KE zezwala na produkcję parmezanu na innym obszarzeTrzęsienie ziemi, jakie miało miejsce 20 maja bieżącego roku we Włoszech w znaczący sposób dotknęło region Emilia-Romania, w którym produkuje się cieszący się statusem Chronionego Oznaczenia Geograficznego (PDO) ser Parmigiano Reggiano - informuje FAMMU/FAPA.W wyniku kataklizmu zniszczeniu uległo 13 magazynów, w których dojrzewał
 parmezan. Z półek spadło ok. 300 tys. form sera ważących po 40 
kilogramów, co stanowi ok. 10 proc. rocznej produkcji. Część uległa 
całkowitemu zniszczeniu. Szacuje się, że straty przemysłu rolnego w 
Emilii-Romanii osiągnęły poziom 0,25 mld EUR.  Jedną z cech produktów 
ze statusem PDO jest ich produkcja i przetwarzanie w ściśle określonym 
miejscu, jednak w związku z katastrofą lokalne władze sanitarne w 
Emilii-Romanii nie zezwalają na produkcję parmezanu w tym regionie. Na 
mocy rozporządzenia UE nr 510/2006 pozwalającym na tymczasowe zmiany 
przepisów z przyczyn sanitarnych i fitosanitarnych Komisja Europejska 
zdecydowała o zastosowaniu wyjątku co do Parmigiano Reggiano i 
zezwoleniu na tymczasowe wytwarzanie tego sera na innym obszarze. 
 
 (Źródło: FAMMU/FAPA).
   
 
 pełna lista aktualności 
    	 |