Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Food Lex
Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
ABC Magazynowania
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego


Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

02.01.2018


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

31.07.2018


Opinie Stałego Komitetu

Stały Komitet UE ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz podczas posiedzenia w dniu 17 września 2018 r. przyjął cztery opinie dotyczące stosowania określonych dodatków do żywności.

28.12.2018

Przegląd orzeczniczy prawa żywnościowego

Podmioty z branży spożywczej, kwestionujące decyzje Inspekcji Handlowej w sądach administracyjnych, nie mają łatwego zadania.

28.12.2018


więcej aktualności
Znakowanie - pl

Wiadomości

Znakowanie - eu

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Oleje roślinne - bogactwo natury

Natura to przebogaty i nieprzebrany rezerwuar zasobów, wśród których człowiek znaleźć może praktycznie wszystko, co potrzebne mu jest do funkcjonowania. Zwłaszcza dziś, gdy wielowiekowemu doświadczeniu i mądrości przodków w sukurs przychodzi najnowsza technologia. Nie od dziś wiadomo, jak ważną ro...

06.12.2018


Nowe badania naukowe potwierdzające zalety niskokalorycznych substancji słodzących

W dniu 6 listopada br., miała miejsce konferencja zorganizowana przez International Sweeteners Association pt. „The science behind low calorie sweeteners: where evidence meets policy”.

13.11.2018


Jakie są korzyści ze stosowania niskokalorycznych substancji słodzących?

Niskokaloryczne substancje słodzące są bezpiecznie stosowane w napojach bezalkoholowych w Europie od lat 70. XX w.

09.11.2018


Kwasy omega-3 – Wszystko jak w szwajcarskim zegarku

Francuski lekarz i filozof JulienOffray de La Mettrie swoje najgłośniejsze dzieło z roku 1748 zatytułował „L’homme-machine”, czyli „Człowiek-maszyna”. Rzeczywiście analogii między organizmem ludzkim a mechanizmem jest wiele.

10.10.2018

więcej aktualności

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Kontrola ż...

Zorganizowana w dniu 15 listopada 2018 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu kontroli jakości w łańcuchu spożywczym.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie...

Zorganizowana w dniu 11 października 2018 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych dla artykułów spożywczych.
więcej

VII Akademia Food-Lex - jakość i bezpieczeństwo żywn...

W dniach 23 – 24 maja 2018 r. w Radziejowicach koło Warszawy odbyła się dwudniowa „VII Akademia Food-Lex - jakość i bezpieczeństwo żywności” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”. Konferencja dotyczyła kluczowych kwestii z zakresu bezpieczeństwa i jakości żywności, a wzięło w niej udział ponad trzydziestu przedstawicieli przemysłu spożywczego.
więcej

Wiadomości z firm

Co czwarte dziecko nie je codziennie śniadania. Zdrowe nawyki żywieniowe mogą budować w najmłodszych szkoły

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Badania wskazują jednak, że w porannym pośpiechu często o nim zapominamy. 24 proc. dzieci nie je codziennie śniadania, nie wszystkie zabierają też drugie śniadanie do szkoły – mówi Ewa Gayny z Partnerstwa dla Zdrowia. By nauczyć dziecko tego z...

14.11.2018



Gryf Gospodarczy 2018 dla Farm Frites Poland

W środę, 19 września w Dworze Artusa w Gdańsku, Dorota Markiewicz-Kubik, Dyrektor ds. HR, Komunikacji i Zaangażowania Społecznego naszej firmy, odebrała z rąk Marszałka Województwa Pomorskiego, Mieczysława Struka, statuetkę Gryfa Gospodarczego 2018, przyznaną naszej firmie w kategorii Lider Odpowi...

20.09.2018



PEPSICO OGŁASZA ZNACZĄCE POSTĘPY W REALIZACJI CELÓW FIRMY DO ROKU 2025, WYNIKAJĄCYCH ZE STRATEGII „DZIAŁANIE ZE ŚWIADOMOŚCIĄ CELU”

Poszerzenie oferty napojów o wartości energetycznej nieprzekraczającej 100 kalorii do 43%; ponad dwukrotne zwiększenie odsetka płodów rolnych pozyskiwanych w ramach Programu Zrównoważonego Rolnictwa; dotarcie do 6,4 mln kobiet i dziewcząt dzięki inwestycjom w projekty dot. lokalnych społeczności.

27.07.2018



PEPSICO OGŁASZA DRUGĄ EDYCJĘ PROGRAMU NUTRITION GREENHOUSE WSPIERAJĄCEGO MARKI SPOŻYWCZE PRZYSZŁOŚCI

Nawet 10 start-upów skupionych wokół odżywiania może skorzystać z dotacji o łącznej wysokości 300 tysięcy euro i zawalczyć o nagrodę pieniężną

22.05.2018



Żywiec Zdrój wspiera lokalne społeczności w ramach programu „Dobry Sąsiad”

Żywiec Zdrój ze szczególną troską dba o dobro natury i okolic, z których pochodzi. Dlatego firma stworzyła program „Dobry Sąsiad”, którego celem jest wspieranie oraz pomoc mieszkańcom, a także angażowanie się w rozwiązywanie istotnych problemów z punktu widzenia lokalnej społeczności. ...

23.02.2018



Pierwsze siłownie plenerowe w ramach akcji „Nestlé Porusza Polskę” już otwarte

Na przełomie września i października zakończyły się prace montażowe, związane z otwarciem pierwszych siłowni plenerowych w ramach finału tegorocznej edycji akcji „Nestlé porusza Polskę”. Z obiektów mogą już korzystać m.in. mieszkańcy Szczytny, Chynowa oraz Koła. Siłownie stanęły w zwyc...

19.10.2017



więcej aktualności

Lider w branży przekąsek zwiększa inwestycje we Wrocławiu. Nowe receptury słodyczy trafiają stąd na cały świat

We wrocławskim Centrum Badań, Rozwoju i Jakości firmy Mondelēz International tworzone są nowe produkty kultowych marek słodyczy lubianych na całym świecie – to tutaj powstają m.in. receptury czekolad Milka czy ciastek Oreo. W kilkanaście miesięcy po otwarciu wrocławskiego ośrodka global...

11.12.2018



25 lat Programu Agro kluczem do sukcesu PepsiCo w Polsce

W zakładzie w Grodzisku Mazowieckim odbyła się uroczystość podsumowująca 25 lat Programu Agrarnego PepsiCo w Polsce. W ciągu minionego ćwierćwiecza, dzięki znaczącym inwestycjom PepsiCo, areał upraw wzrósł do 7000 ha, a wielkość kontraktowanych zamówień, pochodzących w 100% od polskich rolników, s...

29.11.2018



PepsiCo zapowiada wielomilionowe inwestycje w rozwój swoich zakładów w Polsce. Planuje zwiększenie liczby współpracujących gospodarstw rolnych o 30 proc.

Od 25 lat PepsiCo prowadzi w Polsce program agrarny oparty na współpracy z polskimi producentami ziemniaka, rocznie skupując płody rolne o wartości blisko 120 mln zł. W planach ma zwiększenie liczby współpracujących gospodarstw rolnych o 30 proc. i kolejne, wielomilionowe inwestycje w zakłady dzia...

27.11.2018



PEPSICO WICELIDEREM BADANIA SATYSFAKCJI WSPÓŁPRACY WEDŁUG SIECI HANDLOWYCH W POLSC

Od 5 lat PepsiCo znajduje się na podium w badaniach TAG Advantage; w tym roku firma zajęła 2. miejsce pod względem oceny całościowej wśród 19 biorących udział w badaniu firm z branży dóbr szybkozbywalnych.

20.09.2018



LEMON LEMON® OD 7UP – NOWA, BARDZO BARDZO CYTRYNOWA LEMONIADA Z BĄBELKAMI OD PEPSICO

Już tej wiosny, PepsiCo zaprezentuje Lemon Lemon od 7UP, zupełnie nową lemoniadę z bąbelkami, która jest idealnym dopełnieniem pikników na świeżym powietrzu. Produkt zawiera sok z cytryn i ma mniej kalorii, dzięki częściowemu zastąpieniu cukru substancją słodzącą otrzymaną ze stewii.

23.04.2018



Szkoły szukują się do zdrowej rywalizacji w ramach 8. edycji programu "Żyj smacznie i zdrowo"

Nauczyciele szkół podstawowych i gimnazjalnych, którzy zarejestrują się do programu, otrzymają przygotowane przez zespół specjalistów darmowe materiały edukacyjne pomocne w przeprowadzeniu lekcji z obszaru prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej. Jednocześnie mają możliwość wzięcia udziału r...

31.10.2017



więcej aktualności

ŚWIAT POMALOWANY NA NIEBIESKO: PEPSI ZAPRASZA NA WYJĄTKOWE EMOCJE W GLOBALNEJ KAMPANII FOOTBALLOWEJ

Nowa globalna telewizyjna kampania reklamowa - Pepsi łączy piłkę nożną i słynnych piłkarzy.

09.03.2018



PEPSICO PRZEDŁUŻA PARTNERSTWO Z LIGĄ MISTRZÓW UEFA

Firma PepsiCo ogłosiła dzisiaj przedłużenie umowy sponsorskiej z Ligą Mistrzów UEFA na kolejne trzy lata. Kontrakt obejmuje sześć wiodących światowych marek PepsiCo, w tym Pepsi®, Pepsi MAX®, Lay’s i Gatorade, które pozostaną oficjalnymi markami wspierającymi rozgrywki klubowe aż d...

08.02.2018



WYZWANIE SMAKU PEPSI ZNÓW BĘDZIE RZĄDZIĆ LATEM!

JESZCZE WIĘCEJ EMOCJI ZAPEWNI WYJĄTKOWY AMBASADOR AKCJI – FILIP CHAJZER!

12.06.2017



Jemy oczami – czyli o tym, co wpływa na nasz apetyt

Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz apetyt już „od pierwszego wej...

11.04.2017



Herbapol Lublin wchodzi w kanał HoReCa

Spółka Herbapol-Lublin podjęła decyzję o wejściu w kanał HoReCa. W rezultacie poszerzone zostało portfolio firmy o dedykowane sektorowi HoReCa linie herbat: Breakfast i Premium.

21.03.2017



Unilever wprowadza do Polski lody Ben & Jerry’s

Unilever Polska rozszerza portfolio produktów dostępnych na polskim rynku o znaną na całym świecie markę Ben & Jerry’s z segmentu lodów superpremium. Lody Ben & Jerry’s dostępne będą w Polsce w sześciu wariantach smakowych i dwóch gramaturach. Oficjalny launch produktów nastąpi jeszcze...

20.03.2017



więcej aktualności

Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



Do 15 kwietnia Nestlé przyjmuje aplikacje na „Letnią Praktykę z Nestlé”. To szansa na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego w międzynarodowej firmie

Jak co roku, Nestlé zaprasza na płatne letnie praktyki. Przez 3 miesiące, od 1 lipca do 30 września, młodzi praktykanci będą mogli zobaczyć jak wygląda praca w międzynarodowej firmie i zdobywać doświadczenie zawodowe u największego światowego producenta spożywczego.

31.03.2015



więcej aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij