Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kawa to superfood – nowe oblicze małej czarnej
Kawa należy do wyjątkowych, podarowanych człowiekowi przez naturę, produktów spożywczych. Za jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie odpowiada bogactwo związków aktywnych zamkniętych w brązowych ziarnach – kofeina i antyoksydanty.

Kawa należy do wyjątkowych, podarowanych człowiekowi przez naturę, produktów spożywczych. Za jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie odpowiada bogactwo związków aktywnych zamkniętych w brązowych ziarnach – kofeina i antyoksydanty. Polifenole z kolei mogą sprzyjać w profilaktyce wielu chorób, m.in. cukrzycy typu 2, Alzheimera czy nadciśnienia.


Setki analiz naukowych, prowadzonych na całym świecie, dowodzących pozytywnego wpływu kawy na zdrowie, spowodowały, że o kawie zaczęto mówić jako o „gwieździe prewencji chorób”. W 2016 roku została umieszczona w polskiej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, czyli schemacie przedstawiającym zasady prawidłowego żywienia, a obecnie na tzw. Talerzu Zdrowego Żywienia, który w 2020 roku zastąpił Piramidę. Wyjątkowość tego napoju polega na tym, że jest powszechnym i łatwo dostępnym środkiem spożywczym, który nie dość, że możemy pić dla przyjemności, to jeszcze zadbać o zdrowie i kondycję psychofizyczną! Obalonym naukowo mitem okazały się twierdzenia mówiące o tym, że kawa uzależnia, wypłukuje magnez, odwadnia czy wywołuje refluks.


Z całą pewnością należy więc przestać myśleć i mówić o kawie jako o używce, a zacząć ją traktować jako superfood, które nie tylko wesprze nasz organizm, ale pozwoli się zrelaksować w towarzystwie znajomych bądź w chwili wyciszenia dla nas samych. Sięgając po kawę, pamiętajmy o umiarkowanej ilości kofeiny, którą Europejski Urząd Bezpieczeństwa ds. Żywności (EFSA) określa na 400 mg dziennie dla osób dorosłych, co odpowiada 3-5 filiżankom tego napoju.


Z wynikami badań naukowych, analizujących powiązanie między regularnym spożywaniem kawy a funkcjonowaniem różnych układów w organizmie człowieka, można zapoznać się na stronie internetowej programu „Kawa i zdrowie”. Warto też zapoznać się z perspektywą Prof. Mirosława Jarosza, jeden z najwybitniejszych polskich specjalistów ds. żywienia, który ostatnio był gościem programu Onet Rano. #Wiem


baner-poziomu-2-medonet-patron

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij