Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Jak czytać etykiety - nowa kampania edukacyjna Nestlé
Większość Polaków nie sprawdza etykiet produktów, które wkładają do swoich koszyków. Nie porównują produktów między sobą, aby wybrać te, które są najlepsze dla nich i ich rodzin. Często nie wiedzą nawet, jakich informacji powinni szukać i co one oznaczają. Specjaliści firmy Nestlé, w ramach realizowania przyjętej strategii, opracowali 7 złotych zasad czytania etykiet. Z tymi wytycznymi decyzje zakupowe stają się niezwykle proste!

 Kamapania to  kolejny krok w realizacji strategii Nestlé – Dbania o zdrowie, prawidłowe odżywianie i dobre samopoczucie konsumentów.

 Umiejętność czytania etykiet czyni nas odpowiedzialnymi konsumentami. Dzięki tej wiedzy zwracamy większą uwagę na informacje, które są zamieszczone na etykietach przez producentów. Jesteśmy w stanie wybrać świadomie najlepszy dla nas produkt, a dzięki temu zbilansować dietę dla siebie, jak i dla całej rodziny. Ważna jest więc świadomość, co wkładamy do koszyka i później jemy. Przemyślane zakupy to nie tylko zaoszczędzony czas, ale także zdrowe samopoczucie każdego dnia.
 Firma Nestlé dąży do tego, aby od dziś etykiety nie stanowiły niezrozumiałego opisu na produkcie, ale pomogły nam świadomie wybierać najodpowiedniejsze produkty, najlepiej dopasowane do naszych potrzeb żywieniowych.
‘Porównując wartość odżywczą czy listę składników możemy wybrać produkt, który jest dostosowany do naszych potrzeb żywieniowych. Zwracajmy więc uwagę nie tylko na wartość kaloryczną produktów, które kupujemy, ale również na zawartość składników pokarmowych - białka, węglowodanów, cukrów prostych, tłuszczu” - zachęca Karolina Stępniak, Specjalista ds. żywienia w Nestlé Polska.

7 złotych zasad czytania etykiet Nestlé

1. Nie daj się wpuścić w maliny. Poznaj swoje prawa konsumencie

Składniki, które są pokazane graficznie na opakowaniu powinieneś znaleźć również w liście składników. Te i inne informacje, które producent podaje na etykietach produktów spożywczych są ściśle regulowane przez prawo-Rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych.

2. Najlepiej spożyć przed końcem…. Zawsze sprawdź datę ważności.

Data ważności w odniesieniu do produktów spożywczych funkcjonuje w postaci terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości (w zależności od trwałości oznaczonego produktu). Niezależnie od tej terminologii jest jedna najważniejsza zasada – to pierwsza informacja, która powinna zostać przez nas przeczytana.

3. Kiedy do lodówki?

Produkty przechowujemy w warunkach, które podaje nam producent. Sprawdźmy, ile czasu po otwarciu możemy go stosować. Niewłaściwe przechowywany produkt może ulec zmianom, które uniemożliwiają jego spożycie.

 4. Produkt niejedno ma imię….Zwracaj uwagę na symbole.

Świadomy wybór produktu spożywczego zależy wyłącznie od nas. Nie czytając informacji, które producent zamieszcza na opakowaniach, najczęściej nie jesteśmy w stanie rozróżnić dwóch, często tak samo wyglądających produktów. Czy kupując wodę butelkowaną interesuje nas, czy jest to woda mineralna, czy źródlana? Czy wybierając chleb zastanawiasz się, czy jest to pieczywo pełno – czy wieloziarniste? Produkty pełnoziarniste są dobrym źródłem błonnika. Sprawdź, czy produkty zbożowe, które wybierasz są z pełnego ziarna.

 5. Zostań fanem GDA

Dzięki wskaźnikowi GDA (Guideline Daily Amount)– Wskazanie Dzienne Spożycie) dowiesz się, ile kalorii zawiera dany produkt i jaki procent dziennego zapotrzebowania na energię oraz składniki odżywcze pokrywa jedna porcja danego produktu.

6. Podążaj za KOMPASEM ŻYWIENIOWYM® we właściwym kierunku zdrowego odżywiania.

KOMPAS ŻYWIENIOWY® Nestlé to czytelne kompendium wiedzy żywieniowej, zawartej na etykiecie. Składa się z tabeli wartości odżywczych, pola kontaktu z naszym Serwisem Konsumenta, oraz ramek: Warto wiedzieć, Warto zapamiętać, które zawierają informacje o zaletach żywieniowych produktów.

7. Tendencja spadkowa…Zajrzyj, co kryje lista składników.

Lista składników podawana jest w kolejności od składnika, który występuje w produkcie w największej ilości do składnika, którego w danym produkcie jest najmniej.

źródło: Nestle Polska


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij