Nowe zasady oznakowania żywności jako wolnej od GMO1 stycznia 2020 r. weszła w życie ustawa z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów.Ustawodawca
przewidział możliwość oznakowania jako wolnych od GMO środków spożywczych
składających się z więcej niż jednego składnika. W przypadku gdy żywność składa
się z więcej niż jednego składnika, może być oznakowana jako wolna od GMO,
jeżeli są spełnione łącznie określone warunki.
Warto
zaznaczyć, że żywność i pasze oznakowane informacją o braku GMO wprowadzone na
rynek przed dniem wejścia w życie ustawy mogą pozostawać na rynku do
wyczerpania zapasów, lecz nie dłużej niż przez dwa lata, pomimo tego, że nie
spełniają wymogów przewidzianych w ustawie.
Nowa
ustawa dotycząca oznakowania żywności jako wolnej od GMO jest odpowiedzią
prawodawcy na rosnącą potrzebę rynkową uregulowania tej kwestii.
Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 1/2020, dostęp dla prenumeratorów>>
pełna lista aktualności
|