Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmiany prawne w zakresie zanieczyszczeń żywności – obowiązki dla firm
– Kwestia wpływu opakowań na bezpieczeństwo produktów żywnościowych jest tematem bardzo ważnym dla przedsiębiorców, szczególnie w kontekście czekających ich zmian w gospodarce odpadami opakowaniowymi, w tym przede wszystkim w zakresie procedowanej przez Rząd Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta (ROP) – powiedział dr Andrzej Gantner wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców (PFPŻ ZP) otwierając konferencję „Zmiany prawne w zakresie zanieczyszczeń żywności”. Wydarzenie odbyło się 19 listopada 2025 w formule online.

ROP będzie miał wpływ nie tylko na koszty organizacji selektywnej zbiórki odpadów opakowaniowych i przygotowania do recyklingu, które w znaczący sposób obciążą sektor rolno-spożywczy. Celem ROP jest również znaczące zwieszenie udziału opakowań o znacznie większym stopniu recyklowalności i udziału recyklatu. Nieprzekraczalną granicą dla ekoprojketowania jest bezpieczeństwo produktów żywnościowych. Zmiany nie mogą doprowadzić do zagrożeń związanych z obniżeniem barierowości opakowań, czy do zwiększenia ryzyka migracji niebezpiecznych związków z opakowań do produktów żywnościowych – podkreślił wiceszef PFPŻ. – Nieuwzględnienie tych uwarunkowań w projekcie ustawy ROP (UC100) może doprowadzić do absurdalnej sytuacji, w której producenci żywności będą obciążani zwiększonymi opłatami ROP, tylko dlatego, że muszą utrzymać standardy bezpieczeństwa i jakości żywności. Obecny projekt ustawy wprowadzi - według całego sektora rolno-spożywczego - podatek od bezpieczeństwa żywności i powinien być zasadniczo zmieniony – zaznaczył.


Konferencja, zorganizowana przez PFPŻ i kwartalnik „Food-Lex”, była skierowana do przedsiębiorców branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych z działów jakości i rozwoju, produkcji, badań i rozwoju, technologów oraz działów prawnych.


W programie konferencji znalazły się prezentacje na takie tematy, jak:

  • Prace regulacyjne dotyczące zanieczyszczeń mogących migrować z opakowań do żywności;
  • Ostatnie zmiany prawne i prace legislacyjne dotyczące limitów zanieczyszczeń w żywności;
  • Pozostałości pestycydów w oznaczeniach laboratoryjnych żywności;
  • Deklaracja alergenów na etykietach produktów spożywczych.


Aktualne prace legislacyjne dotyczące zanieczyszczeń mogących migrować z opakowań do żywności omówiła Marzena Pawlicka-Cegiełko z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB. Ekspertka zaprezentowała stan prac dla procesów recyklingu tworzyw sztucznych, takich zagadnień jak: Bisfenol A i jego pochodne monitoring, okresy przejściowe; węglowodory olejów mineralnych MOSH MOAH oraz substancje dodane w sposób niezamierzony NIAS.


Podczas konferencji dyskutowano też o ostatnich zmianach prawnych i pracach legislacyjnych dotyczących limitów zanieczyszczeń w żywności. Temat zaktualizował i przedstawił Andrzej Starski, również ekspert z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB. Omówił on zarówno zanieczyszczenia procesowe, jak i środowiskowe w żywności.


Kolejnym ważnym tematem poruszonym podczas konferencji PFPŻ i Food-Lex była kwestia pozostałości pestycydów w oznaczeniach laboratoryjnych żywności. Zagadnienie to wyjaśniła Dorota Hojan z J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. Mówiła ona m.in. o wymaganiach prawnych, odchyleniach uzyskiwanych wyników oznaczeń laboratoryjnych, a także o wpływie przetworzenia i innych czynników na uzyskiwane wyniki oznaczeń.


Eksperci odpowiadali również na pytanie jakie są dziś wymagania prawne dotyczące deklaracji alergenów na etykietach produktów spożywczych. W tym temacie wypowiadała się Monika Grzebalska z SGS Polska Sp. z o.o. Ekspertka wyjaśniła m.in. sposób deklaracji alergenów na rynkach UE, USA, Chin i przestawiła prace legislacyjnie związane z deklaracją alergenów i udzieliła praktycznych wskazówek dotyczących właściwych opisów na etykietach.


Wydarzenie moderowała Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji w PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex”.


Dziękujemy wszystkim prelegentom za podzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem, a uczestnikom za obecność i dyskusję. Informacje o naszych kolejnych wydarzeniach dostępne są na naszych profilach w mediach społecznościowych. Zachęcamy do obserwowania.


Patroni konferencji:

  • Związek Polskich Przetwórców Mleka
  • Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
  • Związek POLSKIE MIĘSO
  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej


Patroni medialni wydarzenia:

  • Gospodarka Mięsna
  • Mistrz Branży 
  • Polska Rolna
  • Polskie Mięso
  • Przegląd Piekarski i Cukierniczy
  • Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny
  • Przemysł Spożywczy

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij