pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Koronawirus
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

15.07.2020


Wymogi prawa żywnościowego związane ze sprzedażą żywności przez internet

W ostatnim czasie, a w szczególności w związku z koronawirusem, coraz popularniejsze są zakupy przez internet, co dotyczy także żywności.

10.08.2020


Mikroplastiki

Mikroplastiki są niewidzialną formą zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi, a ich wpływ na środowisko i zdrowie ludzi jest w dużej mierze nieznany.

27.07.2020


Odpady po nowemu, czyli szansa dla producentów

Transpozycja do polskiego prawa wymagań dwóch kluczowych dyrektyw odpadowych Unii Europejskiej: znowelizowanej dyrektywy ws. odpadów oraz tzw. dyrektywy plastikowej, to nie tylko czekający Polskę prędzej czy później obowiązek.

27.07.2020


Rozp. Wykonawcze KE (UE) 2020/500, 2020/484, 2020/206 dot. nowej żywności oraz żywności tradycyjnej

Komisja Europejska wydała kolejne rozporządzenia.

27.07.2020


więcej aktualności

Wiadomości

Informacja Prasowa PFPŻ ZP dot. poprawki umożliwiającej wejście podatku cukrowego od 1/01/2021 w ustawie o rządowym projekcie ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu zapewnienia funkcjonowania ochrony zdrowia w zw. z epidemią COVID-19 oraz po jej ustaniu

Prace na ustawą dotyczącą funkcjonowania ochrony zdrowia w związku z pandemią zostały wykorzystane do wprowadzenia poprawki umożliwiającej wejście w życie podatku cukrowego. Za głęboko niepokojące należy uznać wykorzystanie tego typu ustawy do celów fiskalnych, nie związanych w żaden sposób z pro...

23.07.2020


PFPŻ ZP popiera strategię KE „Od pola do stołu”, aczkolwiek ma swoje zastrzeżenia do tego dokumentu

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców popiera kierunek prac Komisji Europejskiej określony w strategii „Od pola do stołu”, który ma w przyszłości zapewnić powstanie bardziej zrównoważonych środowiskowo, gospodarczo i społecznie systemów produkcji i dystrybucji żywno...

19.06.2020


ROP, czyli możliwy olbrzymi wzrost kosztów dla firm spożywczych

System rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP) może spowodować olbrzymi wzrost kosztów przedsiębiorstw produkujących żywność.

13.07.2020


Andrzej Gantner: Firmy spożywcze muszą mieć wpływ na funkcjonowanie systemu ROP

Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl tłumaczy, że firmy spożywcze powinny mieć wpływ na stworzenie systemu Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta (ROP) oraz na jego funkcjonowanie, ponieważ to, między innymi, one będą odpow...

12.08.2020


więcej aktualności

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy

Polecamy interesujący artykuł dr hab. n. o zdrowiu Reginy Wierzejskiej pt. "Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy", który ukazał się w punktowanym czasopiśmie naukowym - "Clinical Diabetology" oraz "Diabetologii Praktycznej”.

04.06.2020


W jakich warunkach obróbki termicznej ulega zniszczeniu wirus SARS-CoV-2?

Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 st.C przez 30 min.

18.05.2020


Jak bezpiecznie postępować z posiłkami dostarczanymi z restauracji lub zakupionymi „na wynos”?

Najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie posiłku zaraz po dostarczeniu. Nie zaleca się ich przechowywania.

18.05.2020


W jaki sposób postępować z pieczywem w dobie pandemii COVID-19?

Obecnie nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.

10.05.2020

więcej aktualności

Webinarium PFPŻ ZP pt.: Produkcja środków spożywczyc...

Wychodząc naprzeciw potrzebie płynącej z rynku i wielu zapytaniom PFPŻ ZP zdecydowała się zorganizować konferencję dla branży spożywczej w zupełnie nowej formule. Webinarium PFPŻ ZP pt.: „Produkcja środków spożywczych – istotne kwestie legislacyjne” odbyło się w dniach 17-18 czerwca br. i zgromadziło ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny i J.S. Hamilton Poland S.A oraz ponad 150 uczestników.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

Zorganizowana w dniu 27 listopada 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa koncentrowała się na przetworzonych wyrobach ekologicznych.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Kontrola ż...

Zorganizowana w dniu 14 listopada 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu kontroli żywności.
więcej

Wiadomości z firm

Colian rozpoczyna budowę nowego magazynu w zakładzie w Opatówku

W pierwszych dniach sierpnia spółka Colian przystąpiła do realizacji inwestycji polegającej na budowie nowego magazynu w zakładzie w Opatówku. W obiekcie będą składowane napoje marki Hellena, w tym kultowa już Oranżada Hellena.

10.08.2020



Hochland kupił grunty i lokale przemysłowe w Kaźmierzu

Zarząd Hochland Polska po wielu latach starań, 28 maja 2020 roku kupił grunty i istniejące obiekty spółdzielni mleczarskiej „Jana”, położone w Kaźmierzu, bezpośrednio obok siedziby Hochland.

01.06.2020



Mondelēz International stawia na HARMONY - pozyskiwanie pszenicy do produkcji kultowych ciastek w trosce o środowisko naturalne

Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP biorąc udział w dyskusji panelowej konferencji Mondelez podkreślił wagę zrównoważonego rozwoju przemysłu żywnościowego dla ochrony zasobów naturalnych, w tym istotne wsparcie przez przetwórców zrównoważonej produkcji rolnej.

27.09.2019



Hochland sponsorem głównym Poznań Business Run!

Firma Hochland Polska została sponsorem głównym tegorocznego biegu Poznań Business Run, który odbędzie się 8 września. Barwy Hochland Polska zdecydowało się reprezentować aż 50 osób zrekrutowanych spośród pracowników firmy.

09.08.2019



Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Hochland celebrował 25 rok istnienia w Polsce!

W minionym tygodniu Hochland Polska zaprosił do świętowania swojego jubileuszu partnerów biznesowych i pracowników. Dla wszystkich pracowników zorganizowana została wyjątkowa Gala Urodzinowa – “Pyszne od 25 lat”. Poprzedził ją biznesowy event – Kolacja Mistrzów, która był o...

18.06.2019



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

8 Hochland Półmaraton – inny niż dotychczas!

Hochland Półmaraton to tradycja! Hochland Polska od początku jest sponsorem tytularnym tego współzawodnictwa. W tym roku to już 8 Hochland Półmaraton Doliną Samy i Pyrlandzka Dycha, ale z uwagi na sytuację epidemiczną i ograniczenia - bieg nie odbędzie się tradycyjnie w Kaźmierzu, miejscu w którym...

06.08.2020



Nestlé wspiera wznowiony „Europejski sojusz na rzecz przygotowania zawodowego”

Nestlé potwierdziło swoje zaangażowanie w zatrudnianie młodych w Europie, wspierając „Europejski sojusz na rzecz przygotowania zawodowego”.

03.08.2020



Nestlé i European Clean Trucking Alliance wzywają do bardziej zrównoważonego transportu drogowego

Nestlé dołączyło do grona partnerów tworzących European Clean Trucking Alliance. Ten wyjątkowy sojusz skupia organizacje pozarządowe, spedytorów, logistyków i firmy zajmujące się towarami konsumpcyjnymi. Ich wspólnym celem jest przyspieszenie dekarbonizacji transportu drogowego w Unii Europejskiej.

27.07.2020



NESCAFÉ Dolce Gusto z programem recyklingu kapsułek

Wystartował projekt #RecyklingDolceGusto, w ramach którego klienci sklepu internetowego NESCAFÉ® Dolce Gusto® mogą bezpłatnie oddawać do recyklingu zużyte kapsułki po kawie. To kolejny krok marki w dążeniu do zwiększenia odzysku i recyklingu kapsułek.

20.07.2020



Hochland #GaszynChallenge

To wyzwanie ogarnęło już całą Polskę, a Hochland Polska z radością przyjęło nominację i wzięło udział w niezwykłej akcji.

17.07.2020



Upfield buduje roślinną przyszłość

Firma znana z produktów roślinnych, takich jak Delma, Rama, Flora, Kasia czy Violife, otworzy Centrum Nauk o Żywności.

07.07.2020



więcej aktualności

Roślinny burger od Nestlé już dostępny w Polsce

Sensational Burger marki Garden Gourmet to pierwszy roślinny burger od Nestlé na polskim rynku. Od 28 lipca będą mogli go spróbować klienci sieci „7 Street – Bar & Grill” oraz „Meet & Fit – Slow Food”.

27.07.2020



Z okazji 25. urodzin Wafli Familijnych przywołaj Urodzinowe wspomnienia w Radiu ZET

Marka Familijne zachęca do świętowania swoich 25. urodzin i dzielenia się urodzinowymi wspomnieniami w ramach specjalnego konkursu na antenie Radia ZET. Najpiękniejsze historie zostaną nagrodzone voucherami na prezent i zapasami Wafli Familijnych.

20.07.2020



Nowość! Kuszące smakiem napoje niegazowane z linii Hellena Premium

Hellena rozwinęła ofertę napojów niegazowanych o linię Premium. Woda mineralna, soczyste polskie owoce, naturalne składniki, wysoka zawartość soków owocowych, brak konserwantów i wyróżniające się opakowania to najważniejsze znaki rozpoznawcze nowości marki. Pełne smaku produkty są już dostępne w s...

14.07.2020



25. Urodziny Wafli Familijnych – loteria konsumencka

Od 1 lipca do końca sierpnia potrwa jubileuszowa loteria pod hasłem „Familijne 25. urodziny”, którą marka Familijne przygotowała dla swoich konsumentów z okazji swoich urodzin. Akcja będzie szeroko komunikowana w mediach i punktach sprzedaży.

06.07.2020



Nestlé startuje z marką YES! Nowe batony wyróżnia prosty skład, a także innowacyjne opakowanie z papieru nadającego się do recyklingu

W Polsce debiutują batony YES! To linia przekąsek o atrakcyjnej recepturze na bazie orzechów, owoców oraz ciemnej czekolady – składników, których konsumenci coraz częściej szukają w swoich słodyczach. Nowe batony będą dostępne w papierowym, nadającym się do recyklingu, opakowaniu.

06.07.2020



Przyprawiające o zachwyt warsztaty kulinarne z Appetitą i Ewą Wachowicz

Appetita, z portfolio firmy Colian, zorganizowała niezapomniane warsztaty kulinarne z ekspertką dobrego smaku i stylu, Ewą Wachowicz. 20 czerwca br. laureaci konkursu „Przypraw nas o zachwyt 2” doskonali umiejętności kulinarne pod okiem ambasadorki marki w studio Kulinarne Kreacje w Kr...

23.06.2020



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij