Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Czym jest akryloamid i czy może być groźny dla zdrowia?
Już dziś rozpocznij regularną kontrolę swoich produktów pod kątem zawartości akryloamidu z Laboratorium J.S. Hamilton Poland S.A.

Akryloamid jest organicznym związkiem chemicznym powstającym w niektórych środkach spożywczych podczas obróbki w temperaturze co najmniej 120 st.C. Produkty te zawierają przede wszystkim cukry i aminokwasy, szczególnie asparaginę.
Fotolia_70894025_Subscription_Monthly_M
Jest kwalifikowany jako substancja zanieczyszczająca, stanowiąca zagrożenie chemiczne w łańcuchu żywnościowym. Na podstawie badań stwierdzono, że występowanie akryloamidu w żywności może zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Szczególnie podatne na powstawanie akryloamidu są bogate w węglowodany, pieczone lub smażone środki spożywcze, których surowce, takie jak: zboża, ziemniaki, ziarna kawy zawierają jego prekursory.

Pod koniec listopada 2017 roku zostało opublikowane RK (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 roku, ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności. Rozporządzenie stosowane będzie od 11 kwietnia 2018 roku.

Rozporządzenie to wskazuje:
  • działania służące zmniejszeniu poziomu akryloamidu w środkach spożywczych, w których może on powstawać,
  • poziomy odniesienia, które należy stosować do sprawdzenia skuteczności podejmowanych środków łagodzących
  • kryteria dla metod analitycznych oznaczenia akryloamidu w żywności.
Zgodnie z wyżej cytowanym rozporządzeniem obowiązek stosowania odpowiednich środków łagodzących oraz ustalenie programu pobierania próbek i analiz spoczywa na producentach i dostawcach żywności.

Laboratorium J.S. Hamilton Poland S.A. posiada wieloletnie doświadczenie w zakresie oznaczania zawartości akryloamidu w różnorodnych produktach spożywczych. Akredytowana metoda chromatografii gazowej z detekcją spektrometrii mas, stosowana w naszym Laboratorium do oznaczenia akryloamidu, spełnia kryteria skuteczności podane w Rozporządzeniu Komisji (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 roku.

Zapraszamy do kontaktu:

J.S. Hamilton Poland S.A.

ul. Chwaszczyńska 180
81- 571 Gdynia

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij