka global...

11.12.2018



25 lat Programu Agro kluczem do sukcesu PepsiCo w Polsce

W zakładzie w Grodzisku Mazowieckim odbyła się uroczystość podsumowująca 25 lat Programu Agrarnego PepsiCo w Polsce. W ciągu minionego ćwierćwiecza, dzięki znaczącym inwestycjom PepsiCo, areał upraw wzrósł do 7000 ha, a wielkość kontraktowanych zamówień, pochodzących w 100% od polskich rolników, s...

29.11.2018



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Zero waste w praktyce - Inspiracje kulinarne Hochland

Na początku marca odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne Hochland w idei zero waste. Wydarzenie poprowadzili: Damian Kordas, utalentowany kucharz młodego pokolenia i Jagna Niedzielska, propagatorka ruchu Zero Waste w Polsce. W spotkaniu uczestniczyli influencerzy, którzy pod okiem ekspertów zgłę...

10.03.2020



WWF: Olej palmowy FERRERO najbardziej zrównoważony w całej branży

Karta oceny nabywcy oleju palmowego WWF 2020 Scorecard.

21.01.2020



Hochland bada poziom zadowolenia lokalnych społeczności

Hochland Polska na koniec 2019 roku już trzeci raz przeprowadził ankietowanie oceniające zadowolenie wśród społeczności lokalnej. Zgodnie z przyjętymi założeniami zaproszono do wypełnienia ankiety wszystkie chętne osoby, mieszkańców z rejonu Kaźmierza i Węgrowa, miejsc w których Hochland ma w Pols...

10.01.2020



Śladami najświeższych trendów kulinarnych z Hochland

Hochland Professional stale pracuje nad nowymi przepisami z udziałem produktów food service. Na zorganizowanych ostatnio warsztatach kulinarnych wspólnie ze znakomitym szefem kuchni Ernestem Jagodzińskim stworzono nowe dania na bazie dwóch produktów: sera twarogowego Cremette i sera Cagliata.

20.12.2019



„Ulubione danie z serem Hochland" na Nowy 2020 Rok!

Kalendarz Hochland Polska na rok 2020 prezentuje „Ulubione danie z serem Hochland". 12 wyjątkowych przepisów wyłoniono w ramach trzynastej edycji konkursu fotograficznego, w którym udział wzięli Pracownicy Hochland Polska. Znajdują się w nim przepisy na zupy, przekąski, dania główne oraz des...

10.12.2019



Mondelez: W 2018 programu Harmony pozyskaliśmy już 177 tys. ton mąki, z której powstaje 60 proc. ciastek sprzedawanych w UE

Jesienią tego roku firma Mondelez ogłosiła objęcie marek sprzedawanych i produkowanych w Polsce programem Harmony, w ramach którego do produkcji ciastek wykorzystuje się pszenicę pozyskaną w sposób przyjazny dla środowiska. O działaniu programu i wpływie na produkcję ciastek w Mondelez opowiada na...

04.12.2019



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Zwycięzcy odebrali kluczyki do samochodów! Finał urodzinowej loterii Hochland – To jest pyszne od 25 lat

Za nami finał loterii urodzinowej Hochland, w której do wygrania były niezwykle atrakcyjne nagrody główne – 5 samochodów Jeep Renegade! 9 lipca odbyło się spotkanie w trakcie którego zwycięzcy odebrali kluczyki do swoich nowych aut. Finał był także okazją do świętowania obchodów jubileuszu f...

15.07.2019



Produkty Hochland Perłami Rynku FMCG 2019

Nowości z oferty Hochland zostały nagrodzone przez jurorów w tegorocznej edycji badania „Perły Rynku FMCG 2019”. Hochland Kanapkowy Mini zdobył „Perłę Rynku FMCG 2019 – ZŁOTO" – I miejsce, w kategorii PRODUKTY ŚNIADANIOWE, z kolei Hochland Burger & Toast otrzymał ...

12.06.2019



Hochland mecenasem albumu „WHITE & BLACK”

Ostatnie 18 miesięcy to niezwykle intensywna praca nad pionierskim albumem „WHITE & BLACK” poświęconym w całości życiu krów, mleku, które od nich dostajemy i ciężkiej ludzkiej pracy. Mecenasem projektu „WHITE & BLACK” jest Hochland Polska. Wydanie albumu zbiegło się z jubi...

15.05.2019



Hochland Kanapkowy – od teraz w internecie!

Hochland właśnie wystartował z silną kampanią internetową Kanapkowego Standard i Kanapkowego Mini. Z kampanią zaplanowano dotarcie do 17 mln odbiorców i obecność na 500 portalach internetowych. Kampania potrwa do września 2019 r.

13.05.2019



Hochland gotowy na sezon grillowy!

Hochland powraca na rynek z gamą produktów na sezon grillowo-sałatkowy, które idealnie wpasowują się w oczekiwania konsumentów.

13.05.2019



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij