Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Brytyjska kiełbasa w unijnym rejestrze nazw chronionych
W dn. 15 listopada br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze
Komisji nr 1069/2012 rejestrujące w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę brytyjskiej kiełbasy wieprzowej – „Newmarket Sausage”.


Kiełbasa produkowana jest z kawałków świeżego mięsa najlepszej jakości, pochodzących z całej tusz, łopatki lub boczku, z dodatkiem zestawu ziół i przypraw. Obszar produkcji obejmuje miasto Newmarket wraz z otaczającym je regionem, w hrabstwie Suffolk we wschodniej Anglii. Newmarket jest od XVII w. znanym miejscem wyścigów konnych. Kiełbasa stała się popularną przekąską fanów wyścigów, do dziś jest ceniona, również przez członków rodziny królewskiej. „Newmarket Sausage” jest znana ze swojej gruboziarnistej struktury zawierającej duże ilości przypraw jak pieprz czarny i biały, sól, tymianek, pietruszka, gałka muszkatołowa oraz naturalne substancje aromatyzujące na bazie suszonej cytryny jako przeciwutleniacze. Minimalna zawartość mięsa w kiełbasie powinna wynosić 70%, a tłuszczu nie powinna przekraczać 20%. Pozostałymi składnikami są chleb, suchary oraz woda.

 

Rozporządzenie wejdzie w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym UE.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dziennika Urzędowego UE z dn. 15.11.12


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij