DECAF: Picie kawy zdrowsze niż sądzono– Umiarkowane, codzienne picie kawy nie tylko nie zwiększa ryzyka nawrotu arytmii, ale może działać ochronnie u pacjentów po kardiowersji. Otwiera to drogę do rewizji dotychczasowych zaleceń dotyczących ograniczania kofeiny u osób z migotaniem przedsionków – wynika z badania DECAF opublikowanego w prestiżowym czasopiśmie JAMA w artykule pt. “Caffeinated Coffee Consumption or Abstinence to Reduce Atrial Fibrillation: The DECAF Randomized Clinical Trial”.Migotanie przedsionków, jedna z najczęstszych arytmii serca
na świecie, od lat było kojarzone z koniecznością ograniczenia spożycia kawy. Badanie DECAF (Does Eliminating
Coffee Avoid Fibrillation?) podważa to przekonanie. Wykazano, że picie dziennie
co najmniej jednej filiżanki kawy z kofeiną – przez pacjentów, po skutecznej
kardiowersji – wiąże się z 39% niższym ryzykiem nawrotu arytmii w porównaniu z
osobami, które całkowicie zrezygnowały z kawy i innych źródeł kofeiny.
Badanie DECAF było inicjowanym przez naukowców z University
of California w San Francisco (UCSF) oraz University of Adelaide,
prospektywnym, otwartym, międzynarodowym, wieloośrodkowym, randomizowanym
badaniem klinicznym. Pacjentów rekrutowano z pięciu ośrodków trzeciego stopnia
referencyjności w USA, Australii i Kanadzie. Uczestniczyło w nim 200 dorosłych
pacjentów ze średnią wieku 69 lat, u których wykonano kardiowersję z powodu
utrwalonego migotania przedsionków lub trzepotania przedsionków. Badanych losowo
przydzielono do grupy spożywającej minimum jedną filiżankę kawy dziennie lub do
grupy całkowicie unikającej zarówno kawy, jak i innych źródeł kofeiny.
Zrealizowane badanie zostało prospektywnie zarejestrowane w
ClinicalTrials.gov (NCT05121519) oraz zatwierdzone przez komisje bioetyczne
University of California San Francisco, University of Adelaide oraz University
of Toronto.
Jak dowodzą badacze, nawrót migotania przedsionków lub
trzepotania przedsionków w ciągu sześciu miesięcy wystąpił u 47% uczestników
pijących kawę oraz u 64% pacjentów w grupie abstynencji, co odpowiada hazard
ratio 0,61 (95% CI: 0,42–0,89; p=0,01). Jednocześnie nie stwierdzono różnic w
częstości poważnych działań niepożądanych między obiema grupami.
Eksperci podkreślają jednak, że decyzję o włączeniu kawy do
codziennej diety należy podejmować indywidualnie, najlepiej w konsultacji z
lekarzem prowadzącym.
Źródło i więcej informacji: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2841253
Polecamy lekturę!
pełna lista aktualności
|