| Spotkanie PFPŻ ZP z przedstawicielami Parlamentu Europejskiego w sprawie projektu rozporządzenia w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.W dniu 21 czerwca 2011 r. w Parlamencie Europejskim w Brukseli odbyło się spotkanie zorganizowane przez PFPŻ ZP pod patronatem euro-deputowanego dr Czesława Siekierskiego, w którym uczestniczyli przedstawiciele Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, polscy euro-posłowie oraz reprezentanci Stałego Przedstawicielstwa RP. Dotyczyło ono prac parlamentarnych w związku ze zbliżającym się drugim czytaniem plenarnym i głosowaniem projektu rozporządzenia w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
 Przedstawiciele PFPŻ ZP
zaprezentowali główne zagadnienia zawarte w powyższym projekcie rozporządzenia,
które są szczególnie istotne dla przemysłu spożywczego. W spotkaniu wzięło udział ok. 30 osób. 
 Omówiono następujące tematy: 
 rola i znaczenie rozporządzenia Parlamentu
     Europejskiego i Rady w sprawie
     przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Food Information
     Proposal)podawanie informacji o wartości odżywczejpodawanie informacji o kraju pochodzenia czytelność informacjipodwójne obowiązkowe informacje deklaracja tłuszczów/olejów roślinnych podawanie daty minimalnej trwałości na
     porcjach produktówdeklaracja zawartości nettookres przejściowy dla stosowania
     rozporządzenia
 
 Stanowisko PFPŻ ZP prezentowali: Małgorzata Skonieczna
(Prezes), Andrzej Gantner (Dyrektor Generalny) oraz Dorota Kozłowska (Dyrektor ds.
Legislacji). 
 Na zakończenie spotkania przeprowadzono dyskusję dotyczącą
aktualnych ustaleń w ramach trwającego Trilogu pomiędzy przedstawicielami
Parlamentu Europejskiego, Komisji Europejskiej i Rady UE. 
 W dniu 6 lipca br. zdecydowaną większością głosów Parlament
Europejski przyjął kompromisową wersję rozporządzenia wypracowaną w ramach
Trilogu, popieraną przez przemysł spożywczy. 
 
 pełna lista aktualności
 |