Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Panel "Przemysłu Spożywczego" na targach Polagra-Food i Polagra-Tech, 14.09.2010 r.
14 września 2010 r., godz. 11-13, paw. 7, sala C,
Polagra-Tech i Polagra-Food w Poznaniu
(bilet wstępu na targi upoważnia do bezpłatnego udziału w panelu).


Organizatorzy:

       


Partnerzy:
       

Honorowy patronat:

 



Podstawowym źródłem wiarygodnej informacji o produkcie spożywczym powinna być jego etykieta. Jednak ona, podobnie jak hasła reklamowe i inne informacje o produkcie, jest opracowana przez producenta, który chciałby, aby właśnie jego produkt kupił konsument. Czy zatem informacje na etykiecie są prawidłowe, rzetelne i zrozumiałe dla konsumenta? Niestety, nie zawsze się tak dzieje i dlatego ustawodawca wprowadził specjalne przepisy regulujące zasady i formy znakowania żywności.

Wiedza o tym, jak prawidłowo znakować żywność i jakie informacje powinna zawierać etykieta jest zatem niezbędna producentom żywności, a potrzebna konsumentom. Potwierdzają to wyniki 8688 kontroli przeprowadzonych w 2009 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wskazujące na to, że aż 35,1% skontrolowanych partii artykułów rolno-spożywczych było nieprawidłowo oznakowanych.

Jaki jest zatem cel wprowadzania przepisów prawnych dotyczących oznakowania żywności, jakie informacje powinny być obowiązkowe, a jakie dobrowolne  i czy konsumenci rozumieją informacje  na etykiecie - o tym zamierzamy dyskutować podczas panelu.

Tematyka panelu:

  • Czy Polacy i Europejczycy czytają i rozumieją informacje na etykietach? (dane z raportu Europejskiej Organizacji Konsumenckiej)
  • W jakim celu tworzone są regulacje prawne dotyczące znakowania produktów
    Aktualny stan prawny z zakresu znakowania produktów
  • Nieprawidłowości w znakowaniu produktów spożywczych wprowadzanych do obrotu
  • Oświadczenia żywieniowe  i zdrowotne – wczoraj, dziś i jutro
  • Dobrowolne znakowanie wartością odżywczą GDA
  • Dodatki do żywności – stosowanie i znakowanie

Organizatorzy: Redakcja „Przemysłu Spożywczego”, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Zarząd MTP.

Partnerzy: Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, TÜV Rheinland Polska

Honorowy patronat: Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij