Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ryby mogą chronić przed chorobą Parkinsona
Pewne białko zawarte w rybach utrudnia gromadzenie się związanych z chorobą Parkinsona, białkowych złogów. Niektóre gatunki mają tej substancji więcej niż inne, a jej ilość zmienia się wraz z porami roku - informuje PAP.

Ryby od dawana uważa się za ważny składnik zdrowej diety - zwracają uwagę naukowcy ze szwedzkiego Uniwersytetu Technologicznego w Chalmers. Zwykle jednak ceni się je za obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.


Szwedzki zespół zaznacza jednak, że badania na temat wpływu tych kwasów dawały nie zawsze spójne wyniki, tymczasem nowe rezultaty sugerują ważne działanie substancji zupełnie innego rodzaju, a mianowicie zapobieganie chorobie Parkinsona.


Więcej informacji: PAP.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij