pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Koronawirus
AWebinarium  Dieta roslin 2425022021
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

23.12.2020


Rozp. Komisji UE) 2020/1322 z dn. 23/09/2020 zmieniające rozp. (WE) nr 1881/2006

W odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów 3-MCPD i jego estrów kwasów tłuszczowych (DZ.URZ. UE L 310).

27.01.2021


Komisja Kodeksu Żywnościowego pracuje pomimo pandemii

Pandemia COVID-19 doprowadziła do odwołania wszystkich fizycznych posiedzeń Komisji Kodeksu Żywnościowego (KKŻ) i jej organów pomocniczych w 2020 roku.

17.01.2021


Rozp. PE i Rady 2020/1693 z 11/11/2020 zmieniające rozp. (UE) 2018/848 ws. produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do daty rozpoczęcia jego stosowania oraz niektórych innych dat

Zgodnie z opublikowanym rozporządzeniem nr 2020/1693, data rozpoczęcia stosowania rozporządzenia (UE) nr 2018/848 zostaje odroczona o rok, czyli do 1 stycznia 2022 r.

17.01.2021


Konsekwencje naruszenie prawa żywnościowego - wymiar sankcji za naruszenie prawa żywnościowego

Prawodawca unijny określił podstawowe wymagania, jakimi powinny się charakteryzować regulacje krajowe określające sankcje za naruszenie prawa żywnościowego w tym zakresie, które określać można mianem „unijnych zasady wymiaru sankcji”. Jednocześnie zasady te są wytycznymi dla organów urzędowej kontroli żywności....

11.01.2021


więcej aktualności

Wiadomości

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Europejski Tydzień Sportu #Beactive

Nawet jakikolwiek ruch jest lepszy niż żaden. Dla poprawy kondycji warto wykorzystywać każdą codzienną okazję np. spacer z psem, sprzątanie ogrodu, chodzenie po schodach zamiast jazdy windą, taniec jako formę relaksu lub wyjście na basen

23.09.2020


Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy

Polecamy interesujący artykuł dr hab. n. o zdrowiu Reginy Wierzejskiej pt. "Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy", który ukazał się w punktowanym czasopiśmie naukowym - "Clinical Diabetology" oraz "Diabetologii Praktycznej”.

04.06.2020


W jakich warunkach obróbki termicznej ulega zniszczeniu wirus SARS-CoV-2?

Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 st.C przez 30 min.

18.05.2020


Jak bezpiecznie postępować z posiłkami dostarczanymi z restauracji lub zakupionymi „na wynos”?

Najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie posiłku zaraz po dostarczeniu. Nie zaleca się ich przechowywania.

18.05.2020

więcej aktualności

Webinarium PFPŻ ZP „Znakowanie produktów spoży...

W dniach 23-24 września 2020 r. odbyło się webinarium PFPŻ ZP pt. „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych”, w trakcie którego najlepsi eksperci z branży omówili aktualne przepisy i zagadnienia istotne z punktu widzenia przedsiębiorstw. Webinarium dotyczyło kluczowych kwestii z zakresu znakowania produktów spożywczych, a wzięło w niej udział ponad 260 przedstawicieli przemysłu spożywczego.
więcej

Webinarium PFPŻ ZP pt.: Produkcja środków spożywczyc...

Wychodząc naprzeciw potrzebie płynącej z rynku i wielu zapytaniom PFPŻ ZP zdecydowała się zorganizować konferencję dla branży spożywczej w zupełnie nowej formule. Webinarium PFPŻ ZP pt.: „Produkcja środków spożywczych – istotne kwestie legislacyjne” odbyło się w dniach 17-18 czerwca br. i zgromadziło ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny i J.S. Hamilton Poland S.A oraz ponad 150 uczestników.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

Zorganizowana w dniu 27 listopada 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa koncentrowała się na przetworzonych wyrobach ekologicznych.
więcej

Wiadomości z firm

Organizacje związane z rynkiem roślinnych alternatyw wzywają UE do odrzucenia szkodliwej poprawki

ProVeg International, Oatly i Upfield składają wspólną petycję o zaprzestanie "cenzury roślinnych alternatyw nabiału".

19.01.2021



Przekazanie sterów w Nestlé Polska

Z dniem 1 stycznia 2021 stanowisko prezesa zarządu Nestlé Polska S.A. objął Artur Jankowski.

11.01.2021



Nowy Dyrektor Finansowy w Hochland Polska

Tomasz Lewandowski został od 1 listopada 2020 roku powołany na stanowisko nowego Dyrektora Finansowego w Hochland Polska. Tomasz Lewandowski dołączył do Grupy Hochland w listopadzie 2019 roku na stanowisko Menadżera Controllingu. Posiada tytuł magistra finansów międzynarodowych i miał możliwość d...

09.11.2020



Medale „Good Cheese” dla serów Hochland

Sery Hochland zdobyły medale w kilku kategoriach w konkursie sera „Good Cheese” zorganizowanym w ramach kolejnej edycji Polskiego Kongresu Serowarskiego, który odbył się we wrześniu w Lublinie, w Between Hotelu.

22.09.2020



Colian rozpoczyna budowę nowego magazynu w zakładzie w Opatówku

W pierwszych dniach sierpnia spółka Colian przystąpiła do realizacji inwestycji polegającej na budowie nowego magazynu w zakładzie w Opatówku. W obiekcie będą składowane napoje marki Hellena, w tym kultowa już Oranżada Hellena.

10.08.2020



Hochland kupił grunty i lokale przemysłowe w Kaźmierzu

Zarząd Hochland Polska po wielu latach starań, 28 maja 2020 roku kupił grunty i istniejące obiekty spółdzielni mleczarskiej „Jana”, położone w Kaźmierzu, bezpośrednio obok siedziby Hochland.

01.06.2020



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Hochland gotowy na Święta!

Koniec roku zbliża się wielkimi krokami! Rok 2020 postawił cały sektor spożywczy w wyjątkowej sytuacji pandemii. Wyjątkowe są też firmowe kartki na Boże Narodzenie i życzenia, które ilustrują, że Pracownicy Hochland w dobie zamknięcia gospodarki poczuli niesamowitą solidarność i wzajemne wsparcie ...

14.12.2020



Przełom w PepsiCo - butelki Pepsi wykonane będą w 100% zrPET do końca 2021

Jeden z największych producentów żywności i napojów na świecie, firma PepsiCo, w samym tylko 2021 roku zainwestuje 3,6 mln USD oraz 8 mln USD w każdym kolejnym roku na pozyskanie przetworzonego plastiku (rPET), który umożliwi produkcję w Polsce wszystkich butelek napojów Pepsi oraz Mirinda z surow...

09.12.2020



Hochland wprowadza samochody elektryczne do swojej floty

Firma Hochland Polska wzmacnia działania w zakresie zrównoważonego rozwoju poprzez konsekwentne wdrażanie aktywności mających na celu ochronę środowiska. Hochland jako jedna z pierwszych firm w Polsce wprowadziła do floty elektryczne Volkswageny ID3. Samochody nie emitują lokalnie CO2 i są ciche,...

07.12.2020



Nestlé wzmacnia wysiłki w walce ze zmianami klimatu

Firma koncentruje się na rolnictwie regeneracyjnym i przechodzi na energię odnawialną.

04.12.2020



Hochland z nagrodami w konkursie Lider Forum 2020

Almette serek śmietankowy bez laktozy, Kremowy Hochland Kanapkowy Mini śmietankowy, ser żółty Hochland Edamski, ser topiony Hochland Gouda kremowy oraz Valbon Camembert, zajęły kolejno I miejsce w kategorii Top jakość, II miejsce w kategorii Twarożki, II miejsce w kategorii Sery żółte, I miejsce w...

09.11.2020



Hit Handlu 2020 dla Almette!

Serek Almette śmietankowy został wyróżniony prestiżowym tytułem Hit Handlu 2020, jako najlepiej sprzedający się produkt w kategorii Serki kanapkowe.

02.11.2020



więcej aktualności

Familijne Wieczory Filmowe – ruszyła zimowa kampania Wafli Familijnych

Wafle Familijne wystartowały z zimową komunikacją pod hasłem „Familijne Wieczory Filmowe”. Od 18 stycznia będą towarzyszyć Polakom podczas domowych chwil relaksu z dobrym filmem czy serialem. Kompleksowe działania zaplanowano w telewizji, na platformach VOD i w mediach społecznościowyc...

19.01.2021



Cheddary od Hochland Professional dla prawdziwych profesjonalistów

Hochland Cheddar to nowa linia produktów w ofercie Hochland Professional dla gastronomii oraz klientów B2B. Hochland Cheddar w plastrach dostępny jest w dwóch wariantach: klasycznym oraz białym. Są to sery topione o szerokim zastosowaniu w gastronomii - doskonałe do burgerów, tostów, kanapek oraz ...

18.01.2021



Grześki i grzeszki… w szkole – druga odsłona kampanii „Każdy ma swoje Grześki”

Z końcem ubiegłego roku marka Grześki zaprezentowała nową platformę komunikacyjną pod hasłem „Każdy ma swoje Grześki”. 11 stycznia br. wystartowała druga odsłona kampanii, bazującej na humorystycznej grze słów grzeszki-Grześki. W nowym spocie reklamowym marka przygląda się naszym szkol...

11.01.2021



Hochland Cremette – do zastosowań na słodko i na słono

Hochland Cremette to ser twarogowy premium przeznaczony dla branży gastronomicznej oraz klientów B2B.

22.12.2020



Święta z Garden Gourmet

W tegoroczne święta przygotuj szybkie, proste i smaczne dania wegetariańskie. Sprawdź przepisy od Garden Gourmet! Są naprawdę niesamowite!

22.12.2020



Anna Sambor nową dyrektor marketingu i rozwoju nowych produktów w „Herbapol-Lublin” S.A.

1 grudnia do zespołu firmy „Herbapol-Lublin” S.A., jednego z największych producentów spożywczych na polskim rynku, dołączyła Anna Sambor, która objęła stanowisko dyrektor marketingu i rozwoju nowych produktów. Będzie odpowiedzialna za całość działań marketingowych i PR, ze szczególnym...

07.12.2020



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij