Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
PFPŻ ZP w mediach: Czy jesteśmy gotowi na system kaucyjny?
Od 1 października na sklepowych półkach miały pojawić się napoje w butelkach i puszkach z doliczoną kaucją. Tymczasem wiele wskazuje na to, że system nie ruszy zgodnie z planem. Co to oznacza dla konsumentów i producentów? Jakie koszty poniesiemy i czy czeka nas rewolucja w gospodarce odpadami? Na te pytania odpowiada Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP.

Od 1 października 2025 roku na sklepowych półkach miały pojawić się napoje w butelkach i puszkach, do których ceny doliczana będzie kaucja. Choć termin ten był długo zapowiadany, wiele wskazuje na to, że system kaucyjny nie ruszy zgodnie z planem. Co to oznacza dla konsumentów? Czy czeka nas niemiła niespodzianka? 


Na te i wiele innych pytań odpowiada dr inż. Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, w rozmowie z Adamem Pantakiem z Dziennika Gazety Prawnej.


W wywiadzie poruszono m.in.:

  • praktyczne konsekwencje wdrożenia systemu kaucyjnego,

  • realne koszty dla producentów i konsumentów,

  • zagrożenia wynikające z braku gotowości infrastrukturalnej,

  • wpływ nowych regulacji na konkurencyjność polskiego sektora spożywczego.

Zachęcamy do obejrzenia pełnej rozmowyhttps://www.youtube.com/

To ważny głos ekspercki w debacie o przyszłości gospodarki odpadami i odpowiedzialności producentów. Warto posłuchać.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij