Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Czy warto zamienić zwykłą sól na sól morską?
W związku z często pojawiającymi się opiniami o korzyściach zdrowotnych płynących z zastąpienia soli kuchennej innymi rodzajami soli, dr inż. Anna Wojtasik z IŻŻ w trakcie prelekcji "Mniej soli - korzystnie dla zdrowia" zorganizowanej przez Wszechnicę Żywieniową w SGGW w dniu 20 kwietnia 2016 r. przedstawiła obiektywne informacje w tym zakresie.

Prawdziwe różnice między solą morską a solą kuchenną są w ich smaku, konsystencji i metodzie uzyskiwania, jednakże ich wpływ na organizm jest taki sam. 


Pomimo tego, że różne rodzaje soli zawierają śladowe ilości dodatkowych składników mineralnych, to nie zmniejszają one wpływu sodu, gdyż zawartość chlorku sodu i tak wynosi w nich od 95 do 98%.


Ze względu na śladową zawartość składników mineralnych, ilość spożywanej soli oraz potrzebę ograniczenia jej spożycia – sól nie może być traktowana jako źródło składników mineralnych  powiedziała dr inż. Anna Wojtasik (Instytut Żywności i Żywienia) w trakcie prelekcji "Mniej soli - korzystnie dla zdrowia" zorganizowanej przez Wszechnicę Żywieniową w SGGW w dniu 20 kwietnia 2016 r.


W zmniejszeniu spożyciu sodu pomocne może być stosowanie soli sodowo-potasowej, zawierającej od 70 do 75% chlorku sodu.

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij