pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Koronawirus
Webinarium PFPŻ ZP pt.: Produkcja środków spożywczych - istotne kwestie legislacyjne, 17-18.06.2020 r.
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

30.03.2020


"Food Lex" nr 1/2020

Najnowszy numer Kwartalnika "Food Lex" jest już dostępny dla Prenumeratorów.

26.03.2020


Rozp. MRiRW z dn. 27/01/2020 ws. długości okresów karencji poprzedzających pozyskanie ze zwierząt lub od zwierząt produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do oznakowania jako wolne od organizmów GM, w których nie stosuje się GM pasz (DZ.U.2020.161

Rozporządzenie określa długość okresów karencji, które poprzedzają pozyskanie ze zwierząt lub od zwierząt określonych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do oznakowania jako wolne od organizmów genetycznie zmodyfikowanych.

22.04.2020


Nowe zasady oznakowania żywności jako wolnej od GMO

1 stycznia 2020 r. weszła w życie ustawa z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów.

15.04.2020


Zawiadomienie Komisji ws. stosowania przepisów art. 26 ust. 3 Rozp. (UE) nr 1169/2011 (2020/C 32/01)

Celem opublikowanego zawiadomienia Komisji Europejskiej jest zapewnienie wytycznych dotyczących stosowania przepisów art. 26 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2018/775, w którym określono z...

15.04.2020


więcej aktualności

Wiadomości

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy

Polecamy interesujący artykuł dr hab. n. o zdrowiu Reginy Wierzejskiej pt. "Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy", który ukazał się w punktowanym czasopiśmie naukowym - "Clinical Diabetology" oraz "Diabetologii Praktycznej”.

04.06.2020


W jakich warunkach obróbki termicznej ulega zniszczeniu wirus SARS-CoV-2?

Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 st.C przez 30 min.

18.05.2020


Jak bezpiecznie postępować z posiłkami dostarczanymi z restauracji lub zakupionymi „na wynos”?

Najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie posiłku zaraz po dostarczeniu. Nie zaleca się ich przechowywania.

18.05.2020


W jaki sposób postępować z pieczywem w dobie pandemii COVID-19?

Obecnie nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.

10.05.2020

więcej aktualności

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

Zorganizowana w dniu 27 listopada 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa koncentrowała się na przetworzonych wyrobach ekologicznych.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Kontrola ż...

Zorganizowana w dniu 14 listopada 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu kontroli żywności.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Przekazywa...

Zorganizowana w dniu 15 października 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu etykietowania żywności.
więcej

Wiadomości z firm

Hochland kupił grunty i lokale przemysłowe w Kaźmierzu

Zarząd Hochland Polska po wielu latach starań, 28 maja 2020 roku kupił grunty i istniejące obiekty spółdzielni mleczarskiej „Jana”, położone w Kaźmierzu, bezpośrednio obok siedziby Hochland.

01.06.2020



Mondelēz International stawia na HARMONY - pozyskiwanie pszenicy do produkcji kultowych ciastek w trosce o środowisko naturalne

Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP biorąc udział w dyskusji panelowej konferencji Mondelez podkreślił wagę zrównoważonego rozwoju przemysłu żywnościowego dla ochrony zasobów naturalnych, w tym istotne wsparcie przez przetwórców zrównoważonej produkcji rolnej.

27.09.2019



Hochland sponsorem głównym Poznań Business Run!

Firma Hochland Polska została sponsorem głównym tegorocznego biegu Poznań Business Run, który odbędzie się 8 września. Barwy Hochland Polska zdecydowało się reprezentować aż 50 osób zrekrutowanych spośród pracowników firmy.

09.08.2019



Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Hochland celebrował 25 rok istnienia w Polsce!

W minionym tygodniu Hochland Polska zaprosił do świętowania swojego jubileuszu partnerów biznesowych i pracowników. Dla wszystkich pracowników zorganizowana została wyjątkowa Gala Urodzinowa – “Pyszne od 25 lat”. Poprzedził ją biznesowy event – Kolacja Mistrzów, która był o...

18.06.2019



Lider w branży przekąsek zwiększa inwestycje we Wrocławiu. Nowe receptury słodyczy trafiają stąd na cały świat

We wrocławskim Centrum Badań, Rozwoju i Jakości firmy Mondelēz International tworzone są nowe produkty kultowych marek słodyczy lubianych na całym świecie – to tutaj powstają m.in. receptury czekolad Milka czy ciastek Oreo. W kilkanaście miesięcy po otwarciu wrocławskiego ośrodka global...

11.12.2018



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

10 lat programu "Z Kujawskim pomagamy pszczołom"

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Dla ZT „Kruszwica” S.A. tegoroczne obchody są wyjątkowe, ponieważ celebrujemy 10-lecie Programu „Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom”.

20.05.2020



Zero waste w praktyce - Inspiracje kulinarne Hochland

Na początku marca odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne Hochland w idei zero waste. Wydarzenie poprowadzili: Damian Kordas, utalentowany kucharz młodego pokolenia i Jagna Niedzielska, propagatorka ruchu Zero Waste w Polsce. W spotkaniu uczestniczyli influencerzy, którzy pod okiem ekspertów zgłę...

10.03.2020



WWF: Olej palmowy FERRERO najbardziej zrównoważony w całej branży

Karta oceny nabywcy oleju palmowego WWF 2020 Scorecard.

21.01.2020



Hochland bada poziom zadowolenia lokalnych społeczności

Hochland Polska na koniec 2019 roku już trzeci raz przeprowadził ankietowanie oceniające zadowolenie wśród społeczności lokalnej. Zgodnie z przyjętymi założeniami zaproszono do wypełnienia ankiety wszystkie chętne osoby, mieszkańców z rejonu Kaźmierza i Węgrowa, miejsc w których Hochland ma w Pols...

10.01.2020



Śladami najświeższych trendów kulinarnych z Hochland

Hochland Professional stale pracuje nad nowymi przepisami z udziałem produktów food service. Na zorganizowanych ostatnio warsztatach kulinarnych wspólnie ze znakomitym szefem kuchni Ernestem Jagodzińskim stworzono nowe dania na bazie dwóch produktów: sera twarogowego Cremette i sera Cagliata.

20.12.2019



„Ulubione danie z serem Hochland" na Nowy 2020 Rok!

Kalendarz Hochland Polska na rok 2020 prezentuje „Ulubione danie z serem Hochland". 12 wyjątkowych przepisów wyłoniono w ramach trzynastej edycji konkursu fotograficznego, w którym udział wzięli Pracownicy Hochland Polska. Znajdują się w nim przepisy na zupy, przekąski, dania główne oraz des...

10.12.2019



więcej aktualności

Grześki latem nie pływają w czekoladzie!

W okresie wakacyjnym marka Grześki wzmacnia komunikację oferty wafli bez polewy, jako idealnej przekąski w upalne dni. W czerwcu w zasięgowych mediach realizowana będzie kampania reklamowa pod hasłem „Grześki latem nie pływają w czekoladzie”. Działania potrwają przez cały miesiąc m.in....

02.06.2020



Nowa kampania HOCHLAND - TO JEST PYSZNE #WDOMU

Hochland rozpoczął kampanię reklamową TO JEST PYSZNE #WDOMU. Na jej potrzeby przygotowano emocjonalny spot, prezentujący sceny z domów wielu Polaków. Film w optymistyczny sposób opowiada, że mimo trudnej sytuacji „razem możemy sprawić, że każdy dzień będzie piękny”.

26.05.2020



Hochland w Polsce – jakość, bezpieczeństwo i pyszny smak

Hochland rozpoczyna nową kampanię digitalową. Jej głównym przesłaniem jest podkreślenie wyróżników związanych z obecnością firmy w Polsce – produkcja w dwóch krajowych zakładach, szczególna dbałość o zachowanie standardów bezpieczeństwa, współpraca z ponad 500 rodzinnymi gospodarstwami. Wszy...

21.05.2020



Nowość! Familijne opakowania lodów Grześki, Jeżyki i Śliwka Nałęczowska

Firma Colian rozszerzyła ofertę lodów rodzinnych, by zapewnić jeszcze więcej przyjemności amatorom chłodzących deserów. W sklepowych zamrażarkach pojawiły się lody Grześki, Jeżyki i Śliwka Nałęczowska w familijnym formacie.

20.05.2020



Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Zwycięzcy odebrali kluczyki do samochodów! Finał urodzinowej loterii Hochland – To jest pyszne od 25 lat

Za nami finał loterii urodzinowej Hochland, w której do wygrania były niezwykle atrakcyjne nagrody główne – 5 samochodów Jeep Renegade! 9 lipca odbyło się spotkanie w trakcie którego zwycięzcy odebrali kluczyki do swoich nowych aut. Finał był także okazją do świętowania obchodów jubileuszu f...

15.07.2019



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij