Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zaproszenie EFSA do przekazywania danych w celu ponownej oceny bezpieczeństwa heksanu technicznego stosowanego jako rozpuszczalnika ekstrakcyjnego podczas wytwarzania żywności
Celem zaproszenia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) do przekazywania danych jest zebranie dokumentacji (danych opublikowanych, jak również jeszcze nieopublikowanych) istotnej dla przeprowadzenia ponownej oceny bezpieczeństwa stosowania heksanu technicznego jako rozpuszczalnika ekstrakcyjnego w produkcji żywności i składników żywności.

Heksan techniczny jest rozpuszczalnikiem dopuszczonym do stosowania w produkcji żywności, na przykład olejów roślinnych.


Wszystkie podmioty zainteresowane powyższą tematyką, które chciałyby przyczynić się do zebrania udokumentowanych informacji na temat stosowania heksanu technicznego, jego pozostałości w żywności oraz jego właściwości toksykologicznych proszone są o przekazywanie informacji do Urzędu EFSA.


Termin na przekazywanie danych upływa 23 października br.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij