Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Mniejszy import warzyw i owoców w Niemczech
Jak poinformowało Niemieckie Biuro Statystyczne, w minionym, 2010 roku Niemcy zaimportowali łącznie mniej owoców i warzyw świeżych niż rok wcześniej. Wolumen importu warzyw świeżych wyniósł 2,97 mln ton, a owoców odpowiednio - 4,75 mln ton - informuje FAMMU/FAPA.

W przypadku dostaw warzyw na niemiecki rynek dominowała w minionym roku Holandia z wolumenem - 1,16 mln ton, czyli niecałych 40% w łącznej wielkości importu. Na drugim miejscu znalazła się Hiszpania, która wyeksportowała około 855,0 tys. ton warzyw do Niemiec. Ponadto około 295,0 tys. ton stanowiły dostawy z Włoch, 114,2 tys. ton z Francji i około 125,0 tys. ton z Belgii.

W pierwszej piątce najbardziej popularnych warzyw sprowadzanych na niemiecki rynek znalazły się w minionym roku między innymi pomidory z wynikiem 681,2 tys. ton oraz kolejno ogórki - 503,0 tys. ton, słodka papryka - 320,3 tys. ton oraz cebula - 233,8 tys. ton i marchew - 201,5 tys. ton. W przypadku importu świeżych owoców, największe ich ilości Niemcy zaimportowali z Hiszpanii - 1,3 mln ton.

(Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Statistischen Bundesamt Deutschland).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij