Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Swobodny przepływ żywności w Unii Europejski
Utworzenie jednolitego rynku wewnętrznego stanowiło jeden z podstawowych celów Unii Europejskiej. Swoboda przepływu towarów jest jedną z jego podstawowych swobód, obok swobody przepływu osób, usług oraz kapitału.

Gwarantują ją przepisy traktatowe oraz przyjęta na poziomie Unii harmonizacja norm i regulacji technicznych wraz z jednolitymi procedurami oceny. Została uregulowana w art. 26 oraz 28-37 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej i obejmuje swym zakresem wszystkie towary pochodzące z Państw Członkowskich oraz z państw trzecich, które znajdują się w swobodnym obrocie w państwach Wspólnoty. Podstawą swobodnego przepływu towarów jest unia celna, ustanawiająca jednolity obszar handlowy, w obrębie którego możliwy jest swobodny przepływ towarów wyprodukowanych zarówno w UE, jak i poza jej granicami.


Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 3/2020, dostęp dla prenumeratorów>> 


woman-is-holding-supermarket-basket-european-union-waving-flag-background-economy-concept-for-fresh-fruits-and-vegetables-2ADRD17

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij