Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE nakłada wyższe cło na mrożoną, amerykańską kukurydzę
W dniu 18 kwietnia 2013 roku ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji nr 349/2013 z dnia 17 kwietnia 2013 r. zmieniające stawkę dodatkowego cła na produkty, a w zasadzie na jeden produkt w przypadku rynku owoców i warzyw, pochodzący z USA.

Uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 673/2005 z dnia 25 kwietnia 2005 roku ustanawiające dodatkowe cła przywozowe na niektóre produkty pochodzące ze Stanów Zjednoczonych Ameryki, nałożono dodatkowe cło ad valorem w wysokości 15 % na przywóz tych produktów – między innymi zaliczała się do nich słodka kukurydza w każdej postaci – świeżej i przetworzonej – puszkowanej i mrożonej. Z uwagi na fakt, iż Stany Zjednoczone nie zapewniły zgodności z ustaleniami związanymi z cłami nałożonymi w celu ochrony przed dumpingiem, Komisja Europejska zdecydowała się podnieść to wcześniejsze „dodatkowe” cło z 15% do 26% w przypadku kukurydzy mrożonej. W celu uniknięcia obchodzenia dodatkowego cła przez stronę amerykańską, niniejsze rozporządzenie wykonawcze weszło w życie z dniem jego opublikowania, czyli 18 kwietnia bieżącego roku.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Dziennik Urzędowy UE


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij